Η οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης με θέμα « 1921-2021: 100 Χρόνια από την Ίδρυση του Γυμνασίου Νάξου» είναι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει ότι βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει ότι θα προβεί στην έκδοση ενός αναμνηστικού, επετειακού τόμου που θα αναφέρεται στα όσα συζητήθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε.

Ακολουθεί αυτούσια η πρώτη σχετική εγκύκλιος:

"ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΥ, ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΤΟΜΟΥ

ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ (1921-2021) ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ

Αξιότιμες Κυρίες, αξιότιμοι Κύριοι,

ευχόμαστε από καρδιάς να είστε καλά, καλό φθινόπωρο!

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που ανέλαβε τον παρελθόντα Αύγουστο του 2021 να οργανώσει στον αύλειο χώρο του ιστορικού Γυμνασίου της Χώρας την εκδήλωση με θέμα 1921-2021: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ (Σοφία Κατσουρού, Μανόλης Σέργης, Τάσος Σφυρόερας, Στράτος Φουτάκογλου και Μιχάλης Φραγκίσκος) βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουν ότι αποφάσισαν (και εξασφάλισαν) την έκδοση ενός αναμνηστικού, επετειακού τόμου με θέμα περίπου το ίδιο με αυτό της παραπάνω εκδηλώσεως.

Όσοι-όσες επιθυμείτε να συμμετάσχετε με κάποιο κείμενό σας σε αυτόν τον αναμνηστικό τόμο θα πρέπει να μας το αποστείλετε ηλεκτρονικά μέχρι την 31ή Ιανουαρίου 2022, στις παρακάτω δ/νσεις:

m.g.sergis@gmail.com

foutakoglou@yahoo.gr

ergosys@otenet.gr

Η εργασία σας θα πρέπει να είναι γραμμένη σε WORD, να έχει έκταση μέχρι 12 σελίδες A4, μονού διαστήματος, με γραμματοσειρά Calibri 12’ για το κυρίως κείμενο και 10΄ για τις υποσημειώσεις/παραπομπές.

Οι φωτογραφίες με τις οποίες πιθανώς θα εμπλουτίσετε το κείμενό σας πρέπει να αποστέλλονται μία-μία, χωριστά, σε ξεχωριστό δηλαδή αρχείο, τύπου jpeg, με την καλύτερη δυνατόν χρωματική ανάλυση. Η Επιτροπή Εκδόσεως έχει το δικαίωμα να εμπλουτίσει το κείμενό σας, στερούμενο φωτογραφιών, με δικές της επιλογές.

Προτεινόμενα (ενδεικτικά) θέματα προς πραγμάτευση:

▪ Κοινωνική, πολιτική, οικονομική και εκπαιδευτική - πνευματική ζωή στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1915-1940. Ειδικότερα: Κοινωνική, πολιτική, οικονομική και εκπαιδευτική - πνευματική ζωή στις Κυκλάδες κατά την περίοδο 1915-1940

▪ Η εκπαιδευτική κατάσταση στη Νάξο κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αι.

▪ Η αρχιτεκτονική ταυτότητα του Γυμνασίου Νάξου. Νικόλαος Μητσάκης (1899-1941): Ο ανανεωτής της ελληνικής αρχιτεκτονικής

▪ Το ιστορικό της δημιουργίας του Γυμνασίου. Ιδιαίτερες «στιγμές» από την 100ετή ιστορία του

▪ Ονόματα Δ/ντών και καθηγητών του, ανά περιόδους (καταγραφή)

▪ Το Γυμναστήριο: Ο χώρος, η ιστορία του, τα πρόσωπα που συνδέονται με αυτό (καθηγητές, αθλητές), οι αγώνες, οι επιτυχίες των αθλητών του, κλπ.

▪ Το Αμφιθέατρο του Γυμνασίου: Ιστορία, πρόσωπα, παραστάσεις, αναμνήσεις

▪ Το Μουσείο: Ιστορία, πρόσωπα, προσφορά του

▪ Θέματα λαογραφίας της σχολικής ζωής συγκεκριμένων ιστορικών περιόδων (π.χ. κατά τη διάρκεια της Κατοχής, της Επταετίας. Ενδεικτικά θέματα: καθημερινότητα στην τάξη, μετακινήσεις μαθητών από τα χωριά στην πόλη, η ζωή τους στην πόλη, εκκλησιασμός και κατηχητικά, ποινές μαθητών, οι σχολικές εκδρομές, σχολικές εορτές, παρελάσεις, σχέσεις καθηγητών-μαθητών, το Γυμνάσιο ως ετεροτοπία (οι σχετικές αρνητικές του διαστάσεις)

▪ Ανάλυση («ανάγνωση») μιας φωτογραφίας σχετικής με το Γυμνάσιο

▪ Η κοινωνική καταγωγή των μαθητών του, κατά περιόδους

▪ Εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο των καθηγητών/καθηγητριών του

▪ Αναμνήσεις παλαιών (κυρίως) μαθητών του από τη μαθητική τους ζωή (δεκαετία του 1950 κ.ε.). Εντυπώσεις σύγχρονων μαθητών του

▪ Διακεκριμένες προσωπικότητες πρώην μαθητών/μαθητριών στο Γυμνάσιο Νάξου. Μια καταγραφή

▪ Γυμνάσιο και Σχολή Ουρσουλινών: Μια συμπληρωματική σχέση;

▪ Τα παραρτήματα και τα σχολικά ιδρύματα που προέκυψαν από το Γυμνάσιο Νάξου

▪ Η προσφορά του ιστορικού Γυμνασίου Νάξου στη ναξιακή κοινωνία και στην Εκπαίδευση των ελλήνων μαθητών

▪ 1ο Γυμνάσιο Νάξου: Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Παρούσα κατάσταση, προοπτικές.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, προς διευκόλυνσή σας, κάποιους «αρχειακούς τόπους» από τους οποίους μπορείτε να αρυσθείτε σχετικό με το θέμα του τόμου υλικό για τη σύνθεση της εργασίας σας:

• Γ.Α.Κ. Αθηνών

• Ιστορικό Αρχείο Νάξου

• Πρακτικά της Βουλής

• Αρχείο Γυμνασίου Νάξου (1ο Γυμνάσιο Νάξου)

• Αρχείο Λυκείου Χώρας Νάξου

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

Τα μέλη της Επιτροπής

Σοφία Κατσουρού,

Μανόλης Σέργης

Τάσος Σφυρόερας

Στράτος Φουτάκογλου

Μιχάλης Φραγκίσκος

Πηγή: cycladesvoice.gr