Στο Λεπέτυμνο Λέσβου, οι επισκέπτες, πέρα από την φαντασμαγορική θέα στο Αιγαίο, μπορούν να χαρούν την άγρια ζωή της περιοχής, συναντώντας τα πανέμορφα άλογά της.

Ο κ. Γιώργος Καριοφύλλης που διατηρεί φάρμα στην περιοχή, σχετικά με την εμφάνιση των αλόγων, είπε ότι τα ζώα αυτά που δεν ήταν εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία, αγρίευαν και άρχισαν να φτιάχνουν κοπάδια. Όπως επισήμανε, το συγκεκριμένο άλογο που ζει στην περιοχή, είναι διασταύρωση μιας ράτσας που ζούσε πριν από πολλά χρόνια στην περιοχή με τα οικόσιτα ζώα και έχει εγκλιματιστεί πλήρως , αποτελώντας το σήμα κατατεθέν του βουνού. Ανέφερε ακόμη ότι εκεί ζουν πάνω 100 ζώα χωρισμένα σε κοπάδια, ενώ υπάρχουν και πολλοί νομάδες, δηλαδή αρσενικά που έχουν εκδιωχθεί από τον επιβήτορα για να μην διεκδικήσει το δικαίωμα στο ζευγάρωμα και τα οποία στη συνέχεια φτιάχνουν τα δικά τους κοπάδια.

Όπως τόνισε ο κ. Θέμης Καμμένος, πρόεδρος κοινότητας Λεπέτυμνου, τα άλογα ζουν ελεύθερα και, εάν τα πετύχει πεζοπόρος, σίγουρα αυτά θα επιλέξουν τη φυγή, ενώ η φυσική ομορφιά της περιοχής είναι ανέγγιχτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η ηλιοφάνεια στο Λεπέτυμνο, είναι η μεγαλύτερη από όλα σχεδόν τα σημεία στον ελλαδικό χώρο( 3.000 ώρες τον χρόνο). Τέλος, η θέα από την κορυφή είναι απλά απερίγραπτη και μοναδική εμπειρία.