«Κεντρική μας προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών των Ελλήνων πολιτών εφ όσον μας εμπιστευθούν ξανά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τη δημοσιογράφο, Κριστιάν Αμανπούρ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ήτοι ότι η εγχώρια ανάπτυξη «τρέχει» με μεγαλύτερο ρυθμό εν συγκρίσει με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και επανέλαβε πως σε περίπτωση που σχηματισθεί μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την εκλογική νίκη», είπε. Και συνέχισε: «Πρέπει να κατανοήσουμε πόσο οδυνηρή ήταν η κρίση για όλους τους Έλληνες. Η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στην ΕΕ, έχουμε αυξήσει τις εξαγωγές μας και επενδύουμε στην καινοτομία μας. Έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες θα μας εμπιστευθούν και πάλι. Προτεραιότητα μας να αυξήσουμε τους μισθούς. Το κόστος της ζωής έχει εκτοξευθεί. Όλα αυτά μειώνοντας το δημόσιο χρέος. Αν εξετάσουμε τον τρόπο που κινούνται τα πράγματα, δεν έχουμε φτάσει την επενδυτική βαθμίδα και ελπίζοντας ότι θα έχουμε ισχυρή κυβέρνηση, θα το πετύχουμε».

Για την οικονομία: Πιστεύω πως θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση για να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο και να προσεγγίσουμε επενδύσεις. Έχουμε κάνει την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και σκοπεύω να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο αν μας εμπιστευθούν και πάλι οι πολίτες. Στόχος είναι να αυξήσουμε τους μισθούς. Θέλουμε να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα αλλά να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον μας.

Για το μεταναστευτικό: Είδα το βίντεο των New York Times και ήδη έχω ξεκινήσει έρευνα. Πίσω στο 2015 το 75% των μεταναστών της ΕΕ έμπαιναν από την Ελλάδα. Από όταν ανέλαβα, μίλησα για αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και καταφέραμε να πολεμήσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Κάναμε σημαντική δουλειά με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Είπαμε στην ΕΕ πως δεν μπορείς να έχεις μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μιλούν για τα push forward της Τουρκίας που σπρώχνουν απελπισμένους ανθρώπους στη θάλασσα προς τα δικά μας σύνορα.

Για την Τουρκία: Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε πως θα υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και να χρησιμοποιούμε τα διεθνή εργαλεία. Δεν είμαι αδαής, οι διεθνείς σχέσεις δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη.

Για το μεταναστευτικό  (ξανά): Έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά μου, τα εξωτερικά της ΕΕ. Πίσω τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας, αλλά τα προστατεύσαμε. Είπαμε στην ΕΕ πως πρέπει να προστατεύονται τα σύνορα, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου όλου περνούν μέσα. Πρέπει να συμφωνήσουμε στην ΕΕ για το μεταναστευτικό. Έχουμε δημιουργήσει εργαλεία και προγράμματα για νόμιμη μετανάστευση και προσέλκυση εργατιών χεριών.

Για τις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης: Στην νέα τετραετία πρέπει να έχουμε περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και σύγχρονη ατζέντα σε υγεία και παιδεία και να μειώσουμε περαιτέρω τις ανισότητες όπως κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Κάναμε εκπληκτικά πράγματα στην ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά για τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Νικήσαμε την λαϊκιστική αντιπολίτευση για δεύτερη φορά στη σειρά. Οι φαντασιώσεις των εύκολων λύσεων, νικήθηκαν. Αν παρέχεις λύσεις στους πολίτες αυτοί σε επιβραβεύουν. Κερδίσαμε περισσότερες ψήφους, αυξήσαμε τα ποσοστά μας.

Σήμα για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης DBRS

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 40,8%, σηματοδοτεί τη συνέχεια της πολιτικής και μία μεταρρυθμιστική πορεία που θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, σε ανάλυση με τίτλο: «Ελλάδα: Τα αποτελέσματα των εκλογών σηματοδοτούν συνέχεια της πολιτικής».

«Παρά τις συνεχείς παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, η αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να υπερβεί τις προσδοκίες για φέτος», σημείωσε η εκ των επικεφαλής του οίκου για τις αξιολογήσεις χωρών, Νίκολα Τζέιμς. «Θεωρούμε τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας ως ισχυρούς παράγοντες για το αξιόχρεό της», αναφέρει ο οίκος.

Αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό της στις δεύτερες εκλογές, σε συνδυασμό με το ίδιο υψηλό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα περάσουν το όριο του 3%, το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ισχυρή αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή για τη ΝΔ, σημειώνει.

«Αυτό θα φέρει μία ακόμη περίοδο πολιτικής σταθερότητας για την Ελλάδα. Η πιθανή νίκη της ΝΔ θα της έδινε εντολή να συνεχίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τις αναμενόμενες δαπάνες για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, είναι παράγοντας που συμβάλλει σε πιθανές βελτιώσεις του αξιόχρεου της DBRS για την Ελλάδα ΒΒ (υψηλό) με σταθερή τάση», προσθέτει.

Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει σημαντικό προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα της ΝΔ. Η πιθανή επίτευξη αυτοδυναμίας της ΝΔ στις αναμενόμενες δεύτερες εκλογές τις επόμενες εβδομάδα θα έφερνε πολιτική σταθερότητα και θα έδινε στην κυβέρνηση εντολή να συνεχίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τονίζει.