Κορυφώνεται ο εσωκομματικός πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την χθεσινοβραδινή ανάρτηση του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη η οποία απευθύνεται προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον προκαλεί λέγοντας χαρακτηριστικά «ή έλα να αναλάβεις (σ.σ. το κόμμα) ή στήριξε με.

Η ανάρτηση αυτή έρχεται προφανώς ως απάντηση στην σκληρή διαρροή κύκλων του πρώην πρωθυπουργού, που έκαναν λόγο για «χυδαιότητες ότι δεν στήριξε οικονομικά την Αυγή». Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ τείνει να βγει εκτός ελέγχου καθώς το κλίμα ήταν ήδη βαρύ τόσο με τις αναφορές Κασσελάκη και Αποστολάκη σε «μαύρα χρήματα», όσο και με την επιστολή των 87 βουλευτών και στελεχών που ασκούσαν εφ όλης της ύλης κριτική στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αιχμές Κασσελάκη κατά Τσίπρα και η αναφορά σε υπονόμευση (που κατέβηκε)

Ειδικότερα, ο κ. Κασσελάκης στην ανάρτησή του, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξε την προσπάθειά μου, χωρίς παιχνίδια».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κασσελάκης στην πρώτη ανάρτηση που είχε κάνει και που διεγράφη μετά από λίγα λεπτά, έκανε λόγο για «υπονόμευση», από τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «σταμάτα την υπονόμευση και στήριξέ με να κάνω την προσπάθειά μου». Στη νέα ανάρτηση αντικατέστησε τη φράση ως εξής: «Στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια».

«Δεν ήρθα στην πατρίδα μου για να αναλώνομαι σε καθημερινούς εσωκομματικούς εμφυλίους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και χρειάζεται έναν ηγέτη που θα μπορέσει απερίσπαστος να ασκήσει το λειτούργημά του και να βοηθήσει την πατρίδα να βγει από το νεοφιλελεύθερο τέλμα και τη δεξιά παρακμή» αναφέρει ακόμη ο κ. Κασσελάκης, και προσθέτει:

«Αλέξη, γνωρίζεις τον σεβασμό που είχα για σένα από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε για να ρευστοποιηθεί σε ένα κεντρώο σχήμα με συμφωνίες κορυφής έξω από την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται την ευκαιρία να διεκδικήσει να κυβερνήσει και επιτέλους να δικαιώσει τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

«Συμμερίζομαι τις πληγές του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχω τις ίδιες ακριβώς.

Από την ημέρα που ανέλαβα μέχρι σήμερα, αφέθηκα να δώσω τη μάχη χωρίς να δέχομαι καθημερινά εσωκομματικά βέλη μόνο για δύο μήνες (και αυτούς με εξαιρέσεις).

Μαζί με τα νέα παιδιά του ευρωψηφοδελτίου μας. Μαζί με τα στελέχη και τους βουλευτές που έδωσαν την ψυχή τους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε από το 9% στο 15%. Και ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στη θέση που λίγο πριν έμοιαζε ανέφικτη: Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Δύο διασπάσεις, προσπάθεια απονομιμοποίησης στο Συνέδριο, τώρα ξανά τα ίδια με υπογραφές για να συγκληθούν όργανα, οι συνεδριάσεις των οποίων είχαν ήδη ανακοινωθεί.

Φαγωμάρα, θόρυβος, εσωστρέφεια, που είναι απωθητική και στους ψηφοφόρους μας και στην κοινωνία.

Τα στελέχη του κόμματος με θητεία χρόνων γνωρίζουν πολύ καλά τι οικονομικά παρέλαβα.

Πώς το καθημερινό φύλλο της Αυγής θα έκλεινε το 2022 με τη διπλάσια χρηματοδότηση, αλλά μπορεί να μείνει τώρα ανοιχτό με τη μισή;

Ποιος εργαλειοποιεί την αγωνία εργαζόμενων ανθρώπων αποκρύπτοντας τη δραματική πραγματική εικόνα;

Συνέβαλα δίνοντας το ανώτατο ποσό που μου επιτρέπει ο νόμος (20.000 ευρώ). Συγκεντρώθηκαν από εισφορές φίλων και στελεχών άλλες 7.000 ευρώ.

Κι όμως, αντί να πάνε στα χέρια εργαζομένων της Αυγής, πήγαν σήμερα στο Κράτος προκειμένου να μη χάσουμε τη ρύθμιση των χρεών που έχουμε για την Αυγή και το Κόκκινο. Αυτό και μόνο δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Δεν ήρθα στην πατρίδα μου για να αναλώνομαι σε καθημερινούς εσωκομματικούς εμφυλίους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και χρειάζεται έναν ηγέτη που θα μπορέσει απερίσπαστος να ασκήσει το λειτούργημά του και να βοηθήσει την πατρίδα να βγει από το νεοφιλελεύθερο τέλμα και τη δεξιά παρακμή.

Αλέξη, γνωρίζεις τον σεβασμό που είχα για σένα από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε για να ρευστοποιηθεί σε ένα κεντρώο σχήμα με συμφωνίες κορυφής έξω από την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται την ευκαιρία να διεκδικήσει να κυβερνήσει και επιτέλους να δικαιώσει τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών.

Και γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης:

Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή.

Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια.

Με εξυγίανση που είναι επιβεβλημένη τώρα, γιατί το καράβι πέφτει οικονομικά στα βράχια.

Με καταστατικό συνέδριο.

Με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία χωρίς επετηρίδες και μέλη δύο ταχυτήτων.

Με ανανέωση στελεχών αντίστοιχη αυτής του ευρωψηφοδελτίου.

Με δύναμη, εξουσία και εμπιστοσύνη στη βάση του κόμματος.

Με έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δε θα συρθεί πίσω από άλλους, αλλά θα ηγηθεί της προσπάθειας για μία μεγάλη Κεντροαριστερά ξεκινώντας από το κοινωνικό πεδίο.

Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα - άλλωστε δεν πρόλαβα και να καθήσω. Έτρεχα από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη δίνοντας τον αγώνα.

Προτιμώ να είμαι στρατιώτης στη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα παρά στρατηγός σε κομματικό εμφύλιο.

Αλέξη, πάμε;»

Η ρήξη Κασσελάκη-Τσίπρα ήταν φανερή εδώ και καιρό, ωστόσο το τελευταίο διάστημα φούντωσε, μετά την ίδρυση Ινστιτούτου από τον πρώην πρωθυπουργό, τις βολές Κασσελάκη ότι παρέλαβε χάος στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο «δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα χρήματα».

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε αναρτήσει το εξής κείμενο, το οποίο διέγραψε λίγα λεπτά αργότερα:

Η αρχική ανάρτηση Κασσελάκη

Ανάρτηση Στέφανου Κασσελάκη
Ανάρτηση Στέφανου Κασσελάκη

Η διαρροή κύκλων Τσίπρα

Νωρίτερα, κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν ότι «η αγωνία των εργαζομένων στα ΜΜΕ του κόμματος δεν μπορεί να γίνεται φτηνό εμπόρευμα για εσωκομματική κατανάλωση».

«Οι διαρροές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε σε μια επιστολή που έλαβε μόλις 24 ώρες πριν και ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό, φανερώνουν τη χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα», τόνιζαν χαρακτηριστικά από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

«Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί αυτονόητο ότι μόλις επιστρέψει, θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της Αυγής. Δεν πρόκειται όμως να συμβάλει σε παιχνίδια με τις ζωές τους», κατέληγαν οι ίδιοι κύκλοι.