Για την εφαρμογή MyCoast όπου οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες, στις οποίες βρίσκονται, τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης και να υποβάλλουν σχετική καταγγελία σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης, μίλησε σήμερα στο ΕΡΤNews, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. «Αυτή η εφαρμογή μπορεί πρώτον να μας δείχνει σε όλη τη χώρα που υπάρχουν οργανωμένες παραλίες, δηλαδή που έχει γίνει σύμβαση παραχώρησης. Γενικότερα μπορούμε να δούμε για όλη τη χώρα όλες τις μισθώσεις» τόνισε.

Για την λειτουργία της ο κ. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε: «Πάνω στην εφαρμογή, υπάρχει ένα κυκλάκι πάνω σε κάθε μια παραλία η οποία είναι διαθέσιμη, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να ξέρουμε που βρίσκεται, πόσο μεγάλη είναι η σύμβαση παραχώρησης που έχει γίνει. Επίσης υπάρχει ένα σχήμα, στην εφαρμογή ένα τετράγωνο πολύγωνο το οποίο μας δείχνει στο χάρτη μας τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο έχει παραχωρηθεί και εν συνεχεία πάμε στον χάρτη και βλέπουμε πού είναι το δικό μας στίγμα».

Όσον αφορά τις καταγγελίες μέσω του «MyCoast», οι πολίτες μπορούν την πραγματοποιήσουν με κάθε πρόσφορα μέσο ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, η οποία υποχρεούται να την διαβιβάσει αυθημερόν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Αυτό που καταφέραμε είναι να βάλουμε όλες τις παραχωρήσεις στον χάρτη, να ξέρουμε που είναι και έτσι με αυτόν τον τρόπο να γνωρίζουμε απόλυτα τι συμβαίνει. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε αυτό το οποίο έγινε πέρσι να συνεχίζεται» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δ. Αναγνωστόπουλος για το MyCoast: Άνοιξε η εφαρμογή για καταγγελίες αυθαιρεσιών σε παραλίες – Πως λειτουργεί

Τέλος, επισήμανε ό,τι όταν γίνεται μια καταγγελία θα πραγματοποιείται έλεγχος από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για να διαπιστωθεί αυτή η παράβαση και εν συνεχεία θα επιβληθούν τα πρόστιμα τα οποία προβλέπονται. «Οι καταγγελίες που γίνονται είναι είτε ανώνυμες είτε επώνυμες. Εαν είναι επώνυμη η καταγγελία θα μπορούμε με το κινητό μας τηλέφωνο να παρακολουθούμε και εμείς την εξέλιξη της και να ξέρουμε τι γίνεται. Εάν είναι ανώνυμη, προφανώς αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, αλλά καταγράφεται και εξετάζεται από την Κτηματική Υπηρεσία».