Καθώς σταδιακά ολοκληρώνονται οι φοιτητικές εκλογές σε όλη τη χώρα και ξεκινούν οι καταμετρήσεις, η εικόνα που έρχεται από όλα τα Πανεπιστήμια είναι ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εξασφαλίζει για 36η συνεχόμενη χρονιά την πρώτη θέση. Η τάση δείχνει ακόμα πιο ισχυρή στην περιφέρεια, όπου η «γαλάζια» παράταξη φαίνεται να συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά σε παραδοσιακά της προπύργια, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κομοτηνή, η Μυτιλήνη, η Κοζάνη, οι Σέρρες και τα Χανιά.

Η συμμετοχή υπολογίζεται στα περσινά επίπεδα, με τους φοιτητές να επιλέγουν μαζικά τις κάλπες των νόμιμων φοιτητικών συλλόγων, δίνοντας στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι της Πανσπουδαστικής, της παράταξης του ΚΚΕ. Για μια ακόμα φορά, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, το BLOCO, κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθαρά κάτω από το 5% σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα θα αναρτώνται ανά φοιτητικό σύλλογο στην ιστοσελίδα dap.gr/ekloges/2023/ σε πραγματικό χρόνο, μόλις δημοσιεύονται από τις κατά τόπους ΚΕΦΕ. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα αναγνωρίσει όλα τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από δημοκρατική διαδικασία των νόμιμων φοιτητικών συλλόγων. Πρέπει να επισημανθεί ότι η στρατηγική της Πανσπουδαστικής για τη δημιουργία «παράλληλων» φοιτητικών συλλόγων στις ίδιες σχολές αλλά και για τη διενέργεια εκλογών σε διαφορετικές ημερομηνίες αποδοκιμάστηκε έντονα από τους φοιτητές, με πολύ χαμηλή προσέλευση στις παράνομες διαδικασίες.

Πιο χαρακτηριστικό όλων το παράδειγμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, που η Πανσπουδαστική έστησε κάλπη μόνη της μία εβδομάδα πριν από τις φοιτητικές εκλογές. Ωστόσο, καμία άλλη παράταξη δεν συμμετείχε σε αυτές, και σήμερα, στη διαδικασία του νόμιμου συλλόγου, οι φοιτητές προσήλθαν μαζικά για να ψηφίσουν, με τη ΔΑΠ να εκτιμάται ότι θα εκτινάξει το ποσοστό της στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Τέλος, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς η Πανσπουδαστική έχει προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες σε μια σειρά από κάλπες. Παρεμποδίζοντας φοιτητές να ψηφίσουν αν και είχαν νόμιμα την ταυτότητά τους στο Gov.gr Wallet, αλλά και μέσα από εκτεταμένες νοθείες, η παράταξη του ΚΚΕ επιδιώκει να πλαστογραφήσει το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτές οι πρακτικές ουδεμία σχέση έχουν με δημοκρατική διαδικασία και αυτονόητα δεν πρόκειται να προσμετρηθούν στο τελικό αποτέλεσμα.

.