Λόγοι υγείας, που με ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα, δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στην τιμητική εκδήλωση για το Χρίστο Γεωργούση. Και το φέρω βαρέως.

Γνωρίστηκα με το Χρίστο όταν ήμαστε μαθητές στο γυμνάσιο της Παροικίας. Ήταν ανήσυχο πνεύμα. Μαζί με το Νίκο Σαρρή αποτελούσαμε μια τριάδα που προσπαθούσε να ανακαλύψει έναν δίκαιο κόσμο.

Φωτισμένοι καθηγητές, όπως ο Αβραάμ Ουλκέρογλου και ένας ναύτης, απόφοιτος της Νομικής Αθηνών, που υπηρετούσε στο Λιμεναρχείο της Πάρου μας βοήθησαν και ανακαλύψαμε τον σοσιαλισμό.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, ήταν τότε εξατάξιο, χαθήκαμε. Την περίοδο της χούντας ζούσαμε στην Αθήνα αλλά σπάνια βλεπόμαστε.

Όταν έπεσε η δικτατορία, μετά την προδοσία της Κύπρου, πρέπει να ήταν Οκτώβρης του 1974, δέχτηκα επίσκεψη του Χρίστου στο σπίτι μου, στον Κολωνό.

Μου ανακοίνωσε την απόφασή του να κατέβη υποψήφιος με το νεοσύστατο ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες. Του ευχήθηκα καλή επιτυχία, αν και γνώριζα το αποτέλεσμα. Η συντριπτική πλειοψηφία της Πάρου είχε προσανατολιστεί να ψηφίσει τον Κων/νο Καραμανλή, όπως άλλωστε συνέβη και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τότε το κλίμα στην Πάρο δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό για την αριστερά όλων των αποχρώσεων.

Αποφασίσαμε κάτι να κάνουμε και η ιδέα της έκδοσης μιας τοπικής εφημερίδας μας βρήκε σύμφωνους. Το αποφασίσαμε στο Φροντιστήριο του Νίκου Σαρρή το καλοκαίρι του 1975. Είχε δημιουργηθεί ήδη μια μεγάλη ομάδα από παριανούς νέους με αγωνιστική διάθεση που ήταν αποφασισμένη να αλλάξει την πολιτική κατάσταση στο νησί.

Ο Χρίστος ήταν πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας και η δημοσιογραφική μας περιπέτεια ξεκίνησε. Η «Παριανή Γνώμη» κυκλοφόρησε αδιαλείπτως για 21 χρόνια.

Η προσφορά του Χρίστου στο νησί μας είναι μεγάλη. Δεν είναι μόνο το εκπαιδευτικό του έργο, που γαλούχησε πολλές γενιές νέων με ό,τι καλύτερο μπορούσε να προσφέρει η προσωπικότητά του. Είναι και η συμβολή του στον πολιτισμό με τη συνεχή παρουσία και δράση του στον πολιτιστικό μας σύλλογο τον «Αρχίλοχο». Είναι η πολιτική του δραστηριότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Και βέβαια το συγγραφικό του έργο με το πλήθος των βιβλίων που έχει συγγράψει.

Αν και καθηγητής των φυσικών επιστημών τα γραφτά του και αυτά που καθημερινά διαβάζουμε στο διαδίκτυο διαπνέονται από μοναδική ευαισθησία και ποιητική διάθεση.

Χρίστο, σε ευχαριστούμε για την όλη προσφορά σου στον τόπο, που μας γέννησε και μας έθρεψε.

Κώστας Αργουζής