Με λαμπρότητα κι όλες τις πρέπουσες τιμές πραγματοποιήθηκε στη Σύρο η τελετή εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Μάρκου Βαμβακάρη. Παρών και ο γιος του μεγάλου ρεμπέτη, ο Βασίλης Βαμβακάρης.

Στη Σύρο που εμπνεύστηκε τη χιλιοτραγουδισμένη «Φραγκοσυριανή», το κορυφαίο του χασάπικο, αποκαλύφθηκε η προτομή του Μάρκου Βαμβακάρη. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Παπάγου της Ερμούπολης το Σάββατο (18.06.2022), παρουσία του Βασίλη Βαμβακάρη, γιου του μεγάλου Μάρκου, του εγγονού του, του Ανδρέα Βαμβακάρη και των μικρών παιδιών του.

Επίσης, παρέστησαν ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου, ο  εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Λειβαδάρας και πλήθος κόσμου.

Η ύπαρξη ενός αγάλματος του Πατριάρχη του ρεμπέτικου στη γενέτειρά του, ήταν επιθυμία και πρωτοβουλία του γιου του, Βασίλη Βαμβακάρη, ο οποίος ανέλαβε και όλο το κόστος της φιλοτέχνησης, αλλά και της μεταφοράς.

Το ύψους 2 μέτρων και βάρους 2,5 τόνων άγαλμα, πλέον θα είναι το πρώτο μνημείο κατά την αποβίβαση των επιβατών με πλοία στη Σύρο και ο Μάρκος θα είναι ο πρώτος που θα καλωσορίζει τον κόσμο με το μπουζούκι του!

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδα του Συριανού Ρεμπέτη από το ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ «Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή».

Πηγή: newsit.gr