Παρέμβαση του ΚΚΕ στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την απουσία του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ από την πτητική βάση στη Σύρο.

Η ερώτηση

Η πτητική βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο, η οποία λειτουργεί από το 2016 με ελικόπτερο, το οποίο διατίθενται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καλύπτει τις ανάγκες για άμεση διακομιδή των ασθενών των Κυκλάδων από τα Κέντρα Υγείας προς το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου καθώς επίσης και την άμεση διακομιδή ασθενών προς τα νοσοκομεία της Αθήνας.

Το τελευταίο τρίμηνο, από τον Αύγουστο του 2023, το ελικόπτερο έχει αποσυρθεί από τη βάση της Σύρου χωρίς καμία σαφή απάντηση για το αν και πότε θα επιστρέψει στη πτητική βάση. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε τραγικές καθυστερήσεις στην άμεση αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Με δεδομένο ότι τα ελικόπτερα, που ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εξυπηρετούν και άλλες επιχειρησιακές ανάγκες, έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να καλυφθούν με αυτόν τον τρόπο οι ανάγκες. Η λύση είναι:

- να στελεχωθεί η πτητική βάση της Σύρου με μόνιμο προσωπικό και πτητικό μέσο που θα ανήκουν στο ΕΚΑΒ, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες αεροδιακομιδών των ασθενών των Κυκλάδων,

- να στελεχωθούν πλήρως όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας με πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, πως τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω ζητήματα.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης