Τα εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου Ναυτικού Μουσείου Θήρας πραγματοποιήθηκαν στη Σαντορίνη, χάρη στην πρωτοβουλία της προέδρου του Μουσείου, Νικολέττας Νομικού και την αδιάκοπη προσπάθεια της ίδιας και της ομάδας της, την οποία με σεβασμό για τη ναυτική παράδοση υποστήριξε η M/MΑRITIΜΕ.

Το Ναυτικό Μουσείο Θήρας ιδρύθηκε το 1951. Το 1956 καταστράφηκε πλήρως από τον σεισμό. Το 1988 η Ντίνα Μανωλέσου Μπιρμπίλη δώρισε το μισοκατεστραμένο πατρικό της προκειμένου να στεγάσει το Μουσείο. Το 1992, οι αδελφοί Νικόλαος και Δημήτρης Νομικός χρηματοδοτήσαν την αποκατάσταση του κτιρίου φροντίζοντας για την επαναλειτουργία του Μουσείου. Το 2023, ύστερα από 30 χρόνια ανελλιπούς λειτουργίας, με τη χορηγία της M/ΜΑRITIME, εκσυγχρονίστηκε, ανακαινίστηκε και παρουσιάζει την ιστορία της ναυτιλίας της Σαντορίνης και της ναυτοσύνης των κατοίκων της, με έναν φρέσκο αέρα, στο υπέροχο καπετανόσπιτο, στην Οία της Σαντορίνης.

Το Ναυτικό Μουσείο Θήρας, λειτουργεί στη Οία της Σαντορίνης, καθημερινά, όλο το χρόνο. Περιλαμβάνει μόνιμες συλλογές, εκθέματα από εμπορικά πλοία του νησιού, προσωπικά αντικείμενα αξιωματικών και πληρωμάτων, μεγάλης αξίας βιβλιοθήκη, καθώς και το εμβληματικό περισκόπιο υποβρυχίου κατασκευής 1942, που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Θήρας, Νικολέττα Νομικού, ανέφερε: «Παραδίδουμε σήμερα στο κοινό το Ναυτικό Μουσείο Θήρας, με βαθιά συγκίνηση, ακολουθώντας το όραμα των γονέων μας, με τη γενναιόδωρη προσφορά της M/MARITIME και προσωπικά του Γιάννη Μυτιληναίου. Χωρίς την υποστήριξή του, δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα αυτή η εκ βάθρων ανακαίνιση. Για εμένα, η διαδικασία της ανακαίνισης ήταν ένα δύσκολο ταξίδι, τεράστια εμπειρία με θετικό, στα μάτια μου, αποτέλεσμα».

Με τη σειρά του ο βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος επεσήμανε πως «οι Κυκλάδες και ιδιαίτερα η Σαντορίνη φέρει μια ιστορία ναυτοσύνης πέραν των 4000 ετών». Όπως τόνισε, «το Ναυτικό Μουσείο Θήρας επισφραγίζει την ιστορία αυτή με τον καλύτερο τρόπο, διατηρεί αναλλοίωτα στο χρόνο αντικείμενα, προφυλάσσει και περνάει στις επόμενες γενιές και τους επισκέπτες του τόπου μας τη συμπυκνωμένη γνώση που φέρει ο λαός μας για τη ναυτιλία».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος Νικολέττα Νομικού με το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Μάρκος Καφούρος, ο Γεν. Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, οι Πρόεδροι των Ναυτικών Μουσείων Κρήτης και Αιγαίου, Αρχιπλοίαρχος Εμμανουήλ Πετράκης και κα. Αικατερίνη Χαριτάτου καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού και πολλοί κάτοικοι. Την M/MΑRITIME εκπροσώπησε η υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας κα. Ελίζα Γερούκη.

Πηγή: naftemporiki.gr