Παρατεταμένος και ισχυρός είναι ο καύσωνας που έχει ξεκινήσει από χθες, Πέμπτη, καθώς σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία θα μας "ψήσει" έως τουλάχιστον την επόμενη Πέμπτη - Παρασκευή (27-28 Ιουλίου).

Όπως σημειώνει, μάλιστα, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος το κύμα ζέστης θα κορυφωθεί την Κυριακή (23/7), θα υπάρξει μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Δευτέρα (24/7) για να ακολουθήσει νέα «επίθεση» υψηλών θερμοκρασιών από την Τρίτη (25/7) σε τιμές που ίσως να είναι... ακόμα πιο υψηλές.

Στον «φούρνο» την Κυριακή

Η πιο δύσκολη ημέρα, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, αναμένεται να είναι η Κυριακή για την οποία τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως είναι από τις θερμότερες ημέρες της τελευταίες 5ετιας με θερμοκρασίες που στα ευπαθή στη ζέστη τμήματα της πεδινής ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει τους 42-44°C και τοπικά ακόμα και τους 44-45°C.

Όπως τονίζει, δε, την Κυριακή αλλά και την Δευτέρα θα είναι ακόμα πιο αυξημένος ο κίνδυνος για πυρκαγιές καθώς ειδικά την πρώτη ημέρα της ερχόμενης εβδομάδας οι βοριάδες θα ενισχυθούν στα 6 και πιθανότατα στα 7 μποφόρ με εδάφη που θα είναι ήδη θερμά με αποτέλεσμα να χρειάζεται περίσσεια προσοχή.

Νέο κύμα από Τρίτη

Από την ερχόμενη Τρίτη πιθανότατα θα μας απασχολήσει ένα νέο κύμα ζέστης ακόμα πιο ισχυρό, με τη θερμοκρασία τοπικά στα ηπειρωτικά -μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας- να ξεπερνά ακόμη και τους 44-45°C.

Οι θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο:

ΑΘΗΝΑ:

Παρασκευή 21/7 : 41°C
Σάββατο 22/7 : 41-42°C
Κυριακή 23/7 : 43-44°C
Δευτέρα 24/7 : 39-40°C

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :

Παρασκευή 21/7 : 38°C
Σάββατο 22/7 : 38-39°C

Κυριακή 23/7 : 39-40°C
Δευτέρα 24/7 : 34-35°C

Οι ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (εσωτερικό ηπειρωτικής χώρας μακριά από θάλασσες) που η θερμοκρασία θα φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές όλες τις επόμενες ημέρες είναι οι ακόλουθες :

- Πεδινά κεντρικής Μακεδονίας
- Θεσσαλικός κάμπος
- Πεδινά Φθιώτιδας & Βοιωτίας
- Πεδινά κεντρικής Εύβοιας
- Κεντρική και δυτική Αττική
- Πεδινά ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου

Τσατραφύλλιας: Οι καταβάτες άνεμοι θα εκτοξεύσουν τη θερμοκρασία

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook εξηγεί ότι «καταβάτες καυτοί άνεμοι την Κυριακή θα εκτοξεύσουν τον υδράργυρο στους 45 βαθμούς».

Όπως αναφέρει «με πάρα πολύ ζέστη θα κυλίσει το επόμενο οκταήμερο αφού η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο διαδοχικά κύματα καύσωνα.Ωστόσο την Κυριακή καταβάτες καυτοί άνεμοι με ισχυρές ριπές (7 μποφόρ) προερχόμενοι από τα βουνά της Πίνδου και της Πελοποννήσου δεν αποκλείεται να εκτοξεύσουν τον υδράργυρο στους 45 βαθμούς (τοπικά μπορεί και παραπάνω) με εξαιρετικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες στις παρακάτω περιοχές:

Θεσσαλία
Βοιωτία
Φθιώτιδα
Αττική
Κορινθία
Αργολίδα
Αρκαδία
Λακωνία


Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σήμερα Παρασκευή 21-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου
δ. στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο 22-7-2023 και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου
β. στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Οι οδηγίες από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας

Αναλυτικές οδηγίες ενόψει του καύσωνα που συνεχίζεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα έδωσαν το πρωί της Πέμπτης ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας κάνοντας εκτεκταμένη αναφορά στους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά, δύο από τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο τα επόνενα 24ωρα λόγω  των υψηλών θερμοκρασιών.

«Σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουν αρκετοί» είπε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Δημήτρης Χατζηχριστοδούλου προσθέτοντας ότι «κάποιοι κινδυνεύουν περισσότεροι».

Σύμφωνα με όσα είπε κινδυνεύουν περισσότερο: μικρά παιδια, ηλικιωμένοι, έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν, όσοι έχουν χρόνια προβλήματα με καρδιά ή πνευμονοπάθιες, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, παχύσαρκοι, όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο και θέλουμε να περιοριστεί, αυτοί που κάνουν χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, άτομα που έχουν άλλο νόσημα όπως γαστρεντερίτιδα ή κάνει πυρετό.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους ζήτησε να μην βγαίνουν έξω αν χρειάζεται να το κάνουν τις απογευματινές ώρες. «Τους συνιστούμε να μην κυκλοφορούν ώρες με υψηλές θερμοκρασίες, να μην τους αφήνουμε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο, πάντα να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών και να είναι πάντα σε κλειστό και δροσερό χώρο».

Τα πρέπει και δεν πρέπει του καύσωνα

Πρέπει
να πίνουμε υγρά
να έχουμε κλειστά παράθυρα
να κάνουμε χλιαρά ντους
να κάνουμε ελαφρύ ντύσιμο
να έχουμε διατροφή με συχνά μικρά γεύματα όχι λιπαρά


Δεν πρέπει
να υπάρχει έκθεση στον ήλιο, «ας μην βγούμε για ρακέτες αυτές τις ημέρες»
να μην κάνουμε χρήση καφέ ή αλκοόλ
να μην ασκούμαστε
να μην χρησιμοποιούμε φούρνο
να μην καπνίζουμε στο σπίτι

Οι οδηγίες για τα παιδιά

Για τα παιδιά η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για όσαι είναι κάτω των 3 ετών. Πρέπει να κάνουμε έναν σχεδιασμό δραστηριοτήτων για τις επόμενες ώρες, είπε η ίδια.

Ειδικά για τα παιδιά που νοσούν με γαστρεντερίτιδα ζήτησε να υπάρχει μια αυξημένη προσοχή καλώντας τους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε εμέτους και διάρροιες.

«Προσφέρουμε συνεχώς υγρά σε μικρά βρέφη και παιδιά και δεν περιμένουμε να διψάσουν» κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η οδηγία είναι ξεκάθαρη για τους γονείς: 12-5 τα παιδιά είναι μέσα σε κλειστό χώρο, ούτε καν στο μπαλκόνι με τέντα τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής. Όπως εξήγησε στα παιδιά η επιφάνεια του δέρματός τους είναι μεγαλύτερη από το βάρος τους και όταν ιδρώνουν χάνουν υγρά και αφυδατώνονται πιο γρήγορα.

Η αντίδραση σε θερμοπληξία ή θερμική εξάντληση

«Αν κάποιος εκτεθεί στον ήλιο και τη ζέστη και δεν αισθάνεται καλά τότε κινδυνεύει να έχει θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία» εξήγησε από την πλευρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως εξήγησε αν δούμε κάποιον που ζαλίζεται, κάνει εμέτους και κράμπες είναι αυτός που έχει μάλλον θερμική εξάντληση. «Πρέπει να τον πάμε άμεσα σε σκιερό μέρος, άμεσα να τον δροσίσουμε με μικρές γουλιές και ει δυνατόν να τον δροσίσουμε με βρεγμένη πετσέτα».

«Αν δούμε όμως κάποιον να έχει χάσει συνείδηση και πολύ θερμό δρέμα τότε μιλάμε μάλλον για θερμοπληξία. Κάνουμε τα ίδια με βασική διαφορά ότι καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ γιατί αν του δώσουμε νερό κινδυνεύει με εισρόφηση. Τον δροσίζουμε με πάγο και βρεγμένες πετσέτες και του βγάζουμε τα ρούχα για να αποβάλει τη θερμότητα ενώ τον μεταφέρουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε σε νοσοκομείο» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ασθενείς με φάρμακα

Ειδικά για άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για προβλήματα καρδιολογικά ή αναπνευστικά είπε ότι τις περισσότερες φορές χρειάζεται προσαρμογή της θεραπείας του. Σε περιπτώσεις, δε, που μιλάμε για άτομα σε περιοχές με φωτιά καλό είναι να κλείνουμε παράθυρα και να φοράμε μάσκα όπως αυτή για τον κορωνοϊό

Όσον αφορά τα ταξίδια συνέστησαν να γίνονται πρωινές ώρες και με χρήση air condition λέγοντας προς τους γονείς να μην το φοβούνται για τα παιδιά τους.