Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες ξεκίνησε τον Ιούνιο 2023 και σήμερα, τρεις μήνες αργότερα, μετά από ποικίλες ενέργειες έφερε ορατά αποτελέσματα.

Οι ενέργειές της Κίνησης συνοπτικά και με χρονική σειρά:

· Την 11η Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνάντηση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος μετά από διαδικτυακή πρόσκληση του Π.Σ. Αρχίλοχος και του κ. Χρίστου Γεωργούση.

· Στάλθηκε επιστολή προς το Δήμο Πάρου, υπογεγραμμένη από 120 πολίτες, η οποία επισήμαινε τις άμεσες αρμοδιότητες του Δήμου όπως αυτές απορρέουν από τη νομοθεσία, ζητώντας ενημέρωση των πολιτών γι’ αυτές. Οι απαντήσεις που δόθηκαν αρμοδίως, αποκάλυψαν σοβαρές υστερήσεις σε σχέση με τις βασικές αρμοδιότητες του Δήμου.

· Χρησιμοποιώντας τις περσινές εγκεκριμένες συμβάσεις από τη Διαύγεια, μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Αρχίλοχου προχώρησαν στην δημιουργία διαδραστικού χάρτη όλων των παραλιών του νησιού, ο οποίος κάνει αισθητό το μέγεθος της αυθαιρεσίας.

· Πραγματοποιήθηκε δεύτερη μεγάλη ανοιχτή συνάντηση πολιτών την 9 Ιουλίου 2023 στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Αρχίλοχος.

· Κατατέθηκε κείμενο Ομαδικής Καταγγελίας προς όλες τις αρμόδιες αρχές (Δήμος, Κτηματική Υπηρεσία, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Εισαγγελία), στο οποίο παρουσιάζονται με συγκεκριμένα στοιχεία και φωτογραφίες, περιπτώσεις παραβάσεων σε παραλίες και ακτές του νησιού, αναφέροντας σε κάθε περίπτωση τη νομική διάταξη που παραβιάζεται. Το κείμενο της καταγγελίας έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα μέσω της πλατφόρμας open petition από 2626 άτομα.

· Οργανώθηκαν ειρηνικές, εξορμήσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών της Πάρου, όλων των ηλικιών, σε ενδεικτικές παραλίες του νησιού, όπου μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια με πληροφορίες σχετικές με τη νομοθεσία και τις παραβάσεις.

· Έγινε εκτενής κάλυψη των κινητοποιήσεων από εγχώρια και διεθνή μέσα (ενδεικτικά, Le Monde, Liberation, Spiegel, Süddeutsche Zeitung, Guardian, New York Times, Australian Broadcasting Corporation, κ.ά), που έκανε το πρόβλημα γνωστό στο ευρύ κοινό.

· Ζητήθηκε η σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με αυτό το θέμα, στο οποίο, με συμμετοχή εκατοντάδων μελών του Κινήματος, κατατέθηκε ψήφισμα με συγκεκριμένες προτάσεις, που απαιτούσε από το Δήμο να λάβει πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και των παράνομα τοποθετημένων αντικειμένων από τις παραλίες. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που περιλάμβαναν τα αιτήματα της Κίνησης και εστίαζαν στην απομάκρυνση των παράνομα τοποθετημένων αντικειμένων και κατασκευών από τις παραλίες.

· Στηρίξαμε την πρωτοβουλία της πρώην Υπουργού, κ. Ε. Παπαζώη, συνυπογράφοντας αίτημα που αφορά την ενεργοποίηση της νομικής διάταξης για ανάκληση της άδειας στην περίπτωση παραβίασης των όρων της σύμβασης, για την παραλία Μοναστήρι.

Οι επιτυχίες μας:

· Μετά από την ομαδική Καταγγελία μας αλλά και με την πίεση που δημιουργήθηκε, λόγω της δημοσιότητας που έλαβε το θέμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες άρχισαν να κινητοποιούνται, με  πρώτη την Αστυνομία και μετά τον Δήμο που προχώρησε (έστω και με καθυστέρηση) σε κάποιες αυτοψίες.

· Ο Υπουργός κ. Χατζιδάκης πήρε θέση υπέρ της νομιμότητας στις παραλίες, εξαγγέλλοντας νέα ελεγκτικά μέτρα.

· Ο Εισαγγελέας κ. Τσορμπατζόγλου επισκέφθηκε την Πάρο και προχώρησε σε ελέγχους σε όλες σχεδόν τις παραλίες που περιλάμβανε η Ομαδική μας Καταγγελία.

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες συνεχίζει να συγκεντρώνει στοιχεία για αυθαιρεσίες που αφορούν την defacto ιδιωτικοποίηση ακτών, την ηχορύπανση, την επικίνδυνη και ενοχλητική παρουσία σκαφών σε περιοχές  λουομένων, κ.α. Συμμετέχει, επίσης στην προσπάθεια σύνδεσης με τα υπόλοιπα κινήματα για ελεύθερες παραλίες σε όλη τη χώρα, ελπίζοντας στην δημιουργία ενός πανελλαδικού μετώπου, για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών στον δημόσιο χώρο, αλλά και τη προστασία του από καταστροφικές παρεμβάσεις.

Η Κίνηση όχι μόνον δεν εχθρεύεται τον Τουρισμό και την Επιχειρηματικότητα, όπως κατηγορήθηκε από κάποιους, αλλά, αντίθετα την υπερασπίζεται. Αν ο τουρισμός της Πάρου κινδυνεύει από κάτι, είναι από την καταστροφή του ίδιου του ειδυλλιακού τοπίου και της απλότητας τη καθημερινής ζωής, που υπήρξαν οι βασικοί λόγοι  για τους οποίο η Πάρος αναδείχθηκε σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Αυτά που δυσφημίζουν το νησί και βάλουν τον τουρισμό είναι η αυθαιρεσία, η ασυδοσία,  ο αθέμιτος ανταγωνισμός και τα ελλείμματα σοβαρού σχεδιασμού, απέναντι στα οποία στοχεύουν οι κινητοποιήσεις μας.

Η επιτυχία της καλοκαιρινής μας δράσης οφείλεται σε όλους όσοι εμπιστεύτηκαν τις καθαρές προθέσεις μας και την αγνή και ανιδιοτελή αγάπη μας για τον τόπο στον οποίο ζούμε.

Aπολογισμός Πεπραγμένων της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες.

Το φετινό καλοκαίρι επιφύλασσε σε όλους μας μιαν έκπληξη: Μια κινηματική έκρηξη που ξεκινώντας από την Πάρο κατάφερε να αναδείξει σε κεντρικό ζήτημα του νησιού, αλλά και της χώρας, την αυθαίρετη αρπαγή των παραλιών μας, της δικής μας γης, από μια χούφτα ιδιωτικών συμφερόντων. Αγωνιστήκαμε με όλους τους τρόπους: Θεσμικά, επικοινωνιακά, ακτιβιστικά για να κάνουμε σαφή την διεκδίκηση μας για επιστροφή του δικαιώματός μας να χαιρόμαστε ελεύθερα τις όμορφες παραλίες του τόπου μας. Ξεκινήσαμε τον Ιούνιο και ήδη σήμερα, τρεις μήνες μετά μπορούμε να χαιρόμαστε για τα ορατά αποτελέσματα της δράσης μας: Την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών και κυρίως του Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου που επισκέφτηκε την Πάρο από τις 17 Αυγούστου και μετά και έχει ήδη ελέγξει τις περισσότερες από τις περιπτώσεις παραβάσεων που ως κίνημα είχαμε καταγγείλει.

Πως φτάσαμε ως εδώ;

Στην αρχική συνάντηση της 11ηςΙουνίου, που έγινε μετά από διαδικτυακή πρόσκληση του Χρίστου Γεωργούση και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος, προτάθηκε και υπογράφηκε από 120 πολίτες επιστολή προς το Δήμο Πάρου, που επισήμαινε τις άμεσες αρμοδιότητες του Δήμου όπως αυτές απορρέουν ξεκάθαρα από τη νομοθεσία και ζητήθηκε ενημέρωση των πολιτών για αυτές. Το αίτημα των πολιτών συζητήθηκε προ ημερησίας διατάξεως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ηςΙουνίου. Οι απαντήσεις που λάβαμε, αποκάλυπταν σοβαρές υστερήσεις σε σχέση με τις βασικές αρμοδιότητες του Δήμου, όμως μας έδωσαν την χρήσιμη πληροφορία ότι οι περσινές εγκεκριμένες συμβάσεις βρίσκονται αναρτημένες στη ¨Διαύγεια’. Χρησιμοποιώντας την Διαύγεια και τη τεχνογνωσία των μελών της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Αρχίλοχου, προχωρήσαμε στην δημιουργία του διαδραστικού χάρτη που έκανε αισθητό το μέγεθος της αυθαιρεσίας.

Ακολούθησε η δεύτερη μεγάλη συνάντηση της Κίνησης Πολιτών στις 9 Ιουλίου, στην οποία παρουσιάστηκε και συνυπογράφηκε κείμενο Ομαδικής Καταγγελίας που απευθυνόταν προς όλες τις αρμόδιες αρχές (Δήμος, Κτηματική Υπηρεσία, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Εισαγγελέα) και παρουσίαζε με συγκεκριμένα στοιχεία και φωτογραφίες περιπτώσεις παραβάσεων σε πολλές παραλίες και ακτές του νησιού, αναφέροντας σε κάθε περίπτωση τη νομική διάταξη που παραβιάζεται. Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε η μορφή της ακτιβιστικής δράσης του κινήματος, που θα συμπλήρωνε τη θεσμική απεύθυνση, με εξορμήσεις σε συγκεκριμένες παραλίες. Ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία σελίδας στο facebook καθώς και διαδικτυακού ψηφίσματος για την συλλογή υπογραφών που θα συνόδευαν την καταγγελία μας.

Ακολούθησαν οι πρωτότυπες οργανωμένες εξορμήσεις μας στις παραλίες και βέβαια ή επικοινωνιακή έκρηξη που σύντομα ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας και έφτασε στα μεγάλα διεθνή ενημερωτικά μέσα, όπως το ΝewYorkTimes, η Liberation,,  το Spiegel, ο Guardian, και πολλά ακόμα.

Έχοντας λάβει την Ομαδική Καταγγελία μας αλλά και με την πίεση που υπήρξε από την δημοσιότητα που είχε λάβει το θέμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες άρχισαν να κινητοποιούνται, με  πρώτη την Αστυνομία και μετά τον Δήμο που προχώρησε (έστω και με καθυστέρηση) σε κάποιες αυτοψίες, για τις οποίες ακόμα δεν διαθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία. Την ίδια περίοδο, και ενώ το θέμα των παραλιών είχε γίνει καθημερινή υπόθεση στα πανελλαδικά Μ.Μ.Ε ο Υπουργός κ. Χατζιδάκης πήρε θέση υπέρ της νομιμότητας στις παραλίες .

Μετά από αυτά, στις αρχές Αυγούστου η Κίνηση Πολιτών ζήτησε την σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με αυτό το θέμα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συγκαλέστηκε τελικά την Πέμπτη 10/8/2023 μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης. καταθέσαμε ψήφισμα με το οποίο απαιτούσαμε από το Δήμο να λάβει πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και αντικειμένων από τος παραλίες. Η συμμετοχή των μελών του Κινήματος στη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μεγάλη. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επίσης εστίαζαν στην απομάκρυνση των παράνομων αντικειμένων και κατασκευών από τις παραλίες

Στις 17 Αυγούστου, και ενώ το κίνημά μας συνέχιζε τις ακτιβισιτκές του εξορμήσεις, ο Εισαγγελέας κ. Τσορμπατζόγλου επισκέφθηκε την Πάρο και προχώρησε σε ελέγχους σε όλες σχεδόν τις παραλίες που περιλάμβανε η Ομαδική μας Καταγγελία. Θεωρούμε πως οι Έλεγχοι του κ. Τσορμπατζόγλου στο νησί μας, αποτελούν ένα μεταιχμιακό σημείο στον αγώνα μας, κάνοντας σαφές ότι η ενεργοποίηση των κρατικών μηχανισμών, που αποτελούσε κεντρικό μας στόχο, έχει ήδη επιτευχθεί. Τα πραγματικά αποτελέσματα στο επίπεδο της απελευθέρωσης των παραλιών ελπίζουμε ότι θα τα δούμε τους προσεχείς μήνες, αφού ολοκληρωθούν οι θεσμικές διαδικασίες που ξεκίνησαν με τους ελέγχους του Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου.

Φυσικά το ενδιαφέρον μας για την νομιμότητα στη χρήση των παραλιών μας δεν σταματάει σε αυτό. Πρόσφατα, στηρίζοντας την πρωτοβουλία της πρώην Υπουργού κ. Ε. Παπαζώη, συνυπογράψαμε αίτημα που αφορά την ενεργοποίηση της νομικής διάταξης για ανάκληση της άδειας στην περίπτωση παραβίασης των όρων της σύμβασης, για την παραλία Μοναστήρι. Θεωρούμε αναγκαίο να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις αδειοδοτήσεις για παραχωρήσεις σε αιγιαλούς και παραλίες και να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε επιπλέον πρωτοβουλίες, εφόσον χρειαστούν. Επίσης, συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία για αυθαιρεσίες που αφορούν την defacto ιδιωτικοποίηση ακτών, την ηχορύπανση, την επικίνδυνη και ενοχλητική παρουσία σκαφών σε περιοχές λουομένων, κ.α. Και βέβαια, συμμετέχουμε στην προσπάθεια σύνδεσης με τα υπόλοιπα κινήματα για τις παραλίες σε όλη τη χώρα, ελπίζοντας στην δημιουργία ενός πανελλαδικού μετώπου για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας στον δημόσιο χώρο, αλλά και τη προστασία του από καταστροφικές παρεμβάσεις.

Βέβαια το κίνημά μας, ακριβώς εξαιτίας τη αποτελεσματικότητας του, αλλά και του γεγονότος ότι η σοβαρή και συγκροτημένη θεσμική του απεύθυνση δεν επέτρεψε να χαρακτηριστεί ως ένα ‘γραφικό’ ξέσπασμα, παράλληλα με τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες χιλιάδων ανθρώπων από την Πάρο και ολόκληρη τη χώρα, δέχεται επίσης και τα πυρά όσων πιστεύουν πως η αυθαιρεσία είναι αναγκαίο στοιχείο της κερδοφόρας τουριστικής ανάπτυξης. Κάποιοι έχουν ήδη προβεί σε φραστικές επιθέσεις προς προβεβλημένα μέλη του Κινήματος Πολιτών. Επίσης υπήρξε φραστική επίθεση ενάντια σε Γερμανικό Συνεργείο της Τηλεόρασης που αποτύπωνε την επικρατούσα κατάσταση στις Κολυμπήθρες. Σε αυτούς όλους, απαντάμε: Όχι μόνο δεν εχθρευόμαστε τον Τουρισμό και την Επιχειρηματικότητα, αλλά, αντίθετα τα υπερασπιζόμαστε. Αν ο τουρισμός της Πάρου κινδυνεύει από κάτι, είναι από την καταστροφή του ίδιου του ειδυλλιακού τοπίου και της απλότητας τη καθημερινής ζωής που είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η Πάρος αναδείχθηκε σε αγαπημένο τουριστικό προορισμό. Και  αν κάτι δυσφημίζει το νησί μας, δεν είναι οι ειρηνικές συγκεντρώσεις των πολιτών αλλά η αυθαιρεσία, η ασυδοσία, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και τα ελλείμματα σοβαρού σχεδιασμού για την προστασία και ανάδειξη της κυκλαδίτικης μοναδικότητας, αντί της εγκατάλειψής της σε κάθε είδους κερδοσκοπική κερδοφορία.

Πέρα όμως από την προφανή αποτελεσματικότητα των συντονισμένων κινήσεων μας σε σχέση με τους αντικειμενικούς στόχους μας είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι αυτό το καλοκαίρι πετύχαμε κάτι ακόμα σημαντικότερο από την απελευθέρωση των παραλιών μας.. Και αυτό είναι η απελευθέρωση της συλλογικής δύναμης ανθρώπων που νοιάζονται, συνεργάζονται, οργανώνονται, εμπιστεύονται, χωρίς ιδιοτέλεια, αλλά με γνώση και σύνεση, με κατάθεση ψυχής και προσωπικού χρόνου και δυνάμεων για το κοινό καλό. Στα διεκδικητικά μας κείμενα υπέγραψαν πρόθυμα εκατοντάδες άνθρωποι που αγαπούν το νησί μας. Στις πρωτότυπες εξορμήσεις μας στις παραλίες, που βρήκαν μιμητές σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά ακόμα και στα απέναντι τουρκικά παράλια, η χαρούμενη συμμετοχή τόσων συμπολιτών μας, αλλά και η ανιδιοτελής προσφορά όσων συναγωνιστών μας κάλυψαν οργανωτικά και επικοινωνιακά τις εξορμήσεις μας, προφανώς συνέβαλαν καθοριστικά στην διασαφήνιση και προβολή των αιτημάτων μας. Η επιτυχία της καλοκαιρινής μας δράσης οφείλεται σε όλους όσους εμπιστεύτηκαν τη σοβαρότητα, την ικανότητα και τις καθαρές προθέσεις και μεθόδους μας. Αυτό είναι ίσως ακόμα σημαντικότερο και από αυτή καθαυτή την επίτευξη των αντικειμενικών στόχων μας και θα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο και αν είναι δυνατόν να βρει μιμητές. Η συλλογική δουλειά, με σεβασμό και αξιοποίηση της γνώμης αλλά και της εργασίας όλων και καθενός ξεχωριστά, μπορεί να έχει λαμπρά αποτελέσματα σε πολλά πεδία της πάσχουσας κοινωνικο-πολιτικής συνθήκης που ζούμε στη χώρα μας. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε ούτε στην ιδιοτέλεια, ούτε στην άγνοια, ούτε σε κάθε μορφής εγωκεντρισμό να απωθεί και να αποτρέπει. Η συλλογική σκέψη και δράση με όρους δημοκρατικής ισότητας αλλά και διακριτής αξιοποίησης και ανάδειξης των ιδιαίτερων ταλέντων, δυνατοτήτων και ενδιαφερόντων του καθενός ξεχωριστά, χρειάζεται δουλειά και ωριμότητα. Αλλά είναι ο μόνος δρόμος.