Οκτώ παιδιά και ένας ενήλικας νεκροί, αλλά και έξι παιδιά και ένας εκπαιδευτικός τραυματίες είναι ο απολογισμός του μακελειού στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ένας μαθητής της 7ης τάξης (14 ετών) εισήλθε στο κτήριο του σχολείου στις 8:30 το πρωί και άρχισε να πυροβολεί. Ο ανήλικος δράστης έχει συλληφθεί και πιστεύεται ότι το όπλο με το οποίο σκόρπισε το θάνατο ανήκει στον πατέρα του. Τα κίνητρα του 14χρονου παραμένουν άγνωστα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κι άλλοι νεκροί, μεταξύ των οποίων και μια δασκάλα που φέρεται να κατέληξε στα επείγοντα.

Δραστης

Ο δράστης, ο οποίος τράπηκε σε φυγή μετά την επίθεσή του, εντοπίστηκε και συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές.  Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης, ο οποίος ήταν υποδειγματικός μαθητής και παιδί γιατρού, ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Δέκα ασθενοφόρα έσπευσαν στο σχολείο, ενώ πολλοί γονείς έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο και περιμένουν με αγωνία.

Σερβία

Σύμφωνα με πληροφορίες τα παιδιά αρχικά νόμιζαν ότι κάποιος πετούσε κροτίδες και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρευρισκομένων, ο μαθητής που πυροβόλησε δεν είχε ποτέ πρόβλημα με κανέναν.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, «μέλη του υπουργείου Εσωτερικών στο Βελιγράδι ενημερώθηκαν ότι σήμερα το πρωί στις 08:40 σημειώθηκε πυροβολισμός στο Δημοτικό Σχολείο «Vladislav Ribnikar» στο Vračar.

Βελιγράδι

Στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι η αστυνομία έστειλε όλα τα διαθέσιμα περιπολικά και συνέλαβε τον ύποπτο ανήλικο, μαθητή της έβδομης τάξης, ο οποίος, όπως υποψιάζεται, πυροβόλησε από το όπλο του πατέρα του προς τους μαθητές και της ασφάλειας του σχολείου».

Βελιγράδι

«Πυροβόλησε τη δασκάλα επειδή πήρε μονάδα»

Σύμφωνα με μαρτυρίες μαθητών που έρχονται στο φως, ο δράστης «πήρε μονάδα στην ιστορία και μετά τρελάθηκε.Πυροβόλησε την δασκάλα Ιστορίας στο γραφείο και μετά και τους φίλους του. Τα είχε όλα Α (σ.σ. βαθμούς) και όλοι τον λέμε σπασίκλα», λένε οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου.

Άλλα παιδιά ανέφεραν:

«Φοβηθήκαμε, έγινε χάος, πανικός. Κρυβόμασταν. Πυροβόλησε τον φύλακα στο κεφάλι».

Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, ο πατέρας ενός εκ των παιδιών στο σχολείο Vladislav Ribnikar, είπε ότι η κόρη του βρισκόταν μέσα στην τάξη όταν ο έφηβος άνοιξε πυρ.

"Κατάφερε να ξεφύγει. (Το αγόρι)...πυροβόλησε πρώτα τη δασκάλα και έπειτα ξεκίνησε να πυροβολεί αδιακρίτως", είπε ο Μιλόσεβιτς στο δίκτυο N1.

Ο Μίλαν Νεντέλτζκοβιτς, ο δήμαρχος της συνοικίας Βρατσάρ στο κεντρικό Βελιγράδι όπου βρίσκεται το σχολείο, είπε ότι οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν τη ζωή της δασκάλας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι οκτώ μαθητές και ένας σχολικός φύλακας σκοτώθηκαν και έξι μαθητές νοσηλεύονται μαζί με τη δασκάλα.

"Είδα τον φρουρό ασφαλείας πεσμένο κάτω από το τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίμα στις μπλούζες τους. Λένε ότι (ο φερόμενος δράστης) ήταν ήσυχος και καλός μαθητής. Είχε έρθει στην τάξη πρόσφατα", πρόσθεσε ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος έσπευσε στο σχολείο μετά την επίθεση.

Αστυνομικοί με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το σχολείο.

"Είδα παιδιά να φεύγουν τρέχοντας από το σχολείο και να ουρλιάζουν. Ήρθαν γονείς πανικόβλητοι. Αργότερα άκουσα τρεις πυροβολισμούς", είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS μια μαθήτρια που φοιτά σε παρακείμενο γυμνάσιο.

Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο και διενεργείται έρευνα για τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι ένοπλες επιθέσεις είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο στη Σερβία, όπου οι νόμοι περί οπλοκατοχής είναι πολύ αυστηροί. Ωστόσο στα δυτικά Βαλκάνια υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα έπειτα από τους πολέμους και τις ταραχές των ετών του '90.

Οι σερβικές αρχές έχουν χορηγήσει αμνηστία σε πολλούς πολίτες που παρέδωσαν ή δήλωσαν τα παράνομα όπλα τους.