Σοκάρουν οι εικόνες... Κοπάδια από χιλιάδες μωβ μέδουσες, αυτό που λένε οι επιστήμονες "Pelagia noctiluca" συνεχίζουν να εμφανίζονται στα νερά των Κυκλάδων... Και μιλάμε κυρίως για τα νησιά Μύκονος, Σύρος, Νάξος και Τήνο και πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη που φέρουν νευροτοξίνη στον οργανισμό τους, ενώ τα τσιμπήματά τους είναι επώδυνα για τον άνθρωπο.

Και για όσους έχουν καλή μνήμη, ανάλογες μέδουσες είχαν παρουσιαστεί στον Κορινθιακό, στην Χαλκιδική, ενώ στις αρχές καλοκαιριού ήταν και στην Κρήτη και βέβαια στη Νάξο. Τα θαλάσσια ρεύματα έχουν φέρει τα κοπάδια αυτά στις Κυκλάδες και για το λόγο αυτό υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους χειμερινούς κολυμβητές. Σύμφωνα με τον χάρτη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας οι μωβ μέδουσες βρίσκονται σε παραλίες των Κυκλάδων. Μιλώντας στο protothema.gr o διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κ. Επαμεινώνδας Χρήστου ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο παρόλο που βρισκόμαστε σε χειμερινό μήνα και εξήγησε ότι η κλιματική αλλαγή βοηθά στο να παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά στις θάλασσές μας.

«Από την αρχή του χρόνου υπάρχει ένας πληθυσμός αυτού του είδους των μεδουσών στο Αιγαίο. Είναι οι μέδουσες που είχαμε παρατηρήσει και στον Κορινθιακό. Είναι ένα συνηθισμένο είδος στη Μεσόγειο. Λόγω της κλιματικής αλλαγής υπάρχει μια αύξηση στην εμφάνιση των σμηνών αυτών των μεδουσών. Είναι πιο συχνό το φαινόμενο λόγω κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι ότι γίνεται πρώτη φορά. Είναι λίγο πιο συχνό απ’ότι παλαιότερα. Αυτό το είδος δεν έχει να κάνει με το αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, απλά όταν υπάρχει μεγάλη θερμοκρασία αυξάνεται ο αριθμός του είδους και εμφανίζονται περισσότερα. Όχι ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ενοχλούν».

Εκτός από την κλιματική αλλαγή ένας ακόμη πολύ σοβαρός λόγος για την αύξηση του πληθυσμού αυτών των μεδουσών είναι και η υπεραλίευση εξαιτίας της οποίας εξαφανίζονται οι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας. Όπως ανέφερε ο κ. Χρήστου το φαινόμενο αυτό κάνει κάποιους κύκλους και όπως είπε παρατηρείται σχεδόν κάθε 12 χρόνια ωστόσο τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα πυκνών εμφανίσεων έχουν αυξηθεί.

Και προσθέτει ότι οι χειμερινοί κολυμβητές θα πρέπει να προσέχουν αρκετά και μάλιστα όπως επισήμανε πριν βουτήξουν καλό είναι με μια μάσκα να εποπτεύουν στο νερό. «Οι χειμερινοί κολυμβητές θα πρέπει να προσέχουν αυτό το διάστημα στις περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο. Καλό είναι να βλέπουν με μια μάσκα και αν αλλάξει ο καιρός τα ρεύματα της θάλασσας και δεν δουν κάτι να κολυμπούν αλλιώς να μην κολυμπούν. Να κάνουν μια επόπτευση με μάσκα. Αν τώρα κάποιος τσιμπηθεί από αυτή τη μέδουσα η καλύτερη λύση είναι να βάλει στην πληγή πάγο ή μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας».

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, το μέγιστο μήκος αυτών των μεδουσών φθάνει τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Η μωβ μέδουσα τρέφεται κυρίως με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών, ενώ οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η καρέτα - καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό - καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Πηγή: naxospress.gr