Tου ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Συμβίωση

Τα τέσσερα αδέλφια του μητροκτόνου κατέθεσαν ότι υπήρχαν αρκετά προβλήματα συμβίωσης μεταξύ τους, καθώς και με τη δολοφονημένη μητέρα τους, τα οποία συχνά εξελίσσονταν σε βίαιους τσακωμούς και έληγαν κάποιες φορές όταν έφταναν στο σπίτι τους αστυνομικοί. Όπως αναφέρουν, ο κατηγορούμενος είναι χρήστης ουσιών, ενώ από 12 ετών και για αρκετά χρόνια έμενε σε στέγη ανηλίκων στη Νέα Ιωνία μετά από σχετική απόφαση υπηρεσίας της Πρόνοιας.
Ο 25χρονος Γιώργος Κ. αποκάλυψε ότι ο αδελφός του (Ανδρέας) είχε απειλήσει πως θα σκοτώσει τη μητέρα τους με μαχαίρι. Όπως είπε, ο 20χρονος έτρεφε μεγάλη οργή για την άτυχη γυναίκα επειδή με δική της απόφαση μεταφέρθηκε στο ίδρυμα.

Ο βιασμός

Στην κατάθεσή του αποκάλυψε ακόμη ότι ο αδελφός τους, Γιάννης (ο οποίος έχει νοητική υστέρηση), έπεσε θύμα βιασμού από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας της οδού Τεμένης όταν ήταν περίπου 14 χρόνων. Η μητέρα του τότε φοβήθηκε για τον Ανδρέα μην τυχόν και του συμβεί το ίδιο, επειδή ήταν ο πιο μικρός: «Ο Ανδρέας παρέμεινε συνολικά στη Στέγη μέχρι να γίνει 18 ετών, αλλά καθ’ όλο το διάστημα αυτό ερχόταν τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι μας, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Όταν έγινε 18 χρόνων έφυγε από τη Στέγη, βρήκε δουλειά και είχε νοικιάσει μόνος του σπίτι κάπου στη Νέα Ιωνία. Από μέσα Ιουλίου του 2021, αφού τον έδιωξαν από το σπίτι που νοίκιαζε και έχασε και τη δουλειά του, ήρθε να μείνει μαζί μας. Από τότε και έπειτα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στη μαμά μου, της φώναζε, χωρίς να του έχει κάνει κάτι εκείνη, και μάλιστα την είχε απειλήσει ότι θα τη μαχαιρώσει». Ο ίδιος ανέφερε ότι την παραμονή του φόνου τού τηλεφώνησε η μητέρα τους και του είπε ότι πάλι ο Ανδρέας της δημιουργούσε προβλήματα. Ο Γιώργος Κ. ζήτησε από τον κατηγορούμενο να φύγει από το σπίτι προκειμένου να σταματήσουν οι συνεχείς φασαρίες που έκανε, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Ο ίδιος είπε πως ο πατέρας τους πέθανε, όταν τα παιδιά ήταν μικρά, σε εργατικό ατύχημα.

Και ο 33χρονος ∆ημήτρης Κ. στην κατάθεσή του ανέφερε ότι η συμβίωσή τους στο σπίτι ήταν προβληματική: «Ο Γιώργος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές διενέξεις μεταξύ μας, αλλά και μεταξύ αυτού και της μητέρας μας, έστω και για ασήμαντες αφορμές. Είχε έρθει μάλιστα και η Αστυνομία αρκετές φορές, την οποία είχαμε καλέσει εμείς, ύστερα από επεισόδιο κατά το οποίο ο Γιώργος είχε χτυπήσει τη μητέρα μας. Αυτό είχε συμβεί περισσότερες από μία φορές».

Όπως είπε, με την επιστροφή του 20χρονου Ανδρέα στο σπίτι το πρόβλημα πολλαπλασιάστηκε: «…Ο Ανδρέας έκανε δοσοληψίες με ναρκωτικά. Μία φορά μάλιστα, πριν από περίπου έναν μήνα, ο Γιώργος του είχε ζητήσει να του φέρει ναρκωτικά, κάτι το οποίο έκανε ο Ανδρέας. Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που έμενε ο Ανδρέας μαζί μας, με τον Γιώργο τα πήγαιναν καλά, αλλά με τους υπόλοιπους και με τη μητέρα μας υπήρχαν πολλά προβλήματα και πολλοί τσακωμοί». Ο ίδιος πληροφορήθηκε από τη μητέρα τους ότι σχεδίαζε να δώσει το σπίτι και μαζί με τον αδελφό του Γιάννη να νοικιάσουν κάπου αλλού στα κρυφά, ώστε να ηρεμήσουν από τους τσακωμούς. Σε κάποιο καβγά όμως το αποκάλυψε στα υπόλοιπα παιδιά, οπότε ο Ανδρέας της είπε «άντε να φύγεις να ηρεμήσουμε». Ο νεαρός κατέθεσε ότι τον τελευταίο μήνα ο 20χρονος απειλούσε πολύ συχνά τη μητέρα τους ότι θα τη σκοτώσει και της έλεγε «να πεθάνεις να ηρεμήσουμε».

Ο 21χρονος Γιάννης Κ. εξετάστηκε χωρίς όρκο, καθώς πάσχει από νοητική υστέρηση. Όπως είπε, τον τελευταίο καιρό ο δράστης τσακωνόταν με τη μητέρα τους συνέχεια για το φαγητό και για τα λεφτά. «Χθες ή προχθές είπε ότι θα τη σκοτώσει και σήκωσε και μαχαίρι, στις 23.00 το βράδυ προχθές, αλλά δεν μπορούσε να το κάνει γιατί ήταν μπροστά ο Γιώργος και ο ∆ημήτρης», περιέγραψε.

Ο 29χρονος Βασίλης Κ. κατέθεσε ότι ο μητροκτόνος είχε πάει στο ίδρυμα μετά από απόφαση της Κοινωνικής Πρόνοιας: «Ο Γιάννης είχε βιαστεί από άτομο περίοικο και οικείο της μάνας μου. Είναι και άτομο που χρειάζεται ειδική μεταχείριση, έχει τελειώσει σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες και επειδή για τον Ανδρέα βρέθηκε χώρος φιλοξενίας, πήγε εκεί και ξέρω ότι ο Ανδρέας θεωρούσε υπαίτια τη μάνα μου για το γεγονός ότι πέρασε πολλά χρόνια σε αυτό το ίδρυμα. Γνωρίζω ότι ο Ανδρέας και ο Γιώργος έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών, και μάλιστα αυτός ήταν ένας λόγος για κάποιους καβγάδες που γινόντουσαν στο σπίτι», επεσήμανε.

Η απολογία

Στην κατάθεσή του στην Αστυνομία ο 20χρονος μητροκτόνος Ανδρέας Κ. αναφέρθηκε στο επεισόδιο που κατέληξε στον θανάσιμο τραυματισμό της μητέρας του: «Με τον Γιώργο τα πήγαινα καλύτερα από τους άλλους. Όταν έμπαινε στη μέση η μάνα μου, μας έβαζε να τσακωθούμε. Ο Γιώργος έκανε χρήση ουσιών όπως και εγώ παλιότερα. Πριν περίπου δύο εβδομάδες, μου είχε δώσει ένα κουτί που είχε μέσα κάνναβη να το πετάξω γιατί είχε δοκιμάσει και δεν του άρεσε. Εγώ όμως το είχα αφήσει σε μία γωνία στο δωμάτιό μου και ξέχασα να το πετάξω. Αφού έφυγε και ο Γιάννης έμεινα μόνος μου με τη μαμά. Κάποια στιγμή πήγα στον νεροχύτη της κουζίνας για να πλύνω ένα γυάλινο βάζο».

Ο 20χρονος ανέφερε ότι η μητέρα τους άρχισε να του φωνάζει λέγοντάς του ότι αφότου γύρισε στο σπίτι άρχισε να δημιουργεί προβλήματα: «Φώναζε ότι φταίω για όλα και (άρχισε) να με βρίζει αποκαλώντας με ‘‘π@@@τη’’, ενώ δεν θυμάμαι άλλες εκφράσεις. Της είπα να σταματήσει να φωνάζει και να ηρεμήσει και ότι αν μπορεί να το κάνει εκείνη καλύτερα, δηλαδή να πλύνει το βάζο, αλλά εκείνη συνέχιζε.

Κάποια στιγμή με πλησίασε, με έσπρωξε και πήγε προς τον νεροχύτη. Φοβήθηκα ότι θα μου πετάξει το βάζο για να με χτυπήσει και τότε εγώ έπιασα το μαχαίρι από τον πάγκο της κουζίνας. Θέλω να σας πω εδώ ότι στο παρελθόν, όταν είχα πάει μια μέρα στο σπίτι για επίσκεψη, γιατί τότε έμενα μόνος μου σε ένα σπίτι στους Αμπελοκήπους απέναντι από το Εφετείο, η μαμά μου μου είχε πετάξει ένα γυάλινο βάζο για να με χτυπήσει, αλλά το απέφυγα και γι’ αυτό φοβήθηκα ότι θα το ξανακάνει».


Το φονικό

Στη συνέχεια ο 20χρονος περιέγραψε τη σκηνή του φονικού, συνεχίζοντας από το ότι πήρε από τον πάγκο του νεροχύτη ένα μαχαίρι: «…Ενώ είχε γυρισμένη την πλάτη της σε εμένα, τη χτύπησα με αυτό στην πλάτη μία φορά. Γύρισε προς το μέρος μου, ακούμπησε την πλάτη της στον τοίχο της κουζίνας, είδα ότι είχε γεμίσει αίματα, αλλά μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν πονούσε από το χτύπημα. Της είπα ότι θα καλέσω βοήθεια, αλλά πρώτα θα με άκουγε. Έτσι ξεκίνησα να της λέω όλα τα παράπονα που είχα από εκείνη, δηλαδή για τον λόγο που μου φώναζε συνεχώς, για τις βρισιές και άλλα. Τότε η μαμά μου κινήθηκε προς το μέρος μου παραβιάζοντας τον σωματικό μου χώρο. Εγώ προσπάθησα να την απωθήσω με το αριστερό μου χέρι και εκείνη μου έπιασε το χέρι που κρατούσα το μαχαίρι και προσπάθησε να το γυρίσει προς το μέρος μου. Εγώ τέντωσα το χέρι μου και της έριξα ένα χτύπημα στο στήθος. Μετά αρχίσαμε να παλεύουμε και φτάσαμε στην αποθήκη. Στη διαδρομή μού έπεσε το μαχαίρι. Έτσι όπως παλεύαμε η μάνα μου δεν θυμάμαι πώς έκατσε σε μια καρέκλα και χτυπιόταν. Πίσω όμως υπήρχε μια σκάλα και ένα ντουλάπι και έκανε θόρυβο έτσι όπως κουνιόταν η μάνα μου. Εγώ τότε της έκλεισα το στόμα και της είπα να μη φωνάζει. Όταν ηρέμησε, πήγα να πάρω πάλι το μαχαίρι. Το έπιασα με λάθος τρόπο και τραυματίστηκα. Εγώ σκόπευα να φύγω, αλλά εκείνη πήγε να σηκωθεί πάλι προς το μέρος μου. Έτσι εγώ πήγα και έβαλα το μαχαίρι στον λαιμό της και εκείνη κούνησε το κεφάλι της και κατάλαβα να κόβεται. Εγώ άκουσα θόρυβο από τον διάδρομο από δύο γριές και σκέφτηκα ότι είχαν ακούσει τη φασαρία. Τότε κοίταξα τα χέρια μου και είδα να έχω πολύ αίμα. Έκανα δύο βήματα προς τα πίσω και πήγα κατευθείαν στο μπάνιο. Η μαμά ήταν ακόμη στην αποθήκη. Όταν έφυγα εγώ ακόμα ανέπνεε».

«Νόμιζα ότι ζει»

Ο νεαρός, αφού έφυγε από το σπίτι, σταμάτησε ένα ταξί και του ζήτησε να τον πάει στο ΚΑΤ. «Αποφάσισα να πάω στο πιο μακρινό νοσοκομείο που ήξερα, γιατί σκέφτηκα ότι σε λίγα λεπτά θα έφτανε σπίτι ο αδελφός μου και θα έβρισκε τη μαμά τραυματισμένη στην αποθήκη και θα πήγαιναν στο πιο κοντινό νοσοκομείο και δεν ήθελα να με δουν». Στα επείγοντα, αφού του έκαναν ράμματα, άφησε το κινητό του στον υπάλληλο σεκιούριτι λέγοντάς του ότι το βρήκε και έφυγε. Στη συνέχεια ζήτησε από την πρώην κοπέλα του να τον φιλοξενήσει. Όταν αυτή αρνήθηκε, ο 20χρονος αφού άλλαξε ρούχα και πέταξε το ματωμένο παντελόνι του περιπλανήθηκε σε διάφορα μέρη και διανυκτέρευσε σε ένα δασάκι στην Κηφισιά: «Το βράδυ σκεφτόμουν ότι δεν είναι σωστό να τραυματίσεις κάποιον και να σηκώνεσαι να φεύγεις. Αλλά ήταν θέμα επιβίωσης. Πίστευα ότι η μάνα μου μου είχε κάνει μήνυση. Σκέφτηκα ότι αν συζητήσω με κάποιον θα καταλάβει ότι δεν έγινε οικειοθελώς. Έτσι σήμερα το πρωί πήγα στη ΓΑ∆Α. Ενημέρωσα στην είσοδο ότι πριν 45 ώρες είχα τραυματίσει τη μητέρα μου. Ο αστυνομικός στην είσοδο με ρώτησε αν ήθελα να παραδοθώ. Εγώ είπα ναι και μου είπε να περάσω μέσα».

Η συνήγορος του κατηγορουμένου Μαρούσκα Σπυράκη μιλώντας στην «ΜΠΑΜ» σημείωσε: «Η ενδοοικογενειακή βία δημιουργεί αποστήματα και τα πιο ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα. Αυτός ο άνθρωπος προέβη σε αυτή την πράξη γιατί δεχόταν βία πάνω από 15 χρόνια από τη μητέρα τους και από το περιβάλλον αυτό. Όλο αυτό το περιβάλλον της βίας στα παιδιά ήταν αντιληπτό στη γειτονιά και είχε γίνει πολλαπλές φορές κρούση στην Αστυνομία. Όλοι κώφευαν. Ένα παιδί που φεύγει από το σπίτι του και πάει σε ένα ίδρυμα, όταν αυτό δεν μπορεί να τον φροντίσει και τον κατασκευάζει εγκληματία στα 20 του, για εμένα αυτό το ίδρυμα είναι υπόλογο. Ο Ανδρέας δεχόταν ενδοοικογενειακή βία όλα αυτά τα χρόνια και κάποια στιγμή σκοτείνιασε, οπλίστηκε το χέρι του και προέβη σε αυτήν την πράξη, η οποία βέβαια δεν δικαιολογείται».

Έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί να γίνει ενδελεχής έρευνα για τον βιασμό του νεαρού ΑμεΑ, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για άλλους βιασμούς στα αδέλφια. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο κατηγορούμενος έκανε χρήση του δικαιώματος της σιωπής καθώς, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, ενώ, επιπλέον, οι νομικοί του παραστάτες δεν είχαν λάβει γνώση του συνόλου της δικογραφίας. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στη φυλακή με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Πηγή: dikastikoreportaz