Τη σημασία να διατηρηθεί η «θετική και εποικοδομητική» ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας μετά τους σεισμούς στη νότια Τουρκία, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στη σεισμόπληκτη επαρχία Χατάι.

Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να λύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα εντός του πλαισίου της σχέσης καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε.

«Την προσεχή περίοδο, αναμένουμε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις σε ορισμένα ζητήματα, όπως την παράταση της περιόδου του μορατόριουμ, που προβλέπει αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και τον εναέριο χώρο του Αιγαίου από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν κορυφώνεται ο τουρισμός», ανέφερε επίσης ο Ακάρ.

Τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε: «Είναι ειλικρινής επιθυμία μας το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν πραγματικά μια θάλασσα φιλίας, με την καθιέρωση ενός μονίμου περιβάλλοντος συνεργασίας».