Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε  ερώτηση για τη μη σύσταση εξεταστικών κέντρων στα νησιά για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, στη συνέχεια αναφοράς που ο βουλευτής κατέθεσε στη Βουλή για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με την ερώτηση, σε ένα πρωτοφανές «εμπόριο ελπίδας» επιδίδεται η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, λίγο πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, ορίζοντας για τις 4 Μαρτίου την ημέρα διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων του ΑΣΕΠ. Πρόκειται, καταφανώς, για μία ακόμα προεκλογική εξαπάτηση, δεδομένου ότι σύμφωνα με την προκήρυξη δεν αφορά στο διορισμό σε συγκεκριμένες θέσεις, αλλά απλά στην κατάρτιση αξιολογικού πίνακα για μελλοντικές προσλήψεις, όποτε αυτές γίνουν.

Προκύπτουν, ωστόσο, κι άλλα σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με την ακολουθούμενη διαδικασία του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (προκήρυξη 2Γ/2022) και την αντιμετώπιση χιλιάδων υποψηφίων από νησιωτικές περιοχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του NEWS 24/7 (15 Φεβρουαρίου 2023) και το ρεπορτάζ του κ. Νίκου Γιαννόπουλου, οι κάτοικοι των νησιών, ιδιαίτερα των Κυκλάδων, θα υποχρεωθούν, αν μπορέσουν να ταξιδέψουν, σε δαπανηρά έξοδα για τη συμμετοχή τους στα εξεταστικά κέντρα της Αττικής. Κι αυτό, γιατί η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ δεν ενέκρινε τη σύσταση εξεταστικών κέντρων στα νησιά, αναφέροντας μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του ΑΣΕΠ, ότι αυτό έγινε ΚΑΙ για οικονομικούς λόγους!

Ομολογείται, δηλαδή, με άλλα λόγια, ότι προκειμένου να περιοριστούν τα έξοδα του κράτους, θα αναγκάσουν χιλιάδες νησιώτες νέους και νέες στην εποχή της ακρίβειας να πληρώσουν τα έτσι κι αλλιώς αυξημένα ναύλα των πλοίων, συν την διαμονή τους σε ξενοδοχεία και τη διατροφή τους, για να συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό με υποσχετική διορισμού στο άδηλο μέλλον. Φυσικά, ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για το ενδεχόμενο απαγόρευσης απόπλου λόγω κακοκαιρίας.

Σημειώνεται, ότι στο εν λόγω γραπτό διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή 108.000 υποψήφοι/ες και κατά βάση συμμετέχουν νέοι και νέες που αγωνιούν για μία θέση εργασίας κι ένα μισθό αξιοπρέπειας. Κι όμως, κανένα εξεταστικό κέντρο δεν κρίθηκε κατάλληλο σε μεγάλα νησιά που έχουν τις υποδομές και τα σχολεία, όπως η Πάρος, η Νάξος, η Σύρος, η Σαντορίνη, Λήμνος, κ.ά.

Επομένως, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών εξαναγκάζουν σε πρόσθετα έξοδα νέους ανθρώπους που κατά πάσα πιθανότητα είτε είναι άνεργοι είτε επισφαλώς εργαζόμενοι και υπαμειβόμενοι. Ενδεχομένως, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς να αυτό-αποκλειστούν και να μην προσέλθουν στις εξετάσεις, λόγω αδυναμίας κάλυψης των ναύλων, της διαμονής και της διατροφής τους, καταδικάζοντάς τους σε μόνιμη ανεργία κι επισφάλεια.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι άλλων νησιών, εφόσον στα Ιόνια νησιά εξεταστικό κέντρο έχει οριστεί μόνο στην Κέρκυρα και στα Δωδεκάνησα μόνο στη Ρόδο. Εύλογα, λοιπόν, οι κάτοικοι των νησιών μας αναρωτιούνται μήπως είναι πολίτες Β΄ κατηγορίας κι τα παιδιά τους «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».