Το Ναυάγιο της Ζακύνθου ή ο “Παναγιώτης”, είναι ένα διάσημο ναυάγιο πλοίου στην απομονωμένη ακτή Άη Γιώργης της Ζακύνθου, και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού.

Το πλοίο εντοπίστηκε την 5η Οκτωβρίου 1980 από περιπολικό σκάφος της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε λαθραία τσιγάρα.

Η αξία των περίπου 2.000 κιβωτίων τσιγάρων εκτιμήθηκε στα 30 εκατομμύρια δραχμές. Το πλήρωμα υποστήριξε πως, αφού επί τρεις μέρες το πλοίο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών περιφερόταν μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, εξαιτίας μηχανικής βλάβης προσάραξαν στο ακρωτήρι Σχοινάρι.

Για δύο μέρες παρέμειναν αποκλεισμένοι σε σπηλιά και μετά βρήκαν καταφύγιο στο χωριό Βολίμες.

Μέχρι τότε, η ακτή ονομαζόταν Άη Γιώργης, ενώ πλέον είναι ευρέως γνωστή απλώς ως “Ναυάγιο”. Η παραλία βρίσκεται σε δυσπρόσιτο μέρος και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο μέσω θαλάσσης ή αέρα.

Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του, και κατ’ επέκταση και στον τουρισμό του νησιού.

Όμως λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για τουρίστες εγχώριους και μη, ενώ κατατάσσεται στις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και του κόσμου

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την ιστορία του διάσημου ναυαγίου και τους πρωταγωνιστές του:

Ο Αντρέας Ακτύπης (Κάρκουνας) που έφυγε από τη ζωή την 1η Μαρτίου 2022 ήταν ο πρώτος που με το καΐκι του, μέσα στη σφοδρή κακοκαιρία έφτασε στον κόλπο του «Ναυαγίου» εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο, με το πλοίο «Παναγιώτης» στη μέση της παραλίας.

Ο εκλιπών, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, εξιστορεί με λεπτομέρειες τι αντίκρυσε την πρώτη ώρα που έφτασε στο σημείο, κάνοντας λόγο για εγκατάλειψη του πλοίου, για ψαράδες που τα δίχτυα τους ήταν γεμάτα κούτες με τσιγάρα αντί ψάρια, αλλά και για τις συνθήκες του ναυαγίου.

Ήταν το 1981, η χρονιά που έμελλε να αλλάξει το τουριστικό οικοδόμημα της Ζακύνθου.