Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη! Θέλουμε νησιά χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις! Η 1η μας επίσκεψη στο 1ο Πρότυπο Εθελοντικό Κέντρο Α.Μ.Ε.Α.Ι. Κυκλάδων ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, στη Νάουσα της Πάρου, σηματοδοτεί μία προεκλογική δέσμευση για μία Πάρο και μία Αντίπαρο, φιλική προς όλους.

Επισκεφθήκαμε λοιπόν, την 18ηΣεπτεμβρίου, έναν χώρο φιλόξενο, με ανθρώπους που διεκδικούν μία ισότιμη θέση στην μικροκοινωνία μας. Πως να συμβεί όμως αυτό όταν η ίδια η πολιτεία έχει βάλει στο ‘’συρτάρι’’ τα πάγια αιτήματα του συλλόγου, που αν δεν ήταν το φιλότιμο της Παριανής κοινωνίας και των εθελοντών (ντόπιων & Γερμανών), θα κοιτούσαμε σήμερα δύο ετοιμόρροπες δημοτικές αποθήκες, με προοπτική αξιοποίησης από επιχειρηματικά συμφέροντα;;;

Αφού ‘’ανακρίναμε’’, την κ. Πολυκανδριώτη, την Πρόεδρο του συλλόγου, μια ανιδιοτελή εργάτρια της Πάρου, μας είπε το ιστορικό της δημιουργίας του χώρου, το ‘’στόλο’’ του συλλόγου, τον αριθμό των ‘’παιδιών’’, τον αριθμό των εθελοντών, τον αριθμό των ανθρώπων με παρόμοιες ανάγκες και στα δύο νησιά, προχωρήσαμε και στις πιο καίριες ερωτοαπαντήσεις.

Διαπιστώσαμε λοιπόν, ότι η τελευταία φορά που έχει ενισχύσει χρηματικά ο Δήμος Πάρου το Σύλλογο Α.Μ.Ε.Α.Ι. ήταν το 2008 ενώ η περιφέρεια το 2015 με το ποσό μάλιστα των 200€. Το χρηματοδοτικό εργαλείο από το Πράσινο Ταμείο για ράμπα στην παραλία του Άη Γιάννη του Δέτη, ενώ είχε εγκριθεί, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Κοινή διαπίστωση με την κ. Πολυκανδριώτη ήταν η κατάληξη της συζήτησης:

Η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, δημόσια κτήρια, πολιτιστικούς & αθλητικούς χώρους, παραλίες και τουαλέτες δεν υπάρχει. Βίντεο στη νοηματική, γραφή Braille σε χάρτες και οδηγούς καθώς και καταλύματα ώστε να γίνουν τα νησιά μας, τουριστικά προσβάσιμα σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες του εξωτερικού που επιδοτούνται οι διακοπές τους, δεν υπάρχουν. Επίσης δεν υπάρχει μέριμνα για δρόμους διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όλα αυτά δείχνουν μία κοινωνική απαξίωσημε ότι αυτό συνεπάγεται.

Εμείς δεσμευόμαστε και θα αγωνιστούμε στο περιφερειακό συμβούλιο για:

1.      Εύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου ώστε να δημιουργηθεί ένας ξενώνας φιλοξενίας για τους συνανθρώπους μας στην Πάρο και στην Αντίπαρο.

2.      Αξιοποίηση ακινήτου στην Νάουσα για τη δημιουργία μια επιχείρησης που θα εργάζονται τα μέλη του συλλόγου ως ισότιμα μέλη της Πάρου.

3.      Θα διεκδικήσουμε να μπει στις προϋποθέσεις των χρηματοδοτικών προγραμμάτων των επιχειρήσεων η πρόσληψη εργαζομένων ΑΜΕΑ και η να μπει στις προϋποθέσεις η δημιουργία χώρων πρόσβασης των ΑΜΕΑ στα καταλύματα.

4.      Η επαναλειτουργία της τουαλέτας των ΑΜΕΑ στην Νάουσα.

Αδιαμφισβήτητα μας θυμώνει ότι η Πάρος και η Αντίπαρος δεν είναι φιλικά νησιά για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Η μέριμνα της περιφέρειας, που έχει ως άμεση αρμοδιότητα την Υγεία και την Πρόνοια, κωφεύει.

Η φωνή μας όμως είναι αρκετά δυνατή και ο λόγος μας εμπεριστατωμένος, ώστε να κερδίσουμε τη μάχη των διεκδικήσεων για μια ισότιμή μικροκοινωνία.

Φιλία Γρηγοράσκου

Κωνσταντίνος Ρούσσος

Μάνος Σταυριανός

Στέλλα Φερεντίνου