«Μετά από εισήγηση του υπουργού Εργασίας αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ. Είναι η αύξηση που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, αλλά στηρίζεται στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας τα 4 τελευταία χρόνια.

Είναι σημαντική και δίκαια η αύξηση, καθώς λαμβάνει υπόψη το χρέος στήριξης των εργαζομένων σε συνθήκες εισαγόμενου πληθωρισμού και λαμβάνει υπόψη τις αντοχές των επιχειρήσεων» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία ανακοινώθηκε πως ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι πρόκειται για αύξηση 9,4% στον κατώτατο μισθό, και είναι η τρίτη διαδοχική που γίνεται κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Υπενθύμισε ότι το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ «κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί για 600.000 εργαζομένους».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου τα λογιστήρια των επιχειρήσεων πρέπει να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους, προκειμένου από την 1η Απριλίου να αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Ο καθαρός κατώτατος, με 14 μισθούς, το 2019 ανερχόταν στα 548 ευρώ, τώρα θα του μένουν 667 ευρώ.

Με 12μηνη καταβολή, το 2019 ο καθαρός κατώτατος ήταν 639 ευρώ, ενώ τώρα φτάνει 778 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι θα δουν στις τσέπες τους τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με τις τριετίες είπε ότι έχουν ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο από 2012 και πως το καθεστώς θα αλλάξει όταν η ανεργία πέσει από το 10%, κάτι που εξαρτάται από την πορεία της χώρας