ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΠΙΤΣΟΜΠΑΡΟ ή ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ;

Η διαχείριση του αναψυκτήριου του Περιβαλλοντικού Πάρκου έχει δοθεί σε εταιρία (ΔΙΩΝΗ ΑΕ) με 12ετη σύμβαση.

Τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί από τη λειτουργία του αναψυκτήριου φέτος είναι πολλά με αποτέλεσμα να  αμαυρώνεται η εικόνα του Πάρκου, να καταστρατηγούνται βασικές καταστατικές του αρχές, να απογοητεύονται οι άνθρωποι που για χρόνια αποτελούν το εθελοντικό του στήριγμα και να δημιουργείται αρνητική εικόνα στους «εραστές» της περιοχής. Αυτός είναι και ο λόγος που φέραμε το θέμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Αναλυτικά:

  1. Καταστρατήγηση της απόφασης του ΔΣ από μέρους της ΔΙΩΝΗ ΑΕ δοκιμαστικής παραχώρησης περιορισμένου  χώρου στάθμευσης χωρίς αντίτιμο. Αντίθετα η ΔΙΩΝΗ κατέλαβε μη παραχωρημένο χώρο και με αντίτιμο, προκαλώντας αρνητικά σχόλια για το Πάρκο και όχι φυσικά γι’ αυτήν.
  2. Παρά την υποχρέωση για εγκατάσταση από μέρους της ΔΙΩΝΗ ΑΕ, Βιολογικού Καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί και στερείται άδειας λειτουργίας. Δεν γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία, τα λύματα δεν απομακρύνονται με βυτίο, όπως θα έπρεπε, αλλά διοχετεύονταν μέχρι πρόσφατα στον περιβάλλοντα χώρο  με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του χώρου, τις έντονες οσμές και τα «στερνιασμένα»  λύματα σε σημεία του Πάρκου, που προφανώς αλλού παραπέμπουν και όχι σε περιβαλλοντικό πάρκο. Υπάρχουν βέβαια και άλλα προβλήματα με την εγκατάσταση όπως ότι η εγκατάσταση είναι για ισοδύναμο 75 και όχι 100 ατόμων που είχε συμφωνηθεί, λειτουργεί μόνο για το αναψυκτήριο και όχι όλο το χρόνο κλπ.
  3. Η εκμετάλλευση της παραλίας από τη ΔΙΩΝΗ ΑΕ πλέον, και όχι από το Πάρκο δημιούργησε νέα δεδομένα . Μίσθωσε τον παλιό αιγιαλό, αναπτύσσει 100 ομπρελοκαθίσματα και τις καμπάνες δίπλα στα αλμυρίκια.  Θυμίζουμε ότι το Πάρκο ανάπτυσσε 70 ομπρελοκαθίσματα. Αυτά σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες τιμές μπορούν να αποτελούν όρους λειτουργίας μιας ιδιωτικής επιχείρησης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν «…μια έμπρακτη εφαρμογή ενός διαφορετικού μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο συνδέει την τουριστική προσφορά με την περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού...», όπως λέει και ο δήμαρχος Πάρου στο χαιρετισμό του στη ιστοσελίδα του Πάρκου.
  4. Ο τρόπος λειτουργίας του αναψυκτηρίου υποβαθμίζει τον περιβάλλοντα χώρο, μετατρέποντας τα παρασκήνια όπως και το σινεμά σε χώρο αποθήκευσης .

Ειδικότερα ο χώρος των παρασκηνίων χωρίς να έχει παραχωρηθεί καταλαμβάνεται από την ΔΙΩΝΗ ΑΕ και μάλιστα χρησιμοποιείται ως χώρος διαμονής εργατικού προσωπικού. Για τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού, ας μην ανοίξουμε καλύτερα κουβέντα.

Είναι φανερό ότι από τα παραπάνω προβλήματα πολλά αποτελούν αδυναμία του ΔΣ του Πάρκου να ελέγξει τη υλοποίηση της σύμβασης και πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί ο μισθωτής του  αναψυκτήριου να συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης ή διαχειριστής του Πάρκου στο σύνολο του.

Προβλήματα  ανακύπτουν από την απουσία του Προέδρου από το νησί, παρά την όποια καλή του διάθεση, την μη αντικατάσταση του παραιτημένου Αντιπροέδρου Γ. Τριπολιτσιώτη εδώ και  2 ½ χρόνια, την πολύμηνη απουσία του Β. Ρούσσου, εκτός του διαστήματος δικαιολογημένης απουσίας του και από  έναν επ’ αμοιβή διευθύνοντα σύμβουλο που θεωρούμε ότι είναι «ωσεί απών» και δεν επιτελεί τον ρόλο του .

Βρισκόμαστε λοιπόν, μπροστά στο φαινόμενο της απαξίωσης του Πάρκου και της αποξένωσης του από τους υποστηρικτές του.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι με την επικράτηση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων δεν μπορείς να έχεις αποτέλεσμα που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, όταν  από τις εξελίξεις απουσιάζει ο άμεσα ενδιαφερόμενος δηλαδή ο λαϊκός παράγοντας.

Προτείναμε και το δημοτικό συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα:

  • Εν όψει της γενικής συνέλευσης της 16ης Σεπτεμβρίου, το ΔΣ να φροντίσει να παρουσιάσει λύσεις  για τα προβλήματα λειτουργίας του και να λυθεί από μέρους της δημοτικής αρχής το πρόβλημα της αντικατάστασης των μελών του, όπου κρίνεται σκόπιμο.
  • Να αναζητήσει τρόπους ελέγχου της κατάστασης στη παραλία και τη δυνατότητα πλαφόν στις τιμές της, όπως και στα προσφερόμενα προϊόντα σε ειδικές περιπτώσεις ( εκδηλώσεις, σινέ κλπ)
  • Η ΔΙΩΝΗ ΑΕ να απομακρύνει τα λύματα με βυτιοφόρο μέχρι την ολοκλήρωση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας,  οπότε θα μπορούν να διοχετεύονται στην άρδευση της περιοχής. Ήδη έπρεπε να της έχει επισημανθεί ότι η περιβαλλοντική της συμπεριφορά επισύρει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.