Εκτακτο βοήθημα ύψους από 200 έως 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξεών τους, θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν αυξήσεις λόγω της «προσωπικής διαφοράς», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε περιφερειακά ΜΜΕ στην Κοζάνη. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι λεπτομέρειες θα δοθούν αύριο, Τετάρτη, από το οικονομικό επιτελείο. Οπως διευκρίνισε, πρόκειται για ένα εφάπαξ βοήθημα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το συνολικό ύψος του έκτακτου βοηθήματος εκτιμάται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα από τις προσδοκίες και τώρα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού.

Εκτοξεύοντας, δε, βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, του καταλόγισε πως «πετσόκοψε τις συντάξεις» και σημείωσε πως η «προσωπική διαφορά» ήταν δημιούργημα του «νόμου Κατρούγκαλου». Όπως ανέφερε, υπάρχουν συνταξιούχοι και με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αύξηση από την 1η Ιανουαρίου και οι οποίοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα.

Το επίδομα θα δοθεί πριν από το Πάσχα και το ύψος του θα είναι κλιμακωτό, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Οσο για τους δικαιούχους, αυτοί υπολογίζονται σε περίπου 800.000, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα δεν έλαβε αύξηση για το 2023, ενώ στους δυνητικά δικαιούχους φαίνεται πως είναι και όσοι έλαβαν μικρές αυξήσεις -κοντά στα 10 ευρώ-, είτε λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς είτε λόγω της κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οσο για τον δημοσιονομικό χώρο που θα «καλύψει» την παροχή αυτή, εκτιμάται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που αφήνει ανοιχτό να ανακοινωθούν επιπλέον παροχές το αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανότατα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των ανασφάλιστων υπερηλίκων, των μακροχρόνια ανέργων ή και των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Στην πράξη, χωρίς έκτακτη παροχή αναμένεται να μείνουν περίπου 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην είδαν τη σύνταξή τους αυξημένη, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής κατά 7,75%, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Οι 4 κατηγορίες

Ετσι, και με δεδομένη τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου που διαπιστώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, στη λίστα με τους δυνητικά δικαιούχους του επιδόματος «προσωπικής διαφοράς» βρίσκονται:

  • Οι «σίγουροι» 140.000-150.000 συνταξιούχοι με συντάξεις από 800-1.000 ευρώ που δεν έλαβαν καμία παροχή ή αύξηση τους τελευταίους μήνες. Δεν έλαβαν δηλαδή επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα, δεν είδαν αύξηση από το +7,75% λόγω
    της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς και δεν επηρεάστηκαν από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς τα εισοδήματά τους είναι κάτω των 12.000 ευρώ.
  • Περίπου 200.000 με 250.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με προσωπική διαφορά. Ελαβαν τα Χριστούγεννα τα 250 ευρώ της «επιταγής ακρίβειας», όμως όλο το 2023 δεν θα δουν οποιαδήποτε αλλαγή στις συντάξεις τους, αφού η προσωπική διαφορά απορροφά το σύνολο της αύξησης.
  • Αλλοι περίπου 150.000 συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μεταξύ των 12.000 και 15.000 ευρώ ετησίως, που λόγω της κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης είχαν μια πολύ μικρή αύξηση στη σύνταξή τους, της τάξης των 3-5 ευρώ τον μήνα. Είχαν όμως και προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να μη λάβουν ούτε ευρώ στην τσέπη τους από την αύξηση 7,75%.
  • Περίπου 250.000 με 300.000 συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 15.000 έως 20.000 ευρώ τον χρόνο, που, παρότι λαμβάνουν από συντάξεις έως και 1.600 ευρώ τον μήνα, δεν έλαβαν παρά μια μικρή αύξηση από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ρυθμίσεις για νέες και παλαιές οφειλές

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο. Η εξειδίκευση των νέων ρυθμίσεων θα γίνει αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης.

Επίσης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων, θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων.

Αγροτικό πετρέλαιο: Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για όλο το 2023

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.