Δύσκολες οι επόμενες ημέρες λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Το κύμα καύσωνα είναι τόσο παρατεταμένο και με τόσο ακραία υψηλές θερμοκρασίες που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία διαπιστώνει ότι η χώρα έχει να ζήσει κάτι παρόμοιο από το εφιαλτικό καλοκαίρι του 1987. Κάποιοι μετεωρολόγοι, μάλιστα, αναμένουν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα σπάσει το ρεκόρ εκείνου του φονικού καύσωνα, όταν η ακραία ζέστη επέμενε για 12 με 13 ημέρες, καθώς η διάρκεια του τρέχοντος κύματος θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η ΕΜΥ, η οποία εξέδωσε επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, αναμένει ότι σήμερα ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει κατά τόπους στους 44 βαθμούς Κελσίου, με την κορύφωση να έρχεται την Κυριακή, τη θερμότερη μέρα της πενταετίας, όταν και θα πιάσει τους 45. Βάσει της πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ολόκληρη η χώρα, από τη Μακεδονία και την Ήπειρο, μέχρι τα νησιά και την Κρήτη, θα δει θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, με τις υψηλότερες να επικρατούν στην ανατολική Στερεά, όπου το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι και 44 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμική έξαρση η οποία ξεκίνησε από χθες και θα κορυφωθεί την Κυριακή, θα ακολουθηθεί από τρίτο κύμα καύσωνα, την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη Δευτέρα αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Η τρίτη θερμική έξαρση αναμένεται από την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται ως και την Παρασκευή.

Ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα, με τις κρατικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε "κόκκινο συναγερμό", κλιματιζόμενες αίθουσες να παραμένουν ανοιχτές, παγωμένα νερά να μοιράζονται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τα πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής θα μείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία τροποποιούν τα ωράριά τους, με τελευταία είσοδο στις 12.00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30, ενώ το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει θέσει σε ισχυή έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας τις απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βορειοανατολικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς, στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς και στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

χάρτης

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 41 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 42 και στα ηπειρωτικά έως 43 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 44 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 28 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή

map

Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά από τις απογευματινές ώρες και πιθανότητα τοπικών όμβρων στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά του 38 με 40 και κατά τόπους στην Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τρίτη

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Ο καιρός την Τετάρτη

Γενικά αίθριος καιρός. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.