Χωρίς την παρουσία φιλάθλων, θα διεξάγονται για τους επόμενους δύο μήνες, οι αγώνες της Super League. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που προέκυψαν μετά την -υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη- σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών του περασμένου Σαββάτου (9/12). Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Μαρινάκης, το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024, ενώ θα επεκταθεί και στις αναμετρήσεις των ομάδων Β που ανήκουν στις ΠΑΕ της Super League και συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της SL2.

Παράλληλα, ο κ Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι το μέτρο «κεκλεισμένων των θυρών», θα ισχύσει κατά περίπτωση και στους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων, σημειώνοντας μάλιστα, ότι η πρώτη σχετική απόφαση αφορά τον αγώνα Ολυμπιακός-Μπάτσκα Τόπολα, το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης (14/12, 22:00) στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Ο κ.Μαρινάκης ερωτηθείς αν το μέτρο των κεκλεισμένων θυρών αφορά και το Κύπελλο Ελλάδος είπε πως «θα γίνει διευκρίνιση από το αρμόδιο υπουργείο Αθλητισμού για τις ομάδες που είναι στη Σούπερ Λιγκ 1 και συμμετέχουν στο κύπελλο Ελλάδος».

Οι ανακοινώσεις από τον Παύλο Μαρινάκη

«Ένας νέος άνθρωπος 31 ετών συνεχίζει να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ύστερα από μια δολοφονική ενέργεια, μια πράξη ωμής οπαδικής βίας. Επαναλαμβάνουμε, για ακόμα μια φορά, την αμέριστη συμπαράστασή μας στον ίδιο και στην οικογένειά του και ευχόμαστε να βγει νικητής από αυτή τη μάχη.

»Αξίζουν συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία γιατί, μέσα από τις άμεσες, επαγγελματικές και αποτελεσματικές ενέργειές της, συνελήφθη ο καθ’ ομολογίαν φυσικός αυτουργός του φρικτού αυτού εγκλήματος. Δυστυχώς και μέσα από αυτή την υπόθεση αναδεικνύεται ότι πίσω από τους φυσικούς αυτουργούς όλων αυτών των πράξεων πολλές φορές κρύβονται ένας ή και περισσότεροι ηθικοί αυτουργοί, εκείνοι που τους υποθάλπουν αλλά και όσοι τους ανέχονται.

»Η δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού δεν είναι το πρώτο περιστατικό ακραίας οπαδικής βίας. Εδώ και πολλά χρόνια, εγκληματίες με τον μανδύα του οπαδού τελούν βαριά κακουργήματα, τραυματίζοντας σοβαρά και σκοτώνοντας.
Γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε απόλυτα την οργή της κοινωνίας, όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, μπροστά σε εικόνες που δεν παραπέμπουν σε αθλητισμό.
Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος. Και μάλιστα έχουμε κάνει σαφές ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι δυναμικές, δηλαδή θα επανεξετάζονται διαρκώς με βάση τα αποτελέσματά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. ενέτεινε την παρουσία της στα αθλητικά γεγονότα, προβαίνοντας σε προσαγωγές και συλλήψεις, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, οι έλεγχοι σε γήπεδα και συνδέσμους πολλαπλασιάστηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι σφραγίσεις παράνομων συνδέσμων. Ταυτόχρονα, ενώ έχει ήδη αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα σχετιζόμενα με την αθλητική βία αδικήματα, με το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αυστηροποιείται συνολικά το πλαίσιο χορήγησης αναστολών αλλά και οι προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυση.
Ενώ δώσαμε χρόνο και χώρο για τη συμμόρφωση όλων με τις αποφάσεις μας, δυστυχώς απεδείχθη ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις ακόμα πιο δραστικές, αλλά απολύτως δίκαιες και αναγκαίες».

Αναλυτικά τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης απαρίθμησε τα μέτρα για την οπαδική βία: «Τη δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων και τη θλιβερή ανοχή μιας ελάχιστης οπαδικής μειοψηφίας δεν θα την πληρώσουν ούτε οι αθλητές, ούτε οι φίλαθλοι, ούτε οι πολίτες και η πολιτεία.
Για τον λόγο αυτό, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία των συναρμόδιων υπουργών, ανακοινώνουμε:

1)Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β' της Super League 2 οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων, για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.
Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Οι υποχρεώσεις των ομάδων
Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και
Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα, μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική Δικαιοσύνη.
2)Αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα
Επιπλέον, οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.
Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Το οφείλουμε σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας, σε όσους κινδύνευσαν, σε όσους έχασαν περιουσίες και σε αυτούς που στερήθηκαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους.

Οφείλουμε, ταυτόχρονα, στον αστυνομικό που δίνει την πιο δύσκολη μάχη η έρευνα να μην περιοριστεί στη σύλληψη του φυσικού αυτουργού.
Είναι σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας όλους όσοι εμπλέκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου, όσοι επενδύουν χρήματα. Θέλουμε να βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα, θωρακίζοντας τον επαγγελματικό αθλητισμό, ενισχύοντας έτσι ευρύτερα τον αθλητισμό. Τα μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης θλιβερά περιστατικά των τελευταίων πολλών ετών αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ενός ή δύο συλλόγων, αλλά δυστυχώς έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση.

Εάν κρίνουμε ότι χρειάζονται και ακόμα πιο σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, δεν θα διστάσουμε στιγμή
Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που ανακοινώνουμε και ξεκινάμε άμεσα να εφαρμόζουμε θα αποδειχτούν επαρκή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο αποκτήνωσης.
Εάν, όμως, κρίνουμε ότι χρειάζονται και ακόμα πιο σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, διαβεβαιώνουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πως δεν θα διστάσουμε στιγμή. Δεν θα σταματήσουμε λεπτό, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, μέχρι να υλοποιηθούν και να αποδώσουν προς όφελος των πολιτών το σύνολο των πρωτοβουλιών μας.

Η δύσκολη αλλά αυτονόητη μάχη απέναντι σε κάθε μορφής παραβατικότητα, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός γηπέδων, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις γειτονιές, σε κάθε γωνιά της χώρας είναι για εμάς το πιο ιερό καθήκον απέναντι στο σύνολο των πολιτών και η μεγαλύτερη ευθύνη μας για τις επόμενες γενιές.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στον χθεσινό εβδομαδιαίο του απολογισμό: "Όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται"».

Ερωτήσεις

Γιατί θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών το παιχνίδι του Ολυμπιακού;

Η απάντηση βρίσκεται σε όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα για λόγους ασφαλείας.
Προβλέπεται πλέον να αποφασίζεται να γίνεται ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών.
Προέχει η ασφάλεια φιλάθλων, αθλητών.

Γιατί μόνο στο ποδόσφαιρο;

Τα επεισόδια επεκτείνονται και σε άλλα αθλήματα, αλλά ο πυρήνας είναι στο ποδόσφαιρο.
Βρήκαν την ευκαιρία στον αγώνα βόλεϊ μεταφέρθηκε ο ένας στρατός και έγινε ό,τι έγινε
Στο μπάσκετ έχουν διεξαχθεί αγώνες κρίσιμοι με ασφάλεια για τους φιλάθλους

Μιλάτε για κάποιους συγκεκριμένους;

Η κυβέρνηση δεν υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη. Εμείς παραθέτουμε πραγματικά περιστατικά. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι όλοι αυτοί δρουν από μόνοι τους. Προφανώς όταν κάτι παρατηρείται ενδέχεται να μαρτυρά την ύπαρξη μιας υποδομής, μιας ιεραρχίας. Αυτό δεν θα το πούμε εμείς, οφείλουμε ως κυβέρνηση να παρουσιάσουμε τα στοιχεία στη δικαιοσύνη και εκείνη να κρίνει. Ποια είναι η δομή τους, ποιοι τους χρηματοδοτούν.
Υπάρχει το ένα σκέλος το ποιοι συμμετέχουν και υπάρχει και ένα άλλο υπάρχει το ποιοι τους ανέχονται. Δεν σημαίνει ότι όποιος τους ανέχεται έχει ευθύνη στην παραβατική συμπεριφορά. Ο στρατός δεν μπορεί να παίρνει εισιτήρια και να πηγαίνει μαζικά στα γήπεδα. Ολα αυτά θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη και θα επιβάλει το νόμο.

Καταγγελίες για τους προσαχθέντες

Εγινε μία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. Μετά από εγκληματική ενέργεια έγινα οι διαδικασίες υπό την εποπτεία εισαγγελικών αρχών, η οποία είχε και αποτέλεσμα. Κάποιοι που έκριναν και καταδίκασαν την αστυνομία να μας πουν τι έχουν να πουν τώρα που είχε αποτέλεσμα η επιχείρηση της αστυνομίας.

Στο σκέλος των μέτρων είναι στις προδιαγραφές της UEFA αυτά είναι σε γνώση και σε συμφωνία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Το μέτρο των κεκλεισμένων θυρών αφορά και το Κύπελλο Ελλάδος;

Θα γίνει διευκρίνιση από το αρμόδιο υπουργείο Αθλητισμού για τις ομάδες που είναι στη Σούπερ Λιγκ 1 και συμμετέχουν στο κύπελλο Ελλάδος.

Μιλήσατε για στρατούς οπαδών, γιατί την Πέμπτη δεν έκανε ελέγχους η Αστυνομία;

Γενικά υπάρχει μία τάση σε αυτή τη χώρα να κατηγορούμε και να στοχοποιούμε την αστυνομία. Αυτή η λογική που έχει επικρατήσει κατά της αστυνομίας και τα συνθήματα έχει βοηθήσει κάποιους να προβαίνουν και σε ποιο ακραίες περιπτώσεις.
Η αστυνομία έχει μία συνολική δουλειά να κάνει σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο στα γήπεδα.
Υπήρχε παρουσία της αστυνομίας πέριξ του χώρου και επενέβη. Όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια.
Εγώ δεν βλέπω κάποια σύνδεση με όσα έγιναν στο Βόλο με αυτά που έγιναν στου Ρέντη.
Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε κάποιους με τη λογική αν ήταν περισσότερα τα καπνογόνα, αν ήταν ή όχι πέναλτι να γίνεται δολοφονική ενέργεια κατά αστυνομικού.
Μην κανονικοποιούμε τους εγκληματίες. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή να ακούμε έτσι όπως παίζει ο διαιτητής να δούμε τι θα γίνει έξω. Δεν πρέπει να δικαιολογείται καμία ενέργεια εγκληματιών.

Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια των υπόλοιπων ομάδων θα γίνουν με κόσμο;

Τα υπόλοιπα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων θα γίνουν με κόσμο. Το παιχνίδι του Ολυμπιακού θα γίνει χωρίς κόσμο για λόγους ασφαλείας εξαιτίας όσων έγιναν.