Το μοναστήρι Χριστού του Δάσους τιμά, όπως μας ανακοίνωσε τον όσιο Κύριλλο Παπαδόπουλο, όχι τόσο γνωστό ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές και αυτός είναι ο λόγος αυτού του σημειώματος.

Γεννήθηκε στη  Μάρπησσα το 1748 χωρίς να γνωρίζουμε περισσότερα για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Νεαρός επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, όπου εκάρη μοναχός  και σπούδασε στην Αθωνιάδα σχολή την περίοδο που δίδασκε ένα μεγάλος παριανός λόγιος ο Αθανάσιος που στις μέρες αγιοποιήθηκε. Λόγω της μεγάλης του μόρφωσης και της αρετής που τον διέκρινε, ο Κύριλλος διορίστηκε από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης Γενικός Ιεροκήρυκας Αιγαίου.

Ρήτορας σπουδαίος με τους φλογερούς του λόγους ενδυνάμωνε το θρησκευτικό και εθνικό φρόνιμα των κατοίκων των τουρκοκρατούμενων νησιών μας.Πριν από κάθε λόγο του έστηνε ένα μεγάλο σταυρό, που τώρα φυλάσσεται στην Μονή του Χριστού του Δάσους και αποτελεί ιερό κειμήλιο του ιστορικού μοναστηριού μας.Σύμφωνα με το βιογράφο του Ι.Π. Βιτσαρά «Χρημάτισε ιεραπόστολος της Ελληνικής Επαναστάσεως και κήρυξ της ορθοδόξου ημών πίστεως».

Γι΄αυτό και δέχτηκε απειλές, κακώσεις και απόπειρες δολοφονίας από φανατικούς μουσουλμάνους. Γέροντας πια, επέστρεψε στα πατρικά χώματα, χωρίς όμως να σταματήσει τη δράση του. Στον Όσιο Κύριλλο χρωστάμε την ίδρυση της μονής του Αγίου Γεωργίου της Λαγκάδας και της μονής του Χριστού του Δάσους σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Σαγκριώτη.

Όπως γράφει «…ιδίαις χερσίν και επί των ώμων τους λίθους της οικοδομής μεταφέρων…»Αλλά και με τη δική του  συμβολή αναστήθηκε η ερειπωμένη μονή της Λογγοβάρδας αφού έπεισε τους ναουσαίους πρόκριτους να την παραχωρήσουν το 1825 σε πελοποννήσιους μοναχούς. Αναχώρησε για τις αιώνιες μονές το 1833 και τίμιο λείψανό του φυλάσσεται στην Μονή Χριστού του Δάσους.

*Ο κ. Κώστας Αργουζής είναι πρώην Δήμαρχος Πάρου