Στο σχέδιο «Δήμητρα» στην οικονομία, επανέρχεται, με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25, το οποίο και κατηγορεί, όπως αναφέρει, τους δημοσιογράφους ότι «κινδυνολογούν και επιστρατεύουν κατά του ΜέΡΑ25 το φάντασμα των κλειστών τραπεζών, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη ώστε:

-τα αφεντικά τους να επιδίδονται (ανενόχλητα από τους πολίτες) στη λεηλασία που αποκαλύπτει το ΜέΡΑ25 από τα funds, τους ολιγάρχες της ενέργειας στους οποίους ανήκουν τα κανάλια, τους σουπερμαρκετάδες κλπ.

-να μην συζητείται το Πρόγραμμα 100 Ημερών μας που τους πονά επειδή είναι τόσο μα τόσο λογικό».

Για το ΜέΡΑ25, είναι «τιμή μας και καμάρι μας, οι επιθέσεις τους και τα ψέματά τους», υποστηρίζοντας, εξάλλου, ότι «το 2015 τις τράπεζες τις έκλεισε ο Ντράγκι (η ΕΚΤ) στο πλαίσιο Οικονομικής Τρομοκρατίας - σε αγαστή συνεργασία με τον Στουρνάρα & ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που τον παρακαλούσαν να τις κλείσει ώστε να υποκύψει ο λαός μας στα μνημόνιά του. Όποιος το αρνείται, τάσσεται με το θύτη - Ντράγκι», ισχυρίζεται, επίσης το γραφείο Τύπου, προσθέτοντας ότι «πριν κλείσει τις τράπεζες, ο Ντράγκι ζήτησε νομική γνωμάτευση από νομική εταιρεία, γιατί δεν ήταν σίγουρος αν το κλείσιμο ήταν νόμιμο».

Και, στο πολιτικό «δια ταύτα», «ο λαός μας το κατάλαβε και κράτησε γερά, απαντώντας στην τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού με εκείνο το μεγαλειώδες 62%» (σ. σ. του δημοψηφίσματος του 2015).

Επί της ουσίας, το σύστημα «Δήμητρα» είναι, σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 πάντοτε, ένα «απαραίτητο εργαλείο (δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών - ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την ΕΚΤ - για χρήση εντός του ευρώ. Το έχει και η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία). Σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, το σύστημα "Δήμητρα" θα μειώσει το κόστος της κρίσης - θα είναι εργαλείο που σήμερα η χώρα δεν διαθέτει. Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα "Δήμητρα" θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος».

Δηλώνοντας υπερήφανο, όπως αναφέρει, για το ότι κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου το Δεκέμβριο του 2020, η σχετική ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 καταλήγει ως εξής: «Μας κατηγορούν για το "Δήμητρα" μόνο όσοι απαιτούν από κάθε κυβέρνηση να μην κάνει τα ελάχιστα που απαιτεί η βιωσιμότητα της Ελλάδας - να συνθηκολογεί σε κάθε ποταπή απαίτηση των funds και της τρόικας».

Τι  περιλαμβάνει το σχέδιο Δήμητρα

Χθες, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Open το σχέδιό του, σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ότι στόχος του είναι η παραμονή στο ευρώ, όμως θα πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις.

Το σχέδιο «Δήμητρα βασίζεται σε μονάδες πίστωσης που θα διακινούνται μέσα από το TAXIS και τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για πληρωμές φόρων αλλά και άλλες πληρωμές χωρίς προμήθειες.

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, το σχέδιο είναι ένα Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου  μέσα από το οποίο, υπό κανονικές συνθήκες,  θα παρέχονται μεταβιβάσιμες ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες (που αποσβένουν μελλοντικούς φόρους ύψους 10% των ετήσιων εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης) σε ευάλωτους πολίτες για αγορές βασικών αγαθών (τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορικά κόστη, εξοπλισμός κλπ) και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Το σύστημα θα χρησιμοποιείται επίσης για δωρεάν πληρωμές, χωρίς μεσολάβηση των τραπεζών.

Παράλληλα, η «Δήμητρα» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σύστημα πληρωμών και νομισματικό σύστημα, εάν υπάρξει νομισματικό ή άλλο πρόβλημα.  Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, είχε παραδεχτεί ότι ορισμένες από τις πολιτικές του κόμματός του μπορεί να οδηγήσουν σε κλείσιμο τραπεζών.

«Ο Ντράγκι έκλεισε τις τράπεζες το 2015»

Ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε και για το κλείσιμο των τραπεζών το 2015, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών.

«Ποιος έκλεισε τις τράπεζες το ’15; Ο κ. Ντράγκι για να εκβιάσει μία κυβέρνηση να δεχτεί αυτό που γίνεται σήμερα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αν αυτή τη στιγμή πετάνε κόσμο από τα σπίτια τους, έρχονται τα αρπακτικά ταμεία τα παίρνουν με το 3% της αξίας τους και βγάζουν τις προσόδους στα Cayman Islands, είναι επειδή ο Ντράγκι έκλεισε τις τράπεζες για να επιβάλει στην κυβέρνηση, τότε, του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν αυτό το πράγμα», υποστήριξε.

Επέμεινε, δε, ότι «ένας υπουργός Οικονομικών, μία κυβέρνηση πρέπει να έχει σχέδιο για το τι θα γίνει αν καταρρεύσουν οι τράπεζες, όπως έγινε με την Credit Suisse. Εσείς πιστεύετε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς; Δεν είναι. Νομικά, το ελληνικό Δημόσιο έχει υποχρέωση να σου εξασφαλίσει, να σου εγγυάται τις καταθέσεις μέχρι 100.000. Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει τα χρήματα. Εάν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, όπως πήγε να γίνει στην Καλιφόρνια, όπως έγινε με την Credit Suisse, το ελληνικό κράτος δεν έχει τις δυνατότητες -που είχε η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής, της Ελβετίας- για να παρέμβει και να σου δώσει τις 100.000». Ερωτηθείς εάν σε αυτή την περίπτωση θα πάμε στη δραχμή, απάντησε: «Ελπίζουμε πως όχι».

Από την άλλη πλευρά μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ 25  ανέλυσε και το πρόγραμμα «Δήμητρα» του κόμματός του, που είχε κατατεθεί ως πρόταση νόμου το 2020 στη Βουλή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή, ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να υπάρχει ένα έτοιμο σχέδιο σε αυτή την περίπτωση. Μάλιστα, κάλεσε τους συντρόφους του, σε περίπτωση που ερωτηθούν γι' αυτό, να απαντήσουν με ερώτημα αν νομίζουν ότι το Βερολίνο, για παράδειγμα, δεν έχει αντίστοιχο εναλλακτικό σχέδιο για επιστροφή στο μάρκο, αν καταρρεύσει το ευρωπαϊκό νόμισμα. Δίνοντας το παράδειγμα της Ελβετίας, είπε ότι καμία τράπεζα στον κόσμο δεν μπορεί να εγγυηθεί απολύτως την ασφάλεια των καταθέσεων και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρχει ένα κυβερνητικό εναλλακτικό σχέδιο, όπως έχει ετοιμάσει το κόμμα του.