Σειρά εκδηλώσεων σήμερα σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821.

Στις 06:21 το πρωί έγινε ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού και εκτέλεση Εωθινού από τμήματα μουσικής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στις 08:00 πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ενώ στις 10:00 θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β΄, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ στις 10:01 θα γίνει ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού ενώ στις 10:55 θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μνημείο 'Αγνωστου Στρατιώτη.

Στις 11:00 θα ξεκινήσει η παρέλαση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώπιον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στις 18:41 είναι προγραμματισμένη η επίσημη υποστολή της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού.

Έως και αύριο Κυριακή 26 Μαρτίου, η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Καραθανάσης» βρίσκονται ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Πειραιά και το κοινό που επιθυμεί μπορεί ελεύθερα να τα επισκεφθεί.

Επίσης, είναι ελεύθερη είσοδος στο Πολεμικό Μουσείο.

Εκτος από την Αθήνα, σε όλη την επικράτεια θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός των μονάδων, στρατιωτικών καταστημάτων και πολεμικών πλοίων αλλά και φωταγώγηση των μονάδων, στρατιωτικών καταστημάτων και πολεμικών πλοίων.

Οι δήμοι της Αττικής τιμούν την επέτειο της 25ης Μαρτίου με παρελάσεις και εκδηλώσεις

Τον απελευθερωτικό Αγώνα και τη μνήμη των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης τιμούν σήμερα στο σύνολό τους οι δήμοι της Αττικής, με παρελάσεις αλλά και με εκδηλώσεις μέσα στο τριήμερο. Μετά από την πανδημία και τη διετία των περιοριστικών μέτρων, οι δήμοι επανήλθαν στην κανονικότητα των εθνικών εορτασμών.

Από την αρχή της εβδομάδας, οι πόλεις «ντύθηκαν» στα γαλανόλευκα, αφού η κάθε δημοτική Αρχή έκανε γενικό σημαιοστολισμό των δρόμων, των πλατειών και των δημοτικών κτιρίων. Ορίστηκαν από τους δημάρχους οι τελετάρχες και ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το οποίο ξεκίνησε σήμερα τα χαράματα με τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών, καθώς εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Μετά την επίσημη δοξολογία στους Ιερούς Ναούς, θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία του κάθε δήμου, οι πανηγυρικοί λόγοι των δημάρχων και των τοπικών Αρχών και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τις παρελάσεις της μαθητιώσας νεολαίας, των προσκόπων, των τοπικών και αθλητικών συλλόγων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί στις 11 και σε κάποιες πόλεις στις 12 το μεσημέρι. Σε ορισμένους δήμους, όπως της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, της Καλλιθέας, του Μοσχάτου-Ταύρου, του Παπάγου-Χολαργού, της Κηφισιάς και της Παιανίας έχουν προγραμματιστεί και δρώμενα με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικές ομάδες ή σχολεία.

Ωστόσο μέσα στο σαββατοκύριακο σε αρκετούς δήμους θα υπάρξουν και ειδικές εκδηλώσεις. Ο δήμος Αγίου Δημητρίου φιλοξενεί στο Δημαρχείο έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Περγαντή με τίτλο «1821», όπου μέσα από φωτογραφίες που αναπαριστούν διαφορετικά ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αναβιώσουν με φωτορεαλιστικό τρόπο γνωστά ιστορικά γεγονότα και παραδοσιακά έθιμα της περιόδου πριν και μετά το 1821, καθώς και της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό. Ο φωτογράφος συνεργάστηκε με δεκάδες Πολιτιστικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα και με ομάδες ιστορικής αναβίωσης. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου. Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, έγινε χτες στον δήμο Αγίου Δημητρίου και η παρουσίαση του βιβλίου «Η Αρκαδία των περιηγητών» του ιστορικού Βασίλη Καρδάση.

Ο δήμος Μεγαρέων και η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου θα συνδιοργανώσουν αύριο Κυριακή στο Μουσειακό Κέντρο «Γεράνεια», εκδήλωση που περιλαμβάνει δρώμενα με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο, ως «ξενάγηση» στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση και μία ιστορική αναδρομή με έκθεση αντικειμένων και κειμηλίων.

Και ο δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας θα πραγματοποιήσει αύριο την επετειακή εκδήλωση «Διονύσιος Σολωμός 1821 - Αφιέρωμα», με τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού και με συμμετοχή χορωδίας. Με αφορμή την Εθνική Επέτειο, ο δήμος Παλαιού Φαλήρου έχει οργανώσει για αύριο Κυριακή ιστορική επίσκεψη στο Θωρηκτό Αβέρωφ και στο μουσείο του.

Ο δήμος Καισαριανής πραγματοποίησε χτες ειδική εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση», με ομιλήτρια τη συγγραφέα του βιβλίου και δημοσιογράφο Ευγενία Κατούφα και με τη συνοδεία χορωδίας και χορευτικού τμήματος.

Τέλος, ο δήμος Νέας Ιωνίας είχε συναυλία με τίτλο «Απ' το σκοτάδι στη λευτεριά». Στην συναυλία μετείχαν χορωδία παραδοσιακού και λαϊκού τραγουδιού και λαϊκή παραδοσιακή ορχήστρα με σολίστες τραγουδιού. Ακούστηκαν δημοτικά, αλλά και τραγούδια σύγχρονων δημιουργών εμπνευσμένα από την εθνική παλιγγενεσία, ενώ διαβάστηκαν κείμενα σχετικά με τον απελευθερωτικό Αγώνα.

Ο Δήμος Πειραιά τιμά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ο Δήμος Πειραιά τιμά και εφέτος την 25η Μαρτίου και συμμετέχει με μια δράση συμβολικού χαρακτήρα στον  εορτασμό της εθνικής μας επετείου.

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις εκδηλώσεις, στις 10 το πρωί θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία στον Ναό της Του Θεού Σοφίας, στις 10.30 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, ενώ στις 11.15 θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση αντιπροσωπευτικών μαθητικών, πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου με κατάληξη το Λευκό Πύργο.

Για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί η επίσημη Τελετή για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ). Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο αν. καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ακρίτας Καϊδατζής, με θέμα: «Ο φιλελεύθερος και δημοκρατικός συνταγματισμός της Επανάστασης του 1821».