Σε μία νέα κρίσιμη καμπή εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να εξαπολύει σφοδρές κατηγορίες σε βάρος του Κιέβου, λίγες ημέρες πριν από την Ημέρα της Νίκης και την παρέλαση της 9ης Μαΐου, οπότε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να προβεί σε νέες δηλώσεις για την εισβολή.

Ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων, η Μόσχα  κατηγορεί το Κίεβο ότι προσπάθησε, στη διάρκεια της νύχτας, να πλήξει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη την κατοικία του Πούτιν, στο Κρεμλίνο, και  να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο.

«Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν στόχο το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών των στρατιωτικών και των ειδικών υπηρεσιών που χρησιμοποίησαν συστήματα πολέμου με ραντάρ, οι συσκευές εξουδετερώθηκαν», ισχυρίζεται το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το Κρεμλίνο επιμένει πως ο Πούτιν δεν βρισκόταν στην κατοικία του τη στιγμή της καταγγελλόμενης επίθεσης, αλλά ότι εργαζόταν στο  Νόβο-Ογκαριόβο, έξω από τη Μόσχα.

Η Μόσχα κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι ούτε ο Ρώσος πρόεδρος ούτε κανείς άλλος τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, το πρόγραμμα του Πούτιν συνεχίζεται κανονικά.

Τα ρωσικά ΜΜΕ κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν καπνούς γύρω από το Κρεμλίνο.

Μετά την επίθεση που κατήγγειλε η Ρωσία, απαγόρευσε τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για σειρά επιθέσεων με drones, ανάμεσα στις οποίες και στη Σεβαστούπολη, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τι είναι η 9η Μαΐου;

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε την απαγόρευση του Telegram έξι μέρες πριν από την Ημέρα της Νίκης, οπότε αναμένεται να διεξαχθεί μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

Την 9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία, γιορτάζεται η ήττα των Ναζί το 1945.

Σηματοδοτείται από στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα όπου οι Ρώσοι ηγέτες παρακολουθούν από εξέδρα που στήνεται απέναντι από το μαυσωλείο του Βλαντίμιρ Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία.

Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα κατήγγειλε επίθεση από το Κίεβο, δεν ακύρωσε τις εκδηλώσεις για την 9η Μαΐου.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, πάντως, το ενδεχόμενο το Κρεμλίνο να οξύνει τα πνεύματα πριν από την επέτειο δεν είναι απίθανο για να «πατήσει» πάνω σε αυτό το συμβάν η Ρωσία και να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Δεν θεωρείται, δε, πιθανό ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενόψει αιφνιδιαστικής επίσκεψης στην Φινλανδία όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση κορυφής των πρωθυπουργών των βορειοευρωπαϊκών χωρών, να προχώρησε σε μια τέτοιας τάξεως κλιμάκωση.

Η απάντηση του Κιέβου

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, μια επίθεση που η Μόσχα απέδωσε στο Κίεβο, τόνισε η ουκρανική προεδρία.

«Φυσικά, η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του σε δημοσιογράφους.