Συνέντευξη στο screenmagazine

Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο, αυτής της μακράς προεκλογικής περιόδου, με αρκετά “μελανά” σημεία και κόντρες. Αν έπρεπε να εστιάσετε στα πιο κρίσιμα σημεία, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο του τελευταίου έτους, ποια θα ήταν αυτά;

Το τελευταίο έτος από τον Απρίλιο του 2022 έως σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της κυβέρνησης της ΝΔ, που συμπυκνώνουν και την ουσία των επιδιώξεων και της πολιτικής της. Η ακρίβεια ως αποτέλεσμα της αισχροκέρδειας, ιδιαίτερα στην ενέργεια και στα καύσιμα, που εκτόξευσε και τις τιμές των ειδών διατροφής στα ύψη αφενός μεν και αφετέρου η υπόθεση των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, που οδήγησε σε δημοκρατική εκτροπή με απόλυτα βαρύνουσα την ευθύνη του πρωθυπουργού, ήταν τα δύο κομβικά στοιχεία, που καθόρισαν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Μεγάλη συζήτηση κι ερωτηματικά, έχουν προκύψει από τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασίας. Τελικά θεωρείτε πως θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη ή ο δεύτερος γύρος, είναι σχεδόν αναπόφευκτος;

Η μόνη επιλογή για να υπάρξει κυβέρνηση από τις 22 του Μάη, είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. που θα οδηγήσει στη συγκρότηση προοδευτικής, δημοκρατικής κυβέρνησης και η οποία με τη σειρά της θα προάγει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα και θα αποκαταστήσει παθογένειες και αδικίες, δεκαετιών.

Ποιο είναι το σχόλιό σας, σε σχέση με την τροπολογία, για το κόμμα του κ. Κασιδιάρη;

Πληρώνουμε την προχειρότητα και τις σκοπιμότητες του κ. Βορίδη και της κυβέρνησης της ΝΔ, που δε θέλησαν να ακούσουν την διακεκριμένη γνώμη αξιόλογων συνταγματολόγων όπως οι κύριοι Αλιβιζάτος και Κοντιάδης, αλλά επιδιώκουν με την υστερόβουλη σκοπιμότητα να διαιωνίζουν τη θεωρία, των δύο άκρων. Πολύ φοβάμαι ότι η εμφάνιση του κόμματος Κασιδιάρη με άλλα πρόσωπα στην προμετωπίδα και ένα «αποδεκτό» καταστατικό, θα είναι τελικά αναπόφευκτη.

Όπως έχουμε δει και από τις δημοσκοπήσεις, το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, είναι η οικονομία. Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για τα πολύ υψηλά ενοίκια, αλλά και τις εκτοξευμένες τιμές, σε είδη πρώτης ανάγκης;

Είναι φυσιολογικό τους πολίτες πρώτα απ’ όλα, να τους απασχολεί η οικονομία, δηλαδή η επιβίωση τους. Γιατί έχουμε φθάσει στο σημείο, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, να αγωνιούν, αν θα βγάλουν το μήνα. Εμείς έχουμε προτείνει πολύ έγκαιρα μέτρα ελέγχου της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Σας θυμίζω τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2022, για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στο κατώτατο επιτρεπτό επίπεδο από την Ε.Ε., όπως και για μείωση του ΦΠΑ στο 6% των βασικών ειδών διατροφής, πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη, σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Σας θυμίζω επίσης τη δέσμη προτάσεων για την κατοικία που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., με τη δημιουργία της τράπεζας στέγης, με το διπλασιασμό της επιδότησης των ενοικίων για τους νέους ανθρώπους και τις νέες οικογένειες, με τον έλεγχο και τον περιορισμό του Airbnb.

Πώς αξιολογείτε το σχόλιο του πρωθυπουργού, σε σχέση με τις προσθήκες στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Που ούτε λίγο, ούτε πολύ, χαρακτήρισε ως κωμικοτραγικές.

Τραγικός είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, που συμπεριφέρεται τόσο ως προς τη χώρα, όσο και ως προς το ίδιο του το κόμμα, ως απόλυτος ιδιοκτήτης, που θέλει να ελέγξει τα πάντα, έτσι ώστε να μη θιγούν, τα συμφέροντα του μονάρχη. Ο ελληνικός λαός, παρά την ομοβροντία και την απόλυτη κυριαρχία των συστημικών ΜΜΕ, είμαι σίγουρος ότι τον έχει καταλάβει και θα δώσει εκκωφαντική απάντηση, στις 21 του Μάη.

Είστε βουλευτής Κυκλάδων, που πέρα από μεγάλη ομορφιά, έχουν και πολλές ελλείψεις. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με το μεγαλύτερο μέρος, της ελληνικής επαρχίας. Υπάρχει κάποιο πλάνο, για τη στήριξη αυτών των περιοχών;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο του 2015-2019, παρά τις ασφυκτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες διακυβέρνησε, εισήγαγε για πρώτη φορά πολιτικές νησιωτικότητας, που έχουν κατοχυρωθεί συνταγματικά, από το 2001. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, δηλαδή η ισοτιμία των μεταφορικών μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ήταν η πιο εμβληματική μεταρρύθμιση που μειώνει την ανισότητα μεταξύ των νησιωτών και των πολιτών, της λοιπής χώρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, απαξίωσε συνειδητά το συγκεκριμένο μέτρο, επιλέγοντας καθυστερήσεις πληρωμών για πάνω, από ένα έτος. Θα το επαναφέρουμε λοιπόν και θα το επεκτείνουμε δυναμικά, όπως θα ενισχύσουμε με πολλαπλά κίνητρα, την προσέγγιση γιατρών στα νησιά, στα πλαίσια της πολιτικής μας, για ένα αναβαθμισμένο και ισχυρό δημόσιο ΕΣΥ. Επίσης, στο στόχαστρό μας βρίσκονται πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, με ό,τι αυτό σημαίνει για το περιβάλλον, τη χωροταξία, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τις υποδομές, τις μεταφορές, την ενέργεια, τον πολιτισμό, την παιδεία, τη διοίκηση, το κοινωνικό κράτος.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δε συγκεντρώσει το επιθυμητό ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές, ποια θα είναι η πρώτη κίνηση, την επόμενη ημέρα;

Αρχικά, δεν μπορώ να προσδιορίσω το επιθυμητό ποσοστό, εκτός αν εννοείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα είναι δεύτερος, οπότε φυσικά θα πάμε σε δεύτερη, εκλογική αναμέτρηση. Άλλη περίπτωση δεν υπάρχει. Η εμπειρία μου όμως και η διαίσθησή μου, κοιτάζοντας τον κόσμο στα μάτια είναι, ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι πολύ κοντά και θα είναι ακόμα περισσότερο, όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών. Κανένα τέχνασμα, ούτε με το κόμμα Κασιδιάρη, ούτε με την προσπάθεια διεμβολισμού της Ελληνικής Λύσης, ούτε με υποσχέσεις για καλύτερες θέσεις εργασίας, ούτε με το «όραμα» της επενδυτικής βαθμίδας, δεν μπορεί να σώσει, τον κ. Μητσοτάκη. Ο λαός παρά τους ενδοιασμούς και τις επιφυλάξεις του, θα στείλει για μια ακόμα φορά ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα ισχυρά συμφέροντα, που τη στηρίζουν.