Μάχη με τις πολλαπλές αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα θα δίνουν όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να τα περιορίσουν. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 63 νέες δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο είναι αυτή που απασχολεί περισσότερο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς χθες σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή Ασκληπειό, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο νησί. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν ενεργά μέτωπα στο Γεννάδι και στο χωριό Βάτι καθώς και γύρω από τα χωριά Μαλώνας και Μάσσαρι. « Χθες το πρωί μετά τις 9.00 δυνάμωσαν αρκετά οι άνεμοι με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπειό. Η φωτιά πήγε πιο ανατολικά προς Μαλώνα και Μάσσαρι. Στο Γεννάδι και στο Βάτι η φωτιά είναι σε δύο χαράδρες που δυσκολεύουν τις επίγειες δυνάμεις καθώς δεν έχουν πρόσβαση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός και προσέθεσε ότι ουσιαστικά υπάρχουν δύο κομμάτια ενεργού μετώπου, ένα στο Γεννάδι και στο Βάτι κι άλλο ένα στο Μαλώνα και στο Μάσσαρι. Γ

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή. «Κάθε φορά, γύρω στις 9 με 10 το πρωί πνέουν ισχυροί άνεμοι που δημιουργούν έντονες κηλιδώσεις στη φωτιά και την κατευθύνουν οπουδήποτε. Παρουσιάζει γύρω στις 10 το πρωί την ίδια συμπεριφορά με εξαιρετικά δυσμενείς, αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην επιχείρηση των δυνάμεων», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτοποιός, τονίζοντας ότι «οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν εφησυχάζουν διότι έχει αποδειχθεί ότι η συμπεριφορά της πυρκαγιάς επιδεινώνεται πολύ γρήγορα». Μάλιστα, χθες, ζητήθηκε η εκκένωση των περιοχών Γεννάδι, Βάτι, Μαλώνας, Μάσσαρι και Κάλαθος μέσω μηνυμάτων του 112 που στάλθηκαν στους κατοίκους.

Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στο Πλατανιστό της Καρύστου με τους κατοίκους της περιοχής να λαμβάνουν μήνυμα μέσω 112 εστάλη προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί και οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός, Άγιοι ενώ χθες τα ξημερώματα ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι και Καστρί.

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές, (23/7) στην Κέρκυρα σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές στο Δερβενάκι Αχαϊας, αν και υπήρξαν αναζωπυρώσεις , μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει η Πυροσβεστική, αντιμετωπίζονται. « Δεν απειλούνται οικισμοί. Όλη τη μέρα δουλευόταν η πυρκαγιά σε επίπεδο εναέριων και επίγειων δυνάμεων και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μία καλύτερη εικόνα. Ελπίζουμε μόνο να μην υπάρχουν αντίξοες συνθήκες. Θα προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι την οριοθέτησή της. Το κακό είναι ότι είναι σε δύσβατο σημείο , και λόγω του αναγλύφου οι επίγειες δυνάμεις δυσκολεύονται να προσεγγίσουν», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτοποιός.

Παράλληλα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να οριοθετήσουν τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, χθες το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας.

Όπως επισημαίνεται από την Πυροσβεστική, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.