Λιβύη, όπως Ερντογάν: Εκβιάζει για ευρώ και οι λαθροδιακινητές στέλνουν κατά χιλιάδες παράνομους μετανάστες

Κλιμακώνεται η πίεση της Λιβύης προς την Ε.Ε., προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλότερη χρηματοδότηση και όπως ερμηνεύουν αρμόδιοι παράγοντες, σε αυτό οφείλεται η κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων παράνομων μεταναστών στην Κρήτη. Πρόκειται για μια τακτική την οποία είχε χρησιμοποιήσει και η Τουρκία και ο Ερντογάν για να διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, επισημαίνει ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών σχετίζεται με τις συναντήσεις των ημερών. «Ο στόχος είναι να ασκηθεί πίεση προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους στη διαπραγμάτευση». Ο κ. Φίλης επισημαίνει ότι η ακτογραμμή της Ανατολικής Λιβύης από όπου ξεκινούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη είναι 400 χιλιόμετρα, και κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, εκτός αν παρέμβει η ίδια η Λιβύη, εφόσον εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, συνοδευόμενος από τους ομολόγους υπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, συναντάται με τις ηγεσίες της Βεγγάζης και της Τρίπολης, σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι ροές. Από τις 6 Ιουλίου έχουν φτάσει σε Κρήτη και Γαύδο περισσότερα από 1.400 άτομα.

Οι συναντήσεις που έχουν οργανωθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας με την κυβέρνηση της Βεγγάζης και την κυβέρνηση της Τρίπολης από τις 6 έως και τις 8 Ιουλίου σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά καλές καιρικές συνθήκες έφεραν πιθανότατα τη δραστική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη. Υπολογίζεται ότι έως χθες το απόγευμα είχαν εντοπιστεί και διασωθεί συνολικά πάνω από 1.400 άτομα είτε νοτίως της Κρήτης είτε κοντά στη Γαύδο. Ωστόσο, επειδή οι αφίξεις με βάρκες είναι συνεχείς, δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

«Ασφυξία» στην Κρήτη από το μεταναστευτικό

Το νησί δεν διαθέτει οργανωμένες δομές φιλοξενίας, καθώς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και οι τοπικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε κάποια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία, παρότι οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη βαίνουν αυξανόμενες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Χθες, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι «περιμένουμε να πει ο υπουργός τα δύο σημεία που θα δημιουργηθούν οι δομές προσωρινής φιλοξενίας στο νησί». Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι αυτή η απόφαση χρειάζεται να ληφθεί από την κυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα στηρίξει την επιλογή. «Από μένα δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση σε σχέση με το πού θα φτιαχτούν οι δομές», συμπλήρωσε.

Εκατοντάδες άνθρωποι παρέμειναν για ώρες στον ήλιο υπό συνθήκες καύσωνα στο λιμάνι του Ρεθύμνου. Νωρίτερα είχαν φορτωθεί σε πούλμαν για να μεταφερθούν στα Χανιά, όπου δεν έγιναν δεκτοί, δεδομένου ότι η πρόχειρη δομή που λειτουργεί στην Αγυιά είναι υπερπλήρης.

Η πιεστική κατάσταση έχει δημιουργήσει κλίμα έντασης στο νησί μεταξύ των τοπικών αρχόντων που προσπαθούν να μεταφέρουν το πρόβλημα στους συναδέλφους τους στον διπλανό νομό, και ταυτόχρονα κατηγορούν το υπουργείο Μετανάστευσης σχεδόν ακόμη και για την παρουσία των μεταναστών στο νησί. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Μετανάστευσης βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε φάση προσαρμογής λόγω της πρόσφατης αλλαγής ηγεσίας και της ανάληψης της θέσης του υπουργού από τον Θάνο Πλεύρη, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Μάκη Βορίδη.

Κυρίως Αιγύπτιοι και λίγα γυναικόπαιδα

Οι πρώτες βάρκες διαφόρων μεγεθών με τους μετανάστες εντοπίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου και δεν σταμάτησαν οι αφίξεις έως και τη Δευτέρα το μεσημέρι. Η πλειονότητα των μεταναστών είναι Αιγύπτιοι, ωστόσο αυξημένος είναι και ο αριθμός των Σουδανών που έχουν φθάσει τις τελευταίες ώρες. Στους μετανάστες, που είναι κατά κύριο λόγο νεαροί άνδρες, υπάρχουν ακόμη αρκετοί από το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν χώροι στο νησί για να υποδεχθούν τους μετανάστες, ενώ θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν θέσεις στα πλοία της γραμμής.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποίησε συνάντηση με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη, διάρκειας περίπου μίας ώρας. Η επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί στην Τρίπολη με την άλλη κυβέρνηση της Λιβύης αναβλήθηκε προσωρινά και σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη 15 Ιουλίου.

Μαζικές επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών σε Γαύδο και Κρήτη

Σε τοπικό επίπεδο, η κατάσταση στην Κρήτη εν μέσω τουριστικής περιόδου είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης κάλεσε την πολιτεία να πάρει αποφάσεις, ενώ την ίδια στιγμή 442 άτομα που εντοπίστηκαν χθες στα νότια παράλια του νομού παραμένουν στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού κάτω από τέντες και ομπρέλες.

Μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε το υπουργείο για το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί ενώ είχαν ξεκινήσει για να μεταφερθούν στην Αγυιά Χανίων, επέστρεψαν. Πάντως ο χώρος στην Αγυιά, ο μόνος κάπως αξιοπρεπής στην Κρήτη που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Χανίων, είναι υπερπλήρης, εφόσον μεταφέρθηκαν εκεί και άνθρωποι από τη Γαύδο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου ο τέως υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης είχε μεταβεί στο νησί και είχε επισκεφθεί δύο στρατόπεδα προκειμένου να δημιουργηθούν σε αυτά προσωρινές δομές φιλοξενίας. Όμως οι συγκρούσεις μεταξύ τοπικών παραγόντων και βουλευτών του νησιού δεν επέτρεψαν να προχωρήσει το σχέδιο.

Το επόμενο χρονικό διάστημα σταδιακά οι μετανάστες θα μετακινηθούν προς τις δομές της ενδοχώρας. Ωστόσο θα χρειαστούν κάποιες ημέρες αφού είναι δύσκολο να βρεθούν θέσεις στα πλοία της γραμμής λόγω της τουριστικής περιόδου.