Ανοιχτή επιστολή προς κάθε αρμόδιο δημοσιοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου εκφράζοντας τον προβληματισμό της για θέματα που αφορούν την τουριστική περίοδο που έχει ξεκινήσει.

Θίγονται τα σημαντικά θέματα που αφορούν την «κατάληψη» των παραλιών του νησιού με ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα και την «απαράδεκτη η καταστροφή των αμμοθινών προκειμένου να τοποθετηθούν τραπέζια και άλλες κατασκευές».

Η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου καλεί τους επιχειρηματίες «για την ορθή κατάληψη του χώρου εντός του αιγιαλού – παραλίας» ώστε να επιτρέπεται και η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του νησιού, αλλά και για την «προστασία του φυσικού κάλους του νησιού η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη».

Η πλήρης ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου:

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό ότι την τελευταία περίοδο παρατηρείται έντονος προβληματισμός και έκφραση παραπόνων από τους κατοίκους και επαγγελματίες του τουρισμού καθώς και τους επισκέπτες αυτού, για την «ανεξέλεγκτη» χρήση τραπεζο/καθισμάτων στον αιγιαλό και στις παραλίες του νησιού!

Καλούμε τους επιχειρηματίες του χώρου για την ορθή κατάληψη του χώρου εντός του αιγιαλού – παραλίας, σύμφωνα με τις συμβάσεις/αναθέσεις που ο κάθε επιχειρηματίας κατέχει, ούτως ώστε να επιτρέπεται και η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του νησιού μας.

Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι απαράδεκτη η καταστροφή των αμμοθινών προκειμένου να τοποθετηθούν τραπέζια και άλλες κατασκευές.

Η προστασία του φυσικού κάλλους είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οι τοπικές αρχές οφείλουν να ελέγχουν για την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας.

Τέλος, με αφορμή και την παρούσα επιστολή, για ακόμα μία φορά καλούμε τις αρχές σε έναν ουσιαστικό διάλογο, πάνω στον σχεδιασμό του τουριστικού μας προϊόντος με ορίζοντα 20ετίας πριν γίνει η κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως από τον Σύλλογο Ξενοδόχων του νησιού μας, τα βασικά θέματα που απασχολούν το νησί μας, οφείλουμε να τα βάλουμε στο τραπέζι και να τα επιλύσουμε, όπως το χωροταξικό – πολεοδομικό σχέδιο του νησιού, οι επιτρεπόμενες χρήσης γης, η βιώσιμη ανάπτυξη, οι υφιστάμενες και νέες υποδομές, η αρμονική συνύπαρξη τριτογενή με τον πρωτογενή τομέα, η διαχείριση των απορριμμάτων, υψηλό κόστος μετακινήσεων, εύρεση διαμονής για γιατρούς και εκπαιδευτικούς, εύρεση προσωπικού, ακόμα και η χρήση των υδάτων που είναι στα όρια τους, που πρέπει να επαναπροσδιοριστούν άμεσα, προς όφελος των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας!

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ της ΕΞΝ
Μπαρδάνης Μανώλης, Πρόεδρος ΔΣ
Λεγάκη Μαρία, Γ.Γ. ΔΣ