Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου και η μειωμένη παραγωγή στα δέντρα λόγω της ακαρπίας δεν είναι τα μόνα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν φέτος οι ελαιοκαλλιεργητές. Και στη Νάξο, όπως και σε άλλες αγροτικές περιοχές, οι παραγωγοί αναγκάζονται να κάνουν περιπολίες στους ελαιώνες, προκειμένου να αποτρέψουν απόπειρες κλοπής της πολύτιμης σοδειάς τους από επιτήδειους.

Για το θέμα αυτό μίλησαν στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος των Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου μαζί με το ελαιοπαραγωγό Δημήτρη Κορακίτη εξηγώντας ότι ο φόβος που βιώνουν τους έχει αναγκάσει να περιπολούν στα κτήματά τους..

Τα φαινόμενα των κλοπών ελαιόκαρπου έχουν επισπεύσει χρονικά την συγκομιδή καθώς οι αγρότες δεν θέλουν να μείνουν κι άλλο οι ελιές πάνω στα δέντρα. «Η χρονιά φέτος δεν ήταν και τόσο καλή, οπότε αρχίζουν τώρα και μαζεύουν τις ελιές. Δεν τις αφήνουν στο χωράφι» δήλωσε ο πρόεδρος των Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Μειωμένη κατά 70% η παραγωγή του καρπού φέτος

«Τα έξοδα είναι τεράστια. Εμείς φέτος θα πάρουμε το 30% από τον καρπό γιατί δεν υπήρχε παραγωγή. Κάθε χρόνο συνήθως έβγαζα 4 -5 τόνους λάδι και φέτος δεν θα βγάλουμε ούτε 1,5 τόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορακίτης από το Γαλανάδο Νάξου.

Επιπλέον, όπως τόνισε, το κόστος παραγωγής έχει ανέβει λόγω και της έλλειψης εργατικών χεριών. «Δεν συμφέρει πλέον να έχεις εργατικά χέρια, γιατί δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή» δήλωσε χαρακτηριστικά. Και όπως τόνισε είναι πλέον ασύμφορο να πληρώσεις κάποιον εργάτη για να μαζεύει τις ελιές, γι’ αυτό και οι περισσότεροι παραγωγοί τα συλλέγουν αναγκαστικά μόνοι τους, με τη συνδρομή μηχανημάτων συγκομιδής.

Βραδινές περιπολίες στα λιόδεντρα

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου για τα περιστατικά κλοπών που έχουν καταγραφεί στο νησί τους ο κ. Κορακίτης δήλωσε ότι οι δράστες, στην πλειονότητά τους, έχουν εντοπιστεί από την αστυνομία.

Ωστόσο, όπως είπε, «εδώ τις φυλάμε τις ελιές. Κάθε βράδυ σχεδόν έρχεται κάποιος από την οικογένεια και γυρίζει (σ.σ. στα χωράφια) για να δει μήπως υπάρχει κρούσμα». Όσον αφορά την φετινή τιμή χονδρικής του ελαιολάδου εξήγησε ότι η μειωμένη παραγωγή θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών. «Αν υπήρχε “λαδιά”, όπως λένε εδώ πέρα, και είχε περισσότερο λάδι, η τιμή του θα ήταν πιο χαμηλή», πρόσθεσε ο κ. Καπούνης.

Ένα από τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την καλλιέργεια στο νησί είναι η έλλειψη νερού. «Φέτος δεν έβρεξε καθόλου. Δεν έχουμε νερό να κάνουμε τις καλλιέργειες. Έβαλα κάποια χειμωνιάτικα λαχανικά τα οποία τα παράτησα λόγω έλλειψης νερού» συμπλήρωσε ο κ. Κορακίτης.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ