Παράνομη αμμοληψία από την περιοχή Πυργάκι της Νάξου καταγγέλλουν κάτοικοι και δημοσιογράφοι του νησιού ζητώντας απαντήσεις από τον Δήμο Νάξου.

Στην ΕΡΤ3 μίλησε η Ειρήνη Προμπονά, υπεύθυνη της ιστοσελίδας Cycladesopen που ανακάλυψε την αμμοληψία την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου και ήρθε σε αντιπαράθεση με τους υπαλλήλους του δήμου που την πραγματοποιούσαν.

Όπως σημειώνει η περιοχή είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, αποτελείται από πλήθος αμμοθίνων που πάνω τους φύονται κέδροι, σχίνα, θάμνοι, Παγκράτια (τα προστατευόμενα κρινάκια της θάλασσας) και οποιαδήποτε επέμβαση σ’ αυτήν, χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη και αδειοδότηση απ’ όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Μετά από καταγγελίες στην αστυνομία από πολίτες και από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωή Νάξου έφτασαν επιτόπου δυο περιπολικά με αστυνομικούς που ζήτησαν άδειες από τους χειριστές των μηχανημάτων, οι οποίοι επέμειναν ότι η Πολιτική Προστασία του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έδωσε εντολή να ανοίξουν τον δρόμο που είχε κλείσει έπειτα από διαμαρτυρία κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Cyclades Open κάτοικος της περιοχής ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές πως λόγω των δυνατών ανέμων ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο έχει μαζέψει άμμο και υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην διέλευση οχημάτων. Ζητούσε λοιπόν να καθαριστεί ο δρόμος προκειμένου να μην υπάρχουν εμπόδια και να μην συμβεί κάποιο ατύχημα/δυστύχημα. Η κατάληξη της ιστορίας ήταν να συλληφθούν δυο χειριστές και ο εργολάβος και να οδηγηθούν με την αυτόφωρη διαδικασία στον Αστυνομικό Σταθμό Δρυμαλίας στο Φιλώτι για τα περαιτέρω.

Ο δρόμος στην περιοχή Πυργάκι έχει χαρακτηριστεί από το 2003 ως κύριος δημοτικός δρόμος, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Δημήτρης Λιανός δήμαρχος Νάξου. Την Παρασκευή ο Δήμος έλαβε ένα εξώδικο από κάτοικο της περιοχής ότι υπάρχει κίνδυνος γιατί δεν υφίσταται προσβασιμότητα στα σπίτια της περιοχής λόγω της μεταφερόμενης άμμου που έχει κλείσει τον υφιστάμενο δρόμο, πρόσθεσε. Οι υπηρεσίες του Δήμου ενήργησαν τάχιστα για την απομάκρυνση της άμμου από τον δρόμο, συμπλήρωσε ο κ. Λιανός. Από κει και πέρα η αστυνομία έχει αναλάβει την προανάκριση για τον τρόπο με τον οποίο έγινε το άνοιγμα της οδού και αν παραβιάστηκε η νομοθεσία για την έκταση Natura, τόνισε ο κ. Λιανός.