Την αποστολή φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε πλοία από τους Χούθι.

Η φρεγάτα θα συμμετάσχει στην πολυεθνική επιχείρηση Prosperity Guardian για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, καθώς όπως είπε ο κ. Δένδιας, οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφαλείας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών.

Ολόκληρη η δήλωση του Ν. Δένδια:

“Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφαλείας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών.

Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών. Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση Prosperity Guardian για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας.

Για το θέμα αυτό ενημέρωσα, κατά τη τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο, την αιγυπτιακή πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα, η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση, διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας.