Στο στόχαστρο εταιρείας αραβικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού και των ακινήτων βρέθηκε η Πάρος.

Ο λόγος για τη Vivium Holding, η οποία προχώρησε στην εξαγορά ενός boutique ξενοδοχείου στο νησί των Κυκλάδων σε ακίνητο συνολικής έκτασης 18.000 τ.μ., ενώ έχει επενδύσει και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Η Vivium Holding, η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι, διαθέτει ένα ευρύ επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Παράλληλα, επενδύει στον τομέα της τεχνολογίας και της τέχνης. Η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει στον Λιβανέζο επιχειρηματία Elie Khouri, ο οποίος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως πρόεδρος του κορυφαίου ομίλου μέσων ενημέρωσης Omnicom Media Group στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (ΜΕΝΑ).

Ο Elie Khouri μέσω της Vivium Holding, βλέποντας τη μετατροπή της Πάρου σε ένα νέο επενδυτικό hot spot των Κυκλάδων, σκοπεύει να κάνει ηχηρό «μπάσιμο» στην ελληνική αγορά ακινήτων με τη δημιουργία του πρώτου boutique ξενοδοχείου. Συγκεκριμένα, θα δημιουργήσει μια πολυτελή μονάδα 40 ευρύχωρων δωματίων με θέα στη θάλασσα, με ιδιωτικές πισίνες και μεγάλες βεράντες, σύγχρονες εγκαταστάσεις γυμναστηρίων, σπα, γήπεδα τένις και πάντελ. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και θα απευθύνεται κυρίως σε ταξιδιώτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εύπορους τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Elie Khouri μετά την ανακοίνωση της επένδυσης στην Πάρο δήλωσε το εξής: «Με την εξαγορά αυτήν η εταιρεία εισέρχεται δυναμικά στον κλάδο της φιλοξενίας και βάζει γερές βάσεις για περαιτέρω επενδύσεις, καθώς σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε  συνολικά πέντε ξενοδοχεία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Μέσω της νέας ιδιοκτησίας μας, θα δημιουργήσουμε αισθητικά ευχάριστους χώρους που αιχμαλωτίζουν το μυαλό και προσφέρουν πραγματικά μοναδικές εμπειρίες».

Πέρα από την Πάρο, στο ραντάρ της Vivium Holding φαίνεται ότι έχει μπει και η Αθηναϊκή Ριβιέρα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει αποκτήσει ακίνητο για την ανέγερση μιας πολυτελούς κατοικίας στη Γλυφάδα και συγκεκριμένα στην οδό Ερμού 52, όπου ξεκινάει σύντομα η κατασκευή της. Η συγκεκριμένη κατοικία αναμένεται να αποτελείται από 4 διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων, 2 ρετιρέ τριών υπνοδωματίων και 3 μεγάλα ισόγεια διαμερίσματα με κήπο τεσσάρων και πέντε υπνοδωματίων. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται κοντά στην επένδυση του Ελληνικού, απέχει 5 λεπτά από το One & Only Aesthesis Glyfada Resort και 12 λεπτά από το Four Seasons Astir Palace.

Ο Elie Khouri, ο οποίος ίδρυσε τη Vivium Holding το 2017, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και πλούσιους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης και η καταγωγή του είναι από τη Βηρυτό. Εργάστηκε στον κλάδο της διαφήμισης στο πρακτορείο BBDO του ομίλου Omnicom και το 2002 δημιούργησε την Omnicom Media Group, έναν όμιλο επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης. Το 2012 και το 2013 το Omnicom Media Group ήταν ένα από τα καλύτερα μέρη για εργασία, σύμφωνα με την ετήσια λίστα που εκδίδεται από το ινστιτούτο Great Place to Work (GPTW) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εταιρεία διατήρησε την κατάταξή της ως το τρίτο καλύτερο μέρος για εργασία από το 2014 έως το 2016. Όπως είχε δηλώσει τότε ο Khouri, η επιτυχία αυτή οφείλεται στην εργατικότητα της ομάδας του. Ο ίδιος, παράλληλα, ήταν θερμός υποστηρικτής στη βελτίωση του ρυθμού και της ποιότητας απασχόλησης των γυναικών στη Μέση Ανατολή. Στόχος του είναι να έχει ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών σε ανώτερες θέσεις στον οργανισμό του. Από την 1η Ιουνίου 2023 ο Elie έχει καθαρή αξία περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, μέσω της Vivium Holding συνεχίζει να αναζητεί και να επιδιώκει επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες εστιάζουν στην αύξηση της παρουσίας της στις πολυτελείς κατοικίες και τη φιλοξενία. Μάλιστα, τον Αύγουστο ανακοίνωσε την εξαγορά της VIVA Sotheby’s International Realty στην Ισπανία, με τον ίδιο να σχολιάζει ότι «πρόκειται μια στρατηγική κίνηση, για να ενισχύσουμε την παρουσία μας και τις δυνατότητές μας στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη». Η επένδυση ακολούθησε την ίδρυση της Saudi Arabia Sotheby’s International Realty στη Μέση Ανατολή και την εξαγορά της United Kingdom Sotheby’s International Realty.

Προορισμός πολλών αστέρων η Πάρος

Το νησί μας, όπου εφέτος ξεκίνησε τη λειτουργία του το Avant Mar, το νέο πεντάστερο boutique ξενοδοχείο της Grivalia Hospitality, σημειώνει άνοδο στον αριθμό των επισκεπτών, με σχεδόν 1,25 εκατομμύρια τουρίστες να φτάνουν το 2022, αυξημένοι κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η Πάρος συμμετέχει με το 1% σχεδόν του συνολικού ετήσιου τζίρου της χώρας σε καταλύματα και εστίαση, αφού το 2022 εισπράχθηκαν 148 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2022» που δημοσίευσε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), τα τελευταία δύο χρόνια επενδύθηκαν συνολικά 8,669 δισ. ευρώ στον ελληνικό τουρισμό. Τα κεφάλαια που επενδύθηκαν το 2021 ανήλθαν στα 4,182 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,571 δισ. ευρώ αφορούσαν σε δαπάνη εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2022 είναι 4,487 δισ. ευρώ και 1,734 δισ. ευρώ, με αύξηση 7% και 10% αντίστοιχα.