Ένα ακόμα θανατηφόρο ναυάγιο στο Αιγαίο, δίπλα στο νησί μας αυτή την φορά, με 16 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά. Αποτέλεσμα της απαράδεκτης εκμετάλλευσης της ελπίδας των ανθρώπων, που τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα βομβαρδίζοντας ισοπεδώνουν τις πατρίδες τους. Απελπισμένοι αναγκάζονται να  ξεπουλούν τα υπάρχοντα τους και να αναζητούν τη τύχη τους στην Ευρώπη. Το απάνθρωπο κύκλωμα δουλεμπορίας πατάει πάνω στην πολιτική της ΕΕ, στην κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας που πιστά υπηρετεί και η ελληνική κυβέρνηση.

Για μια ακόμα φορά ο παριανός λαός αντέδρασε άμεσα δείχνοντας την αλληλεγγύη του ανταποκρινόμενος στο δράμα και στις ανάγκες των 63 διασωθέντων μεταναστών – προσφύγων. Από την πρώτη στιγμή οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν και θα συνεχίσουν να είναι παρόντες συμμετέχοντας στην οργάνωση της υποδοχής, της περίθαλψης, της διενέργειας  των απαραίτητων rapid tests , της διατροφής και της οργάνωσης του χώρου προσωρινής διαμονής στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Πάρου.

Όμως η αλληλεγγύη της παριανής κοινωνίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την  ευθύνη της κυβέρνησης  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν και δημιουργεί η πολιτική της.

Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση του αρμόδιου Υπουργείου και του Υπουργού Ν. Μηταράκη για:

  • Την άμεση, σήμερα μεταφορά των 16 σωρών με ευθύνη της πολιτείας. Να διασφαλιστεί η ταυτοποίηση τους.
  • Την μεταφορά των 63 μεταναστών- προσφύγων σε κατάλληλα κέντρα φιλοξενίας. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων για να μετακινηθούν στον τόπο προορισμού τους.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης την περίοδο προσωρινής τους παραμονής στη Πάρο σε κατάλληλους χώρους (ξενοδοχεία, καταλύματα ) με ευθύνη της κυβέρνησης.

Θεωρούμε ως ύποπτη την επαναλαμβανόμενη αναφορά από μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα από την κρατική ΕΡΤ ότι « …οι διασωθέντες βρίσκονται σε δομή φιλοξενίας…» αποσιωπώντας ότι το ΕΠΑΛ είναι σχολείο που σε χρόνο λειτουργίας του δεν θα υπήρχε ούτε η τωρινή δυνατότητα και δεν είναι δομή φιλοξενίας- υποδοχής μεταναστών. Επίσης θεωρούμε απαράδεκτη την αναφορά του Επάρχου Πάρου σε μέσο του νησιού μας και μάλιστα τρείς φορές σε «λαθραίους». Πρώτον γιατί «λαθραίοι» άνθρωποι δεν υπάρχουν και δεύτερο γιατί πίσω από αυτή τη φρασεολογία κάποιοι υποθάλπουν την πατριδοκαπηλία και την κάλυψη των πραγματικών ενόχων που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Καλούμε την δημοτική αρχή να πιέσει και να διεκδικήσει την  υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων προς την κυβέρνηση και τον παριανό λαό να εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίδραση του στην εφαρμοζόμενη πολιτική που γεννά το σύγχρονο δουλεμπόριο.

Πάρος 26-12-21