Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κέρκυρα, αποκαλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «εκπρόσωπο του γκρίζου και της κακομοιριάς».

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε να ξαναπεί τα μίζερα ψέματά του για μια κατεστραμμένη χώρα που περνά τις πιο φτωχικές γιορτές της ιστορίας της. Έβλεπα κόσμο σε μια Κέρκυρα πλημμυρισμένη από χαμόγελα και αισιοδοξία. Αυτά είναι η καλύτερη απάντηση στον εκπρόσωπο του γκρίζου και της κακομοιριάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ύψωσε την παντιέρα του διχασμού, ενώ με αφορμή την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, είπε με νόημα:  «Ας αναλογιστούν οι αντίπαλοί μας πόσο εύκολη είχαν εκείνοι τη λάσπη. Ας σκεφτεί πόσο κακό έκανε τελικά το δηλητήριο που σκόρπισε τόσα χρόνια με αφορμή το μπούμερανγκ του ευρωβουλευτή του. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γενικεύσουμε συμπεριφορές. Ας αναλογιστούν πόσο εύκολη είχαν εκείνοι τη λάσπη. Και ας απαντήσουν πώς γίνεται να διαγράφουν τον Γεωργούλη που καταγγέλθηκε και να κρατούν τον κ. Παππά που καταδικάστηκε με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο», πρόσθεσε.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κέρκυρα

Συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, αγαπητή κυρία Περιφερειάρχη, κυρία Δήμαρχε, κύριοι Δήμαρχοι, νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες της Κέρκυρας και των Επτανήσων, οννεδίτισσες και οννεδίτες,
Βλέπω έχετε πολύ δυναμική νεολαία εδώ, στην Κέρκυρα. Σας ευχαριστώ από καρδιάς γι΄ αυτή την υποδοχή, γι΄ αυτή την εντυπωσιακή παρουσία.
Μικρός ήταν ο χώρος τον οποίο επιλέξαμε, κάτι σηματοδοτεί αυτό. Γιατί σήμερα το Ιόνιο σηκώνει το μεγάλο κύμα που θα φέρει τη χώρα ακόμα πιο μπροστά. Άλλωστε, δεν ξεχνάμε ότι εδώ γεννήθηκε και ο θεμελιωτής του σύγχρονου κράτους μας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, το μουσείο του οποίου είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα και εδώ με την ένωση του 1864 συντελέστηκε και η πρώτη εδαφική επέκταση της πατρίδας μας.
Είναι, λοιπόν, η Κέρκυρα, τα Ιόνια, ένας τόπος που ταυτίζεται με την εθνική πρόοδο. Γι΄ αυτό και το μήνυμά σας θα είναι ηχηρό, η 21η Μαΐου θα είναι η μέρα της αυτοδύναμης και της ισχυρής Ελλάδας. Θα είναι η Κυριακή της μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως και το 2019 η Κέρκυρα αλλά και όλα τα Επτάνησα ανέτρεψαν τα δεδομένα και έφεραν πρώτη την παράταξή μας, έτσι και τώρα θα εδραιώσουν την κυριαρχία της. Όπως τότε σήμαναν την απαλλαγή από την καθήλωση, έτσι και τώρα θα δυναμώσουν την πρόοδο που τη διαδέχθηκε.
Το Ιόνιο είναι γαλάζιο και θα μείνει γαλάζιο. Αν κρίνω μάλιστα και από την παρουσία σας σήμερα, θα γίνεται ολοένα και πιο γαλάζιο.
Και το βλέπω αυτό, το εισπράττω στα πρόσωπά σας, που είναι τα πρόσωπα της μεγάλης μας παράταξης. Το ακούω στη φωνή σας, όπως το ακούω και στη φωνή όλης της χώρας. Το διακρίνω στην ορμή σας, την ορμή όλων των Ελλήνων, για να βαδίσουμε ενωμένοι, τολμηρά, μόνο μπροστά.
Φαντάζομαι ότι αυτό το μήνυμα θα το πήρε και ο κ. Τσίπρας, που πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι βρέθηκε στο νησί σας. Δυστυχώς, όχι για να γιορτάσει και αυτός το όμορφο τοπικό Πάσχα, όπως δεκάδες χιλιάδες ενθουσιασμένοι επισκέπτες, αλλά για να ξαναπεί τα μίζερα ψέματά του για μια δήθεν κατεστραμμένη χώρα που τάχα περνά τις πιο φτωχικές γιορτές της ιστορίας της. Μάλιστα. Και όλα αυτά ενώ, όπως έβλεπα τουλάχιστον στην τηλεόραση, όλος ο κόσμος γύρω χαιρόταν, σε μια Κέρκυρα πλημμυρισμένη από χαμόγελα και αισιοδοξία. Λοιπόν, αυτά τα χαμόγελα των Κερκυραίων αλλά και των επισκεπτών νομίζω ότι είναι η καλύτερη απάντηση στον εκπρόσωπο του γκρίζου και της κακομοιριάς.
Ήταν, ωστόσο, κάτι το αναμενόμενο. Ξέρετε, όποιοι υπερασπίζονται ένα αρνητικό παρελθόν δυσκολεύονται, συχνά θα έλεγα αδυνατούν να αναγνωρίσουν ένα θετικό παρόν. Και όσοι ξέρουν μόνο την όπισθεν δεν μπορούν να δουν τα βήματα μπροστά που έγιναν εδώ και τέσσερα χρόνια στη χώρα.
Ευτυχώς, όμως, τα βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι που διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Με την ανάπτυξη να έχει αντικαταστήσει την υστέρηση, τις μειώσεις φόρων να έχουν στηρίξει παρά τις μεγάλες δυσκολίες, παρά την εισαγόμενη ακρίβεια, το μέσο εισόδημα, αλλά και με την πατρίδα μας να έχει πια τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Ξαναδιάβαζα, λίγο πριν έρθω να σας μιλήσω, την ομιλία την οποία είχα κάνει στην Κέρκυρα τον Μάρτιο του 2019 και θέλω να θυμηθούμε μαζί σε τι ακριβώς είχαμε δεσμευτεί τότε. Τι είχαμε πει προεκλογικά. Ποιες ήταν οι κεντρικές μας δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό.
Σας είχα πει τότε ότι αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου είναι ότι θα μειώσω τους φόρους και τις εισφορές, θα αυξήσω τις επενδύσεις και θα δημιουργήσω πολλές νέες δουλειές. Είχα δεσμευτεί ότι θα κάνουμε το κράτος πιο ψηφιακό. Ένα κράτος που θα διευκολύνει τους πολίτες. Ένα κράτος το οποίο θα φροντίζει πρωτίστως τους πιο ευάλωτους.
Σας είχα μιλήσει τότε, εδώ, στην Κέρκυρα, αν και δεν σας αφορούσε άμεσα, για την ανάγκη να απαλλαγούμε από τον βραχνά του μεταναστευτικού. Να φυλάξουμε τον τόπο μας απέναντι σε κάθε ξένη απειλή. Είχα μιλήσει τότε και επέμενα πολύ στην ανάγκη να ενώσουμε ξανά μία διχασμένη κοινωνία και να της δώσουμε ξανά την υπερηφάνεια, τη δύναμη που της αξίζει.
Όλες μας αυτές οι προεκλογικές δεσμεύσεις τηρήθηκαν στο ακέραιο. Και αναρωτιέμαι, υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί να αμφισβητήσει σήμερα ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους, έχοντας ελαφρυνθεί από πενήντα και, βάρη του παρελθόντος; Υπάρχει κανείς ο οποίος να αμφισβητεί ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 35% χαμηλότερος για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα; Ότι έχει καταργηθεί ουσιαστικά καθολικά έως το ύψος των 800.000€ η γονική παροχή; Μπορείτε να μεταβιβάζετε πλέον δωρεάν τους κόπους στα παιδιά σας.
Αμφισβητεί κανείς ότι καταργήσαμε, όπως είχαμε δεσμευτεί, την εισφορά αλληλεγγύης; Έναν φόρο ο οποίος έρχεται από τα σκοτεινά χρόνια του μνημονίου.
Το γνωρίζουν όλες και όλοι οι Έλληνες ότι σήμερα εργαζόμενοι και εργοδότες καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές. Είχα δεσμευτεί ότι δεν θα μειώσουμε μόνο τους φόρους στο κεφάλαιο αλλά και τους φόρους στην εργασία. Και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στην ανεργία από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Έξι ποσοστιαίες μονάδες μειώσαμε την ανεργία και δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας.
Και, βέβαια, μετά από 12 χρόνια, σχεδόν 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις της τάξης του 8% στους λογαριασμούς τους.
Αλλά όχι μόνο, γιατί υπάρχει μία αδικία η οποία έρχεται από το παρελθόν και αναφέρομαι στη διαβόητη προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, αυτή που κάποιοι, αυτοί που την υλοποίησαν, θέλουν τώρα να την καταργήσουν.
Εμείς δώσαμε σε όλους τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς Κατρούγκαλου, ποσό από 200 έως 300 ευρώ και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να τους ενισχύσουμε μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά.
Και βέβαια εκείνοι που περιμένουν καιρό τώρα την επικουρική τους σύνταξη, αποζημιώνονται τώρα για πρώτη φορά με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι και αυτό το θέμα να λυθεί οριστικά, όπως λύθηκε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες τώρα βγαίνουν σε δύο μήνες από εκεί που ήθελαν δύο και τρία χρόνια.
Ο βασικός μισθός, ο κατώτατος μισθός, τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ το 2019. Από 1η Απριλίου έφτασε 780 ευρώ, αύξηση 20%.
Με το εισόδημα των Ελλήνων να έχει στο μεταξύ τονωθεί από έναν μελετημένο συνδυασμό μόνιμων φοροελαφρύνσεων, αλλά και έκτακτων ενισχύσεων. Έκτακτων ενισχύσεων τις οποίες μπορούμε να δίνουμε ακριβώς επειδή η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο μπορούμε να επιστρέψουμε στους ασθενέστερους συμπολίτες μας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Όλα αυτά, λοιπόν, για τα οποία σας μίλησα, σας διαβεβαιώνω ότι δεν έτυχαν, πέτυχαν. Ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδιασμού τον οποίο υλοποιήσαμε προς όφελος όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.
Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, θέλω να σας θυμίσω, δεν έγιναν σε συγκυρίες ουδέτερες. Πολιτεία και πολίτες πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια να ξεπεράσουμε μαζί, όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις, αλλά τέσσερις αλλεπάλληλες κρίσεις.
Πρώτα τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο στις αρχές του 2020, ύστερα την πανδημία, μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση η οποία δοκίμασε τις αντοχές των υγειονομικών συστημάτων αλλά και των οικονομιών μας. Στη συνέχεια, την εισαγόμενη παγκόσμια ακρίβεια, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και φυσικά βέβαια σε συνεχή βάση τις προκλήσεις των γειτόνων μας.
Αυτές οι δυσκολίες, όμως, όχι μόνο δεν μας έκαψαν, αλλά τις μετατρέψαμε και σε ευκαιρίες. Κρατήσαμε απόρθητα τα σύνορά μας και παράλληλα, στη διάρκεια της πανδημίας, μ’ ένα πρόγραμμα το οποίο ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, στηρίξαμε την οικονομία και την κοινωνία, προστατεύσαμε θέσεις εργασίας, κρατήσαμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, τονώσαμε τον παραγωγικό ιστό, ώστε σήμερα όλα να είναι πράγματι διαφορετικά.
Φίλες και φίλοι, έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σε εσάς, ότι από τη σύγκρουση με τους πολιτικούς μας αντιπάλους προτιμώ τη σύγκριση, καθώς είναι πολύ πρόσφατες και στο δικό σας το μυαλό δύο διαφορετικές τετραετίες. Επί ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζω, είχαμε 17 περικοπές μισθών και συντάξεων, είχαμε 29 νέους φόρους, ενώ σήμερα οι πολίτες έχουν απαλλαγεί οριστικά και μόνιμα από βάρη τα οποία ξεπερνούν τα 7 δισεκατομμύρια.
Τότε είχαμε τρίτο μνημόνιο, capital controls και κλειστές τράπεζες. Και μην ξανακούσω αυτά τα οποία μας λένε οι του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα αυτοί έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια. Το τρίτο μνημόνιο ήταν αποκλειστικά δικό τους δημιούργημα, το αποτέλεσμα μιας τραγικής περιόδου του πρώτου εξαμήνου του 2015, που έφτασε ουσιαστικά τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Τώρα η οικονομία μας έχει αναβαθμιστεί 12 φορές, απέχουμε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα. Και γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό, θα μου πείτε; Τη στιγμή που θα αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα μπορούν πλέον να δανείζονται φθηνότερα.
Δεσμεύομαι εδώ από την Κέρκυρα ότι εφόσον από τις επόμενες εκλογές προκύψει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η χώρα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023.
Το διάστημα από το 2015 έως το 2019 ήταν ένα ευνοϊκό διάστημα σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον. Κι όμως, ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη.
Οι συνολικές επενδύσεις στη χώρα με το ζόρι έφταναν τα έξι δισεκατομμύρια, οι καταθέσεις ήταν αρνητικές. Προσέξτε που είμαστε σήμερα. Εκτιμώ ότι το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι τριπλάσιος από αυτόν της Ευρωζώνης. Οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια ετησίως, οι αποταμιεύσεις, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Άλλαξε όμως και η καθημερινότητά μας. Μια διαλυμένη γραμματεία μεταμορφώθηκε σε δυναμική πολιτική προστασία. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς εδώ, στα Ιόνια, γιατί έχετε υποστεί τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Την ίδια ώρα που το gov.gr, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο συναλλαγές καταργεί πια ταλαιπωρία και ουρές.
Ίσως το πιο σημαντικό, πριν από τέσσερα χρόνια κάποιοι μας έλεγαν ότι «στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα». Κι έτσι, παραπάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες είχαν μπει στην Ελλάδα. Οι ροές αυτές έχουν πρακτικά μηδενιστεί. Και τα κάτεργα της Μόριας έγιναν ανθρώπινες κλειστές δομές φιλοξενίας.
Όσοι θέλησαν να αμφισβητήσουν την ελληνική ισχύ και τη δυνατότητα της πατρίδας μας να προστατεύσει την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έχουν ήδη πάρει την απάντηση. Τη δίνουν τα 24 νέα Rafale και τα 84 αναβαθμισμένα F-16. Οι τρεις φρεγάτες Belharra και σύντομα οι νέες κορβέτες, όπως και τα εκατοντάδες σύγχρονα ελικόπτερα και τεθωρακισμένα.
Όσο τώρα για τις διαφορές μας στο πεδίο της διπλωματίας, εσείς τις ξέρετε καλά, αφού εδώ στο Ιόνιο για πρώτη φορά η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ώστε μετά την Ιταλία και την Αίγυπτο να μπορέσει να καθορίσει και τις θαλάσσιες ζώνες της με το βόρειο γείτονά μας, την Αλβανία. Ενώ ταυτόχρονα, νότια του πελάγους και δυτικά της Κρήτης για πρώτη φορά ερευνούμε συστηματικά τον φυσικό μας πλούτο.
Με άλλα λόγια, η πατρίδα μας γίνεται πρωταγωνιστής στην περιοχή της, με τη φωνή μας να ακούγεται ισχυρή παντού: από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, μέχρι τις Βρυξέλλες και όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες.
Όμως, φίλες και φίλοι, κάνω αυτόν τον σύντομο απολογισμό για να καταδείξω όχι τα πολλά τα οποία έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια, αλλά για να τονίσω τα πολλά περισσότερα τα οποία πρέπει να κάνουμε την επόμενη τετραετία.
Ξέρω πολύ καλά ότι οι μισθοί στη χώρα μας, παρά τις αυξήσεις, εξακολουθούν να είναι χαμηλοί. Ξέρω, ότι πολλά νοικοκυριά δοκιμάζονται από την εισαγόμενη ακρίβεια. Ξέρω καλά, το ζήσαμε, δυστυχώς, όλοι στο πετσί μας, ότι στο κράτος υπάρχουν ακόμα εστίες αναχρονισμού που αντιστέκονται οδηγώντας σε τραγωδίες, όπως αυτή την Τεμπών.
Ξέρω καλά ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην υγεία, απαιτούνται ακόμα πιο τολμηρές, ακόμα πιο γενναίες μεταρρυθμίσεις. Και, ξέρω πολύ καλά ότι οι νέοι μας, οι οποίοι σήμερα είναι εδώ και μας ακούν, και τους ευχαριστώ για την παρουσία τους, ζητούν από την πολιτεία περισσότερη φροντίδα, περισσότερη προσοχή, περισσότερες ευκαιρίες. Ζητούν, απλά, το δικαίωμα να μπορούν να ονειρεύονται μία ζωή που θα ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Όπως η δική μας η γενιά είχε υπογράψει ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με την προηγούμενη γενιά, το ίδιο συμβόλαιο εμπιστοσύνης πρέπει να υπογράψουμε και πάλι με τη νέα γενιά.
Επειδή, λοιπόν, το μέλημά μας είναι πρωτίστως η νέα γενιά, γι’ αυτό και συνηθίζω να μιλώ όχι απλά για την Ελλάδα του 2027, πώς θα είναι στο τέλος της επόμενης τετραετίας, αλλά για την Ελλάδα του 2030, του 2035 και το πώς τα σημερινά βήματα τα οποία έχουμε κάνει μπορούν και πρέπει να γίνουν άλματα χωρίς, όμως, προσέξτε, να προκαλούν πισωγυρίσματα.
Γιατί κάθε λάθος μας, κάθε αστοχία μας, και δεν είχα καμία δυσκολία να αναλάβω την ευθύνη για τα λάθη τα οποία έχουν διαπραχθεί, αλλά, πρέπει, τα λάθη για να μη γίνονται σφάλματα, να μετατρέπονται σε θετική εμπειρία, ώστε αλλάζοντας τη χώρα να μπορούμε να αλλάζουμε κι εμείς μαζί της.
Όπως έγραψε και ο Ανδρέας Λασκαράτος, στα «Μυστήρια της Κεφαλονιάς»: «είναι ευκολότερο να καταφρονεί κανείς τα κακά, παρά να τα γιατρεύει». Λοιπόν, τα άσχημα που ακόμα υπάρχουν, εμείς δεν θα τα καταγγέλλουμε απλά, αλλά θα τα γιατρεύουμε κιόλας. Γι’ αυτό μας εμπιστεύεστε, γι’ αυτό μας ψηφίζετε, για να λύνουμε προβλήματα, όχι απλά για να μιλάμε γι’ αυτά. Όπλα μας σε αυτή την προσπάθεια είναι οι αρετές που έδειξε ο λαός μας, καθώς όπως σας είπα, ποτέ άλλοτε ένας τόπος δεν πέρασε σε τόσο μικρό χρόνο τόσες μεγάλες περιπέτειες.
Με το κράτος, όμως, και θέλω να το τονίσω αυτό, να δείχνει δίπλα στις αδυναμίες του και τις μεγάλες του δυνατότητες. Μας αρέσει πολύ συχνά να επικρίνουμε το κράτος όταν είναι απών και καλά κάνουμε, διότι πρέπει μονίμως να βελτιωνόμαστε και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Όμως, προσέξτε, κράτος είναι και οι συνοριοφύλακες στον Έβρο, κράτος είναι και οι λιμενικοί στο Αιγαίο. Κράτος είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις σε γη, σε θάλασσα και σε αέρα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους με υπερηφάνεια φορουν το εθνόσημο και προστατεύουν την πατρίδα μας.
Το κράτος είναι αυτό το οποίο οργάνωσε μία υποδειγματική εκστρατεία εμβολιασμού. Κράτος είναι και το «112», το οποίο μας προφυλάσσει τώρα από φυσικές καταστροφές. Κράτος είναι και η ΕΜΑΚ, οι διασώστες που είναι δίπλα μας στους κινδύνους και που βρέθηκαν πρώτοι στην Τουρκία να τείνουν χείρα φιλίας και βοήθειας σε μία χώρα που δοκιμάστηκε από ένα μεγάλο σεισμό.
Κράτος είναι και ο νέος ΕΦΚΑ, που βγάζει τώρα συντάξεις στην ώρα του. Κράτος είναι κάθε «κλικ» στις ψηφιακές επικοινωνίες και είναι το ίδιο κράτος αυτό το οποίο συχνά κριτικάρουμε, που κάλεσε ως τώρα, προσέξτε, παραπάνω από 100.000 Ελληνίδες για να κάνουν δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες. Αυτό είναι το κράτος που θέλουμε και θα το έχουμε.
Φίλες και φίλοι, όπως σας είπα, ο πυκνός απολογισμός αυτής της πρώτης μας θητείας δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, όμως άλλο τόσο πρέπει να διαψεύδει και τους μηδενισμούς. Κυρίως, όμως, μας βοηθά να μη βλέπουμε μόνο που θέλουμε να πάμε, αλλά πρέπει να θυμηθούμε όλοι μαζί και από που ξεκινήσαμε.
Γιατί μόνο έτσι θα έχουμε πραγματικά μία καθαρή εικόνα της διαδρομής που διανύσαμε, ώστε από τη μία πλευρά να μη θέσουμε σε κίνδυνο όλα αυτά τα οποία κατακτήσαμε κι από την άλλη να βαδίσουμε πιο τολμηρά, πιο γρήγορα στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών.
Δείτε για παράδειγμα τη δημόσια υγεία, η οποία άντεξε στην επίθεση του κορονοϊού. Προσελήφθησαν 18.000 νέοι υγειονομικοί, αυξήθηκαν μισθοί και επιδόματα στο ΕΣΥ, αρχίσαμε τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, από αυξήσεις της τάξης του 10% για όλους τους υγειονομικούς μας από 1/1/2023.
Μόνο εδώ, στις δομές των Ιονίων, μου έλεγε η Αναπληρώτρια Υπουργός, έχουμε υποδεχθεί παραπάνω από 700 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς. Αλλά δεν θα το κρύψω, είμαστε ακόμα πίσω από αυτό το οποίο θέλουμε.
Τα νοσοκομεία μας, ειδικά τα κέντρα υγείας μας, πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού πρέπει να ριζώσει, να επεκταθεί παντού και οι δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι να απλωθούν σε όλους τους πολίτες και για όλα τα βασικά νοσήματα.
Το ίδιο έγινε και στην παιδεία. Θέλω να θυμίσω ότι μετά από 12 χρόνια, έγιναν για πρώτη φορά 25.000 προσλήψεις, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, πάνω από 1.000 εδώ, στις τέσσερις Περιφερειακές σας Ενότητες.
Το νηπιαγωγείο πια διδάσκει ξένη γλώσσα αγγλικά από τα τέσσερα. Το νέο σχολείο διδάσκει σύγχρονα μαθήματα. Πολύ σύντομα, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σε 36.000 τάξεις σε όλα τα δημόσια σχολεία, από την Ε’ δημοτικού και πάνω, θα έχουν τοποθετηθεί διαδραστικοί πίνακες διδασκαλίας. Μιλάμε πια για ένα άλλο σχολείο, ένα σύγχρονο σχολείο, το οποίο εκμεταλλεύεται την τεχνολογία και το οποίο κάνει τη διαδικασία της εκπαίδευσης πολύ πιο βιωματική, πολύ πιο ενδιαφέρουσα για τα παιδιά μας.
Θέλω να θυμίσω ότι ξεκινήσαμε με 62 Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία το 2019 και αισίως φτάσαμε τα 138, τα τέσσερα σε Κέρκυρα και Λευκάδα. Αλλά έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε, κυρίως στην επαγγελματική εκπαίδευση και στη σύνδεση των πανεπιστημίων μας με την αγορά εργασίας. Εδώ, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει πραγματικά έναν ξεχωριστό ρόλο να παίξει. Και να ξέρετε ότι, ως κεντρική πολιτεία θα είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις για νέα τμήματα από τη στιγμή που έχουν τη στήριξη του ιδίου του πανεπιστημίου, τα οποία θα μπορούν να προσελκύουν φοιτητές σε τόπους όπως η Λευκάδα, παραδείγματος χάρη, και τα οποία θα μπορούν να παράγουν αποφοίτους με δεξιότητες και με γνώσεις που να μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.
Θέλω, επίσης, να θυμηθούμε μαζί και την εικόνα στα μεγάλα έργα. Είναι μια εικόνα προόδου η οποία απαιτεί, ωστόσο, συνέχεια και συνέπεια. Την έχουμε στο «Ελληνικό» στην Αθήνα. Η μεγαλύτερη αστική επένδυση η οποία γίνεται στα Βαλκάνια. Στη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, στο Μετρό στην Αθήνα. Βρέθηκα προχθές στην ονοματοδοσία του νέου «μετροπόντικα». Η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο το οποίο θα υλοποιηθεί στην πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια. Και, βέβαια, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο πια ολοκληρώνεται και αρχές του 2024 θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς.
Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια της χώρας, ανάμεσά τους και εκείνα του τόπου σας, που ξέρετε πόσο κρίσιμο ρόλο έχουν. Θέλω να θυμηθείτε μαζί μου τη λυσσαλέα αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις συμβάσεις παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.  Ξεκίνησαν από τη Νέα Δημοκρατία, ολοκληρώθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και σήμερα η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα έχουν υπερσύγχρονα αεροδρόμια τα οποία μπορούν να υποδέχονται τους επισκέπτες μας και να τονώνουν και να στηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
Και, βέβαια, σημαντικοί δρόμοι, δυο συγκεκριμένοι που είναι πάρα πολλοί σημαντικοί για τα Ιόνια: ο δρόμος Πάτρας-Πύργου, τόσο σημαντικός για τη Ζάκυνθο, και ο δρόμος Αμφιλοχίας-Βόνιτσας, τόσο σημαντικός για τη Λευκάδα. Φέρνουν τα νησιά μας πιο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έργα τα οποία υλοποιούνται και ολοκληρώνονται από τη Νέα Δημοκρατία.
Αυτά τα έργα πλαισιώνει τώρα αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο της Επτανήσου το οποίο ήδη παρουσιάσαμε. Δεν θα σας μιλήσω αναλυτικά γι’ αυτό, αλλά αξίζει πραγματικά να το διατρέξετε, διότι είναι ένα σχέδιο πλήρως κοστολογημένο, πολύ αναλυτικό, με παραπάνω από 260 παρεμβάσεις, ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ με σημαντικά έργα: δρόμοι στην Κεφαλονιά, Αργοστόλι, Πόρο, για τα οποία έχουμε ήδη μιλήσει, το λιμάνι στην Κεφαλονιά, επιμέρους έργα οδικής ασφάλειας για όλα τα νησιά.
Μίλησα ήδη για την αναβάθμιση των αεροδρομίων και αυτά τα αεροδρόμια, θα το ξαναπώ, ούτε υπήρχαν ανέκαθεν, ούτε εκσυγχρονίστηκαν εύκολα. Αποτελούν, όμως, πραγματικότητα. Και μιας και μιλάμε για δρόμους, γνωρίζω καλά ότι υπάρχει εδώ ακόμα στην Κέρκυρα μία εκκρεμότητα και αναφέρομαι στον Βόρειο – Νότιο Οδικό Άξονα της Κέρκυρας. Ένα έργο το οποίο μελετείται και το οποίο δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα γίνει πραγματικότητα.
Γιατί όλα αυτά τα έργα έχουν συμβάλλει ώστε οι εισπράξεις, ειδικά στην Κέρκυρα, από τον τουρισμό, προσέξτε, να έχουν αυξηθεί το 2022 σε σχέση με το 2019 -που είναι το σημείο αναφοράς μας- κατά 36%. Η ανεργία έχει μειωθεί παραπάνω από πέντε μονάδες, έχετε χαμηλότερη ανεργία στα Ιόνια από ό,τι έχουμε στην υπόλοιπη χώρα και έχετε και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Και αυτή την ανάπτυξη θέλουμε και θα την ενισχύσουμε. Γι’ αυτό και η Κέρκυρα θα αποκτήσει σύντομα και τις υποδομές για να υποστηρίξει το θαλάσσιο τουρισμό που της αξίζει.
Είχα μιλήσει το 2019 για το όραμά μου να γίνουν τα Ιόνια παγκόσμιος πρωταγωνιστής στον θαλάσσιο τουρισμό και με τα σημαντικά έργα μαρίνων που δρομολογούμε αυτό το όνειρο μπορεί επιτέλους να γίνει πράξη. Με τη μαρίνα για τα mega-yacht η οποία δημοπρατείται, με τις υπόλοιπες υποδομές στη Λευκίμμη, στο Αργοστόλι.
Ενώ μέσα στο 2023 θα τελειώσει και το τουριστικό αγκυροβόλιο στη Βασιλική Λευκάδος. Θα μπορέσουμε, επιτέλους, να ευθυγραμμίσουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον των Ιονίων με τις απαραίτητες υποδομές για να κάνουμε τα Ιόνια νησιά έναν ασυναγώνιστο προορισμό για την προσέλκυση θαλάσσιου τουρισμού.
Από αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα, ωστόσο, που αναλύθηκε αρκετά το πρωί, επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω κάποιους τομείς καθημερινότητας που ξέρω ότι αφορούν τόσο πολύ, ειδικά την Κέρκυρα, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ.
Απορρίμματα. Επί ΣΥΡΙΖΑ, θυμάστε ότι τα ΜΑΤ φύλαγαν τα απορρίμματα που στοιβάζονταν στη Λευκίμμη. Το θέμα αυτό το λύσαμε αμέσως. Η πόλη είναι καθαρή σήμερα, κυρία Δήμαρχε. Και θα υλοποιήσουμε νέα έργα, νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά.
Είναι μία εκκρεμότητα η οποία ερχόταν από το παρελθόν. Μας πήρε καιρό να ξεμπλέξουμε αυτό το κουβάρι, βρήκαμε μια χαοτική κατάσταση στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, προσέξτε, από την προηγούμενη κυβέρνηση και την προηγούμενη περιφέρεια. Αν δεν μπορούσε Περιφερειάρχης και κυβέρνηση που προέρχονταν από το ίδιο κόμμα να λύσουν το ζήτημα των απορριμμάτων της Κέρκυρας, πώς θα σας πείσουν αύριο ότι θα λύσουν τα υπόλοιπα δικά σας προβλήματα;
Και, βέβαια, η μεγάλη εκκρεμότητα της ύδρευσης. Ήταν πάντα ένα μυστήριο για μένα πώς είναι δυνατόν ένα τόσο πράσινο νησί που δέχεται τόσο μεγάλες ποσότητες νερού να έχει πρόβλημα ύδρευσης. Για πρώτη φορά έχουμε σχέδιο συνολικό, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, για να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης της Κέρκυρας.
Ξέρω ότι έχετε ακόμα κάποιες άλλες εκκρεμότητες. Πληροφορήθηκα για το ζήτημα των αθλητικών σας εγκαταστάσεων, θα κοιτάξουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Όπως, επίσης, και για το ζήτημα του παραλιακού σας μετώπου, του ανοίγματος το οποίο έχετε προς την πόλη. Νομίζω ότι είναι πια ώριμες οι συνθήκες προκειμένου η χρήση του παραλιακού μετώπου να περιέλθει στο Δήμο της Κέρκυρας, έτσι ώστε αυτός να μπορεί να κάνει τα σχετικά έργα και αυτή η πολύ ωραία παραλιακή βόλτα να μην είναι πια αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους αλλά δική σας, της Δημοτικής σας Αρχής.
Να τονίσω ξανά τη μεγάλη σημασία που αποδίδω στα μέτωπα της υγείας και της παιδείας, πέρα από το έτοιμο γηροκομείο στο Αργοστόλι. Μιλώ για τη στήριξη των τριών νοσοκομείων και τον εκσυγχρονισμό των οκτώ κέντρων υγείας της περιοχής.
Θέλω να σας θυμίσω, για όσους δεν το γνωρίζετε, ότι από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο η δική μας η κυβέρνηση εξασφάλισε για τη χώρα μας, θα χρηματοδοτήσουμε την ανακατασκευή, τη ριζική ανακατασκευή παραπάνω από 150 κέντρων υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.
Να κάνω και μια ξεχωριστή αναφορά στο καινούριο κτίριο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο, το 4ο Λύκειο Κέρκυρας, το σχολικό συγκρότημα Γουβιών - Κοντοκαλίου, λίγες μόνο από τις παρεμβάσεις που κάνουμε, λίγα μόνο από τα σημαντικά έργα. Όπως σας είπα είναι παραπάνω από 250, τα οποία έχουμε δρομολογήσει για μια Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων που πραγματικά μπορεί να γίνει  πρωταγωνίστρια στο όραμά μας για την Ελλάδα του 2030.
Φίλες και φίλοι, είναι αλήθεια ότι πολλά από όσα προανέφερα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Όπως αλήθεια είναι ότι και οι δικές μας ταχύτητες, δεν θα κουραστώ να το λέω, πρέπει να αυξηθούν.
Όμως καμία αστοχία ή ολιγωρία δεν μπορεί να σκιάσει την αλήθεια μιας Ελλάδας που αλλάζει και γίνεται πιο ισχυρή. Η αρχή έγινε και δεν υπάρχει περιθώριο να ξανακυλήσουμε σ’ ένα παρελθόν το οποίο αφήσαμε πίσω μας.
Αυτό, άλλωστε, που φροντίζουν συνέχεια να μας θυμίζουν οι αντίπαλοί μας που δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι είναι αδιόρθωτοι. Είναι πιστά αντίγραφα του κακού τους εαυτού. Γιατί εξετάσεις δίνουν και αποτυγχάνουν στην οικονομία. Υπόσχονται, προσέξτε, και πάλι τα πάντα στους πάντες. Κρύβουν, όμως, μια αλήθεια, πως αν όσα διαλαλούν γίνουν πράξη, μπορούν να μας οδηγήσουν μόνο σε δύο πράγματα: Ή σε ένα τσουνάμι νέων φόρων ή σε πτώχευση και καινούργιο μνημόνιο.
Όπως αποτυγχάνουν οι αντίπαλοί μας και στις εθνικές εξετάσεις. Πότε διασύροντας τη χώρα με ψέματα, όπως θυμάστε αυτό το ψέμα της «μικρής Μαρίας» που τάχα χάθηκε σε ελληνικό έδαφος. Πότε αρνούμενοι τις αμυντικές συμφωνίες και τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Και πότε υπονομεύοντας το αποτρεπτικό φράγμα του Έβρου.
Σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε μια ηχηρή απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Παπαδημούλη καταψηφίζοντας την τροπολογία του με την οποία ζητούσε ο φράχτης στον Έβρο να μην χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους.
Και, βέβαια, εξετάσεις δίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ και στο πεδίο της Δημοκρατίας. Όπου και πάλι παίρνει μηδέν, όχι μόνο τολμώντας να υψώνει το δικό του τρύπιο λάβαρο της Δικαιοσύνης, με δυο Υπουργούς καταδικασμένους στο Ειδικό Δικαστήριο. «Δικαιοσύνη παντού», μας λέει ο κ. Τσίπρας. Είναι το κεντρικό του σλόγκαν.
Έχει δύο Υπουργούς καταδικασμένους. Ο ένας μάλιστα με 13-0. Αμετάκλητα καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος. Και επιμένει να μιλάει για Δικαιοσύνη.
Επιμένει, όμως, να κάνει και κάτι ακόμα. Να ανεμίζει την παντιέρα του διχασμού, άλλοτε απέχοντας από το συνταγματικό τόξο και, δυστυχώς, κλείνοντας ακόμα και το μάτι στους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, και άλλοτε ξεθάβοντας συνθήματα όπως «Ή εμείς ή αυτοί» και απειλώντας κάθε τόσο πως τάχα θα είναι αλλιώς η δεύτερη φορά. Τους λέμε, τους απαντάμε εδώ από την Κέρκυρα: Δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά στη συμφορά αλλά ισχυρή δεύτερη εντολή στην προκοπή.
Είναι καιρός να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να συμμαχεί με τον οποιονδήποτε μήπως και βλάψει τη Νέα Δημοκρατία. Έτσι, τελικά, βλάπτει την ίδια τη Δημοκρατία. Ας πάψει, λοιπόν, να μιλά με αφορμή την πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε για τη Χρυσή Αυγή για δήθεν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Ξέρετε,  παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη -μπορεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια- κάνουν όποιοι δεν θέλουν το νόμο, όχι όσοι ζητούν την εφαρμογή του.
Ας ξανασκεφτεί πόσο κακό έκανε τελικά το δηλητήριο που σκόρπισε όλα αυτά τα χρόνια, με αφορμή και το «μπούμερανγκ» της τελευταίας υπόθεσης του Ευρωβουλευτή του. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να γενικεύσουμε προσωπικές συμπεριφορές.
Αλλά ας αναλογιστούν, όμως, οι αντίπαλοί μας πόσο εύκολη είχαν εκείνοι τη λάσπη. Κυρίως, ας απαντήσουν σε ένα πολύ απλό ερώτημα: Πώς γίνεται να διαγράφουν από τις τάξεις τους τον κ. Γεωργούλη μόλις καταγγέλθηκε και να κρατούν στα ψηφοδέλτιά τους τον κ. Παππά που καταδικάστηκε με ψήφους 13-0 στο Ειδικό Δικαστήριο;
Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή την ανεδαφική παροχολογία, απέναντι στη μίζερη καταστροφολογία, απέναντι σε αυτή την ανήθικη στάση, εμείς αντιτάσσουμε ένα μελετημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης για τη νέα τετραετία, για μία πατρίδα παραγωγική και κοινωνική, για μία πατρίδα σύγχρονη και δίκαιη, για μία πατρίδα ψηφιακή και πράσινη, πάνω απ΄ όλα για μια πατρίδα ισχυρή.
Ένα σχέδιο δοκιμασμένο στις θετικές εμπειρίες που αποκομίσαμε, οι οποίες πρέπει να γίνουν περισσότερες. Είμαστε, τώρα, πολύ πιο έμπειροι, πολύ πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Αλλά ένα σχέδιο στηριγμένο και στις αρνητικές εμπειρίες που θέλουμε να είναι ολοένα και λιγότερες.
Κυρίως, όμως, είναι ένα σχέδιο το οποίο εκφράζει ένα προοδευτικό όραμα, με τέσσερις σαφείς προτεραιότητες. Θα έχουμε την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να παρουσιάσουμε πολύ πιο αναλυτικά το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία.
Θα σας μιλήσω, όμως, σύντομα για τέσσερις κεντρικές προτεραιότητες που πιστεύω ότι θα αποτελέσουν ένα πεδίο συνεννόησης με τη σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών που ζητούν πραγματικά μια καλύτερη Ελλάδα και επιδιώκουν να υπογράψουμε και πάλι μία νέα συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες.
Πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα: Καλύτεροι μισθοί για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Οι μισθοί, όμως, όπως ξέρετε δεν διατάσσονται, δεν αυξάνονται μόνο με κυβερνητικές αποφάσεις. Οι μισθοί πρέπει να αντανακλούν τη βελτίωση της παραγωγικότητας της οικονομίας και κυρίως τη συνέχιση της διαδρομής της χώρας σε μία τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και αυτή η Κυβέρνησή μας μπορεί να την εγγυηθεί. Το κάναμε πράξη αυτά τα τέσσερα χρόνια, θα το κάνουμε πράξη και από δω και στο εξής.
Σκοπός μας είναι να έχουμε πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρώπη, να συγκλίνουμε επιτέλους πραγματικά στην Ευρώπη. Μπορούμε. Μπορούμε να πετύχουμε μέσα στην επόμενη τετραετία, οι αμοιβές στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25%. Είναι εφικτός στόχος και μπορούμε να τον πετύχουμε.
Από 1/1/2024 θα έχουμε νέο μισθολόγιο και με μία ετήσια ανάπτυξη κοντά στο 3%, το μέρισμα από τη συλλογική ευημερία θα μπορεί να επιστρέφει στην κοινωνία αμβλύνοντας την αδικία και μειώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.
Θα το ξαναπώ, σταδιακά ο σκοπός μας, ο στόχος μας, ο αδιαπραγμάτευτος στόχος κυρίως για τη νέα γενιά είναι οι απολαβές μας, οι μισθοί μας να προσεγγίσουν επιτέλους τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αν κάποτε πετύχαμε όλοι μαζί, θυμάστε εκείνο το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 όταν δώσαμε τον αγώνα για «να μείνουμε Ευρώπη», καιρός είναι «να γίνουμε Ευρώπη» παντού και σε όλα.
Δεύτερος στόχος, τον οποίον πιστεύω προσωπικά πολύ, ενδεχομένως και εμποτισμένος από την εμπειρία της διαχείρισης της πανδημίας, είναι μία αξιοπρεπής και ανθρώπινη δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.
Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία ξεκινά από την πρωτοβάθμια φροντίδα. Από ένα πυκνό φάσμα προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες με αιχμή τα βασικά νοσήματα. Θα επαναλάβω αυτό το οποίο σάς είπα πριν και νομίζω ότι ειδικά οι γυναίκες που βρίσκονται σήμερα στο ακροατήριο θα εκτιμήσουν αυτό το οποίο θα σας πω.
Από το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχουμε σήμερα κάνει παραπάνω από  120.000 προληπτικές μαστογραφίες. Πώς έγιναν αυτές; Κάθε γυναίκα από 50 έως 69 ετών έλαβε στο κινητό της από το κράτος ένα μήνυμα -δεν πήγε η ίδια σε δομή- το οποίο της έλεγε πώς θα κάνει μια δωρεάν μαστογραφία είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή. Για πολλές γυναίκες, ειδικά από την Περιφέρεια, ήταν η πρώτη τους επαφή με την έννοια της μαστογραφίας. Δεν είχαν ξανακάνει ποτέ τους.
Εντοπίσαμε παραπάνω από 7.000 -μέχρι σήμερα, γιατί το πρόγραμμα τρέχει- γυναίκες οι οποίες είχαν καρκίνο του μαστού, δεν το γνώριζαν και τώρα που εντοπίσαμε τον καρκίνο του μαστού σε πρόωρο στάδιο έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να γιατρευτούν πλήρως και να ζήσουν μια κανονική ζωή. Έτσι αντιλαμβάνομαι, φίλες και φίλοι, την προοδευτική σύγχρονη δωρεάν δημόσια υγεία για όλους.
Προσωπικός Γιατρός, καθολική ισχύ πια. Ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος, η δυνατότητά σας μέσα από το Myhealth να παίρνετε τις εξετάσεις σας στο κινητό σας. Να γνωρίζει ο γιατρός σας όλο το ιατρικό σας ιστορικό ώστε, αν ποτέ χρειαστεί να φτάσετε στο νοσοκομείο σ’ ένα επείγον περιστατικό, ήδη αυτοί που θα σας υποδεχτούν να μπορούν να γνωρίζουν, παραδείγματος χάρη, αν έχετε μια αλλεργία σε ένα φάρμακο. Αυτό σημαίνει, βέβαια, εκσυγχρονισμός και όλων των νοσοκομείων, ειδικά ως προς τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Και όπως σας είπα, των 157 κέντρων υγείας της επικράτειας.
Όλα αυτά βέβαια με γενναία αύξηση του προσωπικού του ΕΣΥ. Ήδη τρέχουν παραπάνω από 5.000 προσλήψεις. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχουμε ειδικά σε κρίσιμες ειδικότητες. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχουμε ειδικά στα μικρά νησιά και πρέπει να κάνουμε την απασχόληση την εποχική, τη μόνιμη στα μικρά νησιά πιο ελκυστική.
Ξέρουμε πια πώς να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της υγείας. Έχουμε και παραπάνω πόρους να διαθέσουμε. Αυτοί που μας κατηγορούν ότι δήθεν περιφρονούμε τη δημόσια υγεία, ξόδευαν συνολικά για τη δημόσια υγεία, το 2019, 3,9 δισεκατομμύρια. Εμείς το έχουμε αυξήσει στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως σας είπα, έχουμε εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους για επενδύσεις στις βασικές υποδομές της δημόσιας υγείας.
Τρίτη προτεραιότητα: ένα αποτελεσματικό και αξιοκρατικό κράτος. Με άξια στελέχη μέσω ενιαίων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Κάναμε στις 4 Μαρτίου για πρώτη φορά κάτι το οποίο δεν είχε ξαναγίνει στη χώρα, εθνικό διαγωνισμό για στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης στον οποίο συμμετείχαν παραπάνω από 70.000 εξεταζόμενοι για να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να έχουμε ένα μητρώο επιτυχόντων από το οποίο μπορούμε να αντλούμε και να επιταχύνουμε με αυτό τον τρόπο τις προσλήψεις, αλλά πάντα με αξιοκρατικό τρόπο.
Και, βέβαια, εφαρμόζουμε επιτέλους στην πράξη κάτι το οποίο ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μονιμοποιούνται ύστερα από διετή δοκιμαστική θητεία. Αν κάποιος -και θα είναι η εξαίρεση αυτή- προσληφθεί και αποδεδειγμένα δεν κάνει, δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί πρέπει μετά από δύο χρόνια να μονιμοποιείται στο Δημόσιο, όταν αποδεδειγμένα δεν θα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
Όλοι πια, όλοι πια -και αυτή είναι μία κατάκτηση, ξέρετε, για τη χώρα, και επέμεινα πολύ σε αυτή την έννοια από τότε που ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης- όλοι αξιολογούνται με πρώτους τους δημόσιους υπαλλήλους, ολονών ο χρόνος ελέγχεται από την ψηφιακή κάρτα. Οι καλοί επιβραβεύονται και οι αδυναμίες θεραπεύονται.
Ενώ παράλληλα μέχρι το τέλος της τετραετίας είναι δέσμευσή μου ότι το δημόσιο θα γίνει 100% ψηφιακό και θα γίνει και 100% αποτελεσματικό. Γιατί, ξέρετε, δεν αρκούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πρέπει να αποκτήσουμε και επαγγελματικές συμπεριφορές.
Τέταρτη προτεραιότητα, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πολύ για αυτό, οι πολιτικές μας για τη νέα γενιά και ειδικά για τη στέγη. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, ο οποίος το σκέφτηκε και σε μεγάλο βαθμό το υλοποίησε. Είναι καινοτόμος ιδέα, 10.000 νέοι και νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν τη δική τους κατοικία, αποπληρώνοντας ουσιαστικά ένα ευνοϊκό δάνειο με δόσεις μικρότερες από ενός ενοικίου. Το πρόγραμμα ήδη εξαντλείται.
Είναι δέσμευσή μου ότι από τη στιγμή που θα εξαντληθεί, θα διπλασιάσω τα κονδύλια που θα διαθέσω για το πρόγραμμα αυτό. Θέλω να δώσω σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέα ζευγάρια τη δυνατότητα να αποκτήσουν το σπίτι τους.
Και, βέβαια, ακολουθεί η κοινωνική αντιπαροχή. Τι είναι αυτό για να το πω με πολύ απλά λόγια. Έχουμε πάρα πολλές σχολάζουσες δημόσιες εκτάσεις. Εκεί μπορούν να οικοδομούνται με ιδιωτικά κεφάλαια σύγχρονα διαμερίσματα. Από αυτά ένα μέρος τους θα αποζημιώνει τους κατασκευαστές και ένα άλλο μέρος θα διατίθεται σε νέους με προσιτό μίσθωμα. Είναι μόνο κάποιες από τις πολιτικές για τη στέγη τις οποίες ήδη δρομολογούμε και ήδη βλέπετε τα αποτελέσματα.
Φίλες και φίλοι, οι τέσσερις παραπάνω στόχοι πλαισιώνονται ασφαλώς με πάρα πολλές νέες πρωτοβουλίες που συνθέτουν τη νέα Ελλάδα. Ήδη σας μίλησα για τις πρωτοβουλίες μας σε επίπεδο Περιφέρειας. Θέλω να ξέρετε ότι κάθε Περιφέρεια από τις 13 Περιφέρειες έχει το δικό της ξεχωριστό αναπτυξιακό σχέδιο.
Ένα σχέδιο το οποίο, όπως σας είπα, εκπονήθηκε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, σε συνεννόηση με τις Δημοτικές Αρχές, είναι ουσιαστικά δική σας ιδιοκτησία και γι΄ αυτά τα σχέδια αλλά και για το εθνικό μας σχέδιο για τη χώρα την οποία οραματιζόμαστε, θέλω να έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες.
Για την ώρα ένα θέλω να κρατήσετε: Η συνέπεια λόγων και πράξεων είναι η κοινή μας υπογραφή στη συμφωνία αλήθειας την οποία ανανεώνουμε. Με πίστη ότι όπως, σήμερα, κάναμε όσα είπαμε χθες, έτσι θα κάνουμε πράξη και αυτά που σχεδιάζουμε για το αύριο. Διότι δεν θα μπορέσουμε να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης εάν δεν υπάρχει αυτή η απαραίτητη συνέπεια λόγων και έργων.
Υπήρχαν πολίτες το 2019 που δεν μας εμπιστεύθηκαν, διότι τότε έβλεπαν ένα φιλόδοξο σχέδιο, αλλά δεν ήξεραν αν είχαμε την αξιοπιστία να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Πιστεύω ότι σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να τους μιλήσουμε και να τους πούμε: «είδατε ότι παρά τις δυσκολίες υλοποιήσαμε τις κεντρικές μας δεσμεύσεις».
Πιστέψτε μας, λοιπόν, αυτή τη φορά ότι μπορούμε πράγματι να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία σας λέμε, να αλλάξουμε δραστικά την πατρίδα μας. Χωρίς, όμως, να ρισκάρουμε ότι κατακτήσαμε αλλά και χωρίς να δειλιάζουμε μπροστά σε φιλόδοξους στόχους.
Γι’ αυτό και το δίλημμα της 21ης Μαΐου είναι πολύ καθαρό στο δικό μου το μυαλό: Βαδίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε αλήθειες και χειροπιαστά αποτελέσματα ή θέλουμε συνθήματα και εύκολα ψέματα; Θέλουμε κυβερνήτη και πλήρωμα που αποδεδειγμένα μπορούν να ξεπερνούν τρικυμίες ή θέλουμε πολιτικά «μπουλούκια» που ναυαγούν στις δυσκολίες;
Θέλουμε εκπροσώπους που ακούγονται, που διεκδικούν στο εξωτερικό ή θέλουμε αμήχανους επισκέπτες απέναντι σε ξένους ηγέτες; Και, τελικά, θέλουμε στο τιμόνι τη Νέα Δημοκρατία με Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον ΣΥΡΙΖΑ με Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Τόσο απλά και τόσο καθαρά.
Και τόσο καθαρά, φίλες και φίλοι, προκύπτουν και τα ερωτήματα από τη σύγκριση των δύο κυβερνητικών εμπειριών που βίωσαν οι Έλληνες. Αποφασίζουμε επιστροφή στους φόρους και στις περικοπές ή συνεχίζουμε με ελαφρύνσεις και καλύτερες αμοιβές; Ζητάμε να ξαναζήσουμε σε μια χώρα «ξέφραγο αμπέλι» στις απειλές ή στην περήφανη πατρίδα που θωρακίζεται απέναντι στις επιβουλές;
Βλέπουμε την Ελλάδα ουραγό στη διεθνή σκηνή ή θέλουμε μια Ελλάδα στην πρώτη γραμμή να διεκδικεί για την πατρίδα μας τα καλύτερα;  Για να φτάσουμε έτσι στο ίδιο τελικά δίλημμα: με τον ΣΥΡΙΖΑ του χθες ή με τη Νέα Δημοκρατία του αύριο; Τόσο απλά και τόσο καθαρά.
Το ίδιο απλός και καθαρός, φίλες και φίλοι, είναι και ο τρόπος να ξεπεράσουμε την παγίδα της ακυβερνησίας και της απλής αναλογικής. Αυτή που βιώνει η γειτονική μας Βουλγαρία. Προσέξτε, για όσους δεν το γνωρίζετε, πέντε εκλογές με απλή αναλογική μέσα σε δύο χρόνια, πάλι κυβέρνηση δεν υπάρχει. Πάνε σε έκτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Η δική μας πατρίδα δεν έχει ανάγκη από περιπέτειες ούτε από τέτοια πολιτικά πειράματα.
Τώρα δεν επιτρέπονται επιπόλαιες επιλογές, δεν επιτρέπονται χαλαρές ψήφοι τάχα διαμαρτυρίας. Θα το πω όσο πιο ειλικρινά μπορώ: Τούτη τη φορά καμία λάθος απόφαση στην κάλπη δεν θα διορθώνεται αργότερα.
Η 21η Μαΐου, λοιπόν, θα είναι η πιο κρίσιμη μέρα. Αυτή θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη τετραετία. Ενώ όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμα αυτής της κάλπης της 21ης Μαΐου, τόσο πιο εύκολα η δεύτερη αναμέτρηση θα οπλίσει με δύναμη τον νικητή για να κυβερνήσει σωστά τη χώρα.
Θέλουμε αποφάσεις σαφείς και γρήγορες. Δεν πρέπει οι αποφάσεις να γίνονται όμηροι κομματικών παζαριών. Δεν πρέπει να χάνονται σε ατελείωτες συζητήσεις μεταξύ εταίρων που τελικά αποδεικνύονται αταίριαστοι. Αυτό, άλλωστε, το δίδαξαν οι κρίσεις που ζήσαμε. Και αυτό επιβάλλει και ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον δίπλα σ’ έναν επιθετικό γείτονα.
Ο τόπος δεν έχει σήμερα την πολυτέλεια να χάνει χρόνο. Πολύ περισσότερο να τον χάνει αναζητώντας για Πρωθυπουργό έναν «άγνωστο Χ», όπως ακούσαμε, ή θέτοντας σε ρίσκο την εσωτερική του σταθερότητα και τη διεθνή αξιοπιστία με διάφορες πολιτικές τερατογενέσεις.
Προσέξτε, οι αντίπαλοί μας δεν έχουν αρχές. Εάν οι αριθμοί βγαίνουν -μικρή η πιθανότητα αλλά μπορεί να υπάρξει- τότε δεν θα διστάσουν να συμμαχήσουν ανεξάρτητα από όσα λένε προεκλογικά. Τους ενώνουν, άλλωστε, δύο πράγματα: Η ιδεοληψία τους για την εξουσία, αλλά τους ενώνει και μία αντιπάθεια, μερικές φορές τολμώ να πω και ένα μίσος, για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για μένα προσωπικά. Ας είναι οι επιθέσεις τους τα παράσημά μας.
Όπως η χώρα, λοιπόν, έχει ανάγκη από καθαρούς ορίζοντες στην πορεία της, έτσι και θέλει καθαρές λύσεις στην ηγεσία της. Σκεφτείτε, θέλω να σκεφτείτε τι θα γινόταν αν στον Έβρο, στην πανδημία, στις μεγάλες οικονομικές επιλογές δεν είχαμε μία ισχυρή κυβέρνηση.
Σκεφτείτε τον Πρωθυπουργό, εκείνο το σαββατοκύριακο του Έβρου να πρέπει να συνεννοείται με τον έτερο κυβερνητικό του εταίρο για το τι έπρεπε να γίνει. Νομίζω ότι μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε κι αν το αποτέλεσμα αυτό θα ήταν καλό για τη χώρα.
Γι’ αυτό και λέω ότι η σιγουριά και η προοπτική γίνονται σε αυτό τον αβέβαιο κόσμο εθνικές αναγκαιότητες. Δεν θα εκλείψουν, φίλες και φίλοι, οι κρίσεις. Οι συγκυρίες είναι δύσκολες, οι καιροί είναι αβέβαιοι. Χρειάζεται σταθερό χέρι στο τιμόνι και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μία μόνο επιλογή: Αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.
Όμως και να κλείσω με αυτό γιατί νομίζω ότι έχει τη σημασία του, αυτοδυναμία σημαίνει και κάτι ακόμα. Σημαίνει ευρυχωρία. Το έχουμε αποδείξει, εξάλλου, ότι η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι μία μεγάλη ευρύχωρη παράταξη. Είχα δεσμευτεί, όταν με τιμήσατε και με εκλέξατε Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στις 10 Ιανουαρίου του 2016, ότι θα διευρύνω τη Νέα Δημοκρατία, θα τη μεγαλώσω και θα την ξανακάνω νικήτρια. Και τη δέσμευσή μου την τήρησα στο ακέραιο.
Γι’ αυτό και θέλω δίπλα μας, θέλω δίπλα μου όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που πιστεύουν στον πατριωτισμό της ευθύνης, που πιστεύουν στον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας. Άνθρωποι που και πέρα από τις γραμμές μας δεν έχουν κομματικές παρωπίδες, όπως σας είπα πολίτες που θα μας ψηφίσουν για πρώτη φορά, άλλους που ίσως ακόμα διστάζουν αλλά πρέπει να κάνουν το βήμα.
Με όλους αυτούς πρέπει να βαδίσουμε μαζί και σε αυτή τη συναρπαστική διαδρομή προς τις κάλπες σάς καλώ να γίνετε εσείς οι πρωταγωνιστές, η ψυχή της Νέας Δημοκρατίας. Εξηγώντας στους συμπολίτες μας ότι ο κίνδυνος της επιστροφής σε μία χώρα που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, είναι κοινός. Ότι οι επιτυχίες μας, τελικά, είναι σημαντικότερες από τις αστοχίες μας και ότι κάθε φορά που σκοντάφτουμε, εμείς θα συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα στο δρόμο μας.
Από σήμερα, λοιπόν, ξαναπιάνουμε το νήμα της νίκης, με την Κέρκυρα, τα Επτάνησα, το Ιόνιο να δίνουν το σύνθημα που θα απλωθεί σε κάθε γωνιά του τόπου, μπαίνοντας στον αγώνα με τα λόγια του Διονύσιου Σολωμού: «εθνικόν είναι το αληθές» και δίνοντας τη μάχη με λογισμό και με όνειρο, με επιχειρήματα και πειθώ, με όραμα και αισιοδοξία.
Γιατί όπως καταφέραμε πολλά, μας περιμένουν περισσότερα. Στις 21 Μαΐου συγκρίνουμε και κρίνουμε, ψηφίζουμε και αποφασίζουμε, δεν γυρνάμε πίσω. Προχωράμε σταθερά, προχωράμε τολμηρά, προχωράμε μόνο μπροστά, πάμε μαζί για τη μεγάλη νίκη.
Σας ευχαριστώ.