Προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές κάνει  το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με το συνέδριο του να ξεκινά σήμερα το απόγευμα στο Βουκουρέστι, όπου θα συγκεντρωθούν οι ηγέτες από όλη την Ευρώπη. Δεσπόζουσα θέση μεταξύ των πρωθυπουργών και προέδρων των κομμάτων θα έχει, βεβαίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φτάνει σήμερα το απόγευμα στη ρουμανική πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και οι επικεφαλής Κεντροδεξιών κομμάτων που υπηρετούν ως αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκ μέρους του ΕΛΚ για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συζητήσουν το μανιφέστο του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είναι ένα από τα δύο κόμματα που έχουν συνυπογράψει την υποψηφιότητα της προέδρου της Κομισιόν, μαζί με τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες από τους οποίους προέρχεται η κ. φον ντερ Λάιεν.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, αλλά και των επιμέρους οι επαφών, οι ηγέτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή άμυνα, το αυξημένο κόστος ζωής, η δράση λαϊκίστικων δυνάμεων και ο εξτρεμισμός. Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, με δεδομένες και τις πρόσφατες εκλογικές νίκες και την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο εντός του ΕΛΚ, καθώς κινούνται στον αντίποδα της πτώσης παραδοσιακών κομμάτων της Κεντροδεξιάς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες,

Υπό αυτό το πρίσμα, πολλά στελέχη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ζήτησαν μια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, σε μια ιδιαίτερη σημειολογία, θα είναι ο τελευταίος ομιλητής πριν λάβουν τον λόγο για να δρομολογήσουν το κλείσιμο των εργασιών ο πρόεδρος της οικοδέσποινας Ρουμανίας και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αύριο το μεσημέρι.

Ο κ. Μητσοτάκης φτάνει σήμερα το απόγευμα στο Βουκουρέστι και θα κατευθυνθεί στο προεδρικό μέγαρο της Ρουμανίας, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Κλάους Ιοχάνις, ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ απέναντι στον Μαρκ Ρούτε. Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει στο δείπνο των ηγετών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ενώ το πρωί της Πέμπτης θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Γερουσίας της Ρουμανίας.

Η αποστολή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποτελείται από τον βουλευτή Σερρών και γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσο Χατζηβασιλείου, ο οποίος θα έχει χρέη συντονιστή, την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου, τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τη Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος Γιάννη Σμυρλή κ.ά. Σημειωτέον, όλοι οι προαναφερθέντες διετέλεσαν τα προηγούμενα χρόνια σε καίριες θέσεις της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και ειδικά στη νεολαία της.