Σήμερα από τις 8 το πρωί, μέχρι τις 8 το απόγευμα, θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Την προεδρία του κόμματος διεκδικούν οι Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας οι οποίοι έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της κάλπης.

Η Έφη Αχτσιόγλου θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1) στις 10:00

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου, (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1), στις 12:30.

Ο Νίκος Παππάς θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής (Δημαρχείο Καισαριανής, αίθουσα εκδηλώσεων, Βρυούλων 125 & Φιλαδελφείας) στις 8:45.

Ο Στέφανος Τζουμάκας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας (Σχολικό Συγκρότημα Αγίου Νικολάου, Λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου 175) στις 12:00.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό Κέντρο Νέας Ιωνίας (1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, Κρήτης 77, Νέα Ιωνία) στις 13:00.

Το κλίμα, η εικόνα και η αίσθηση που υπάρχει εξακολουθεί να δίνει στην Έφη Αχτσιόγλου ένα προβάδισμα για την πρώτη θέση, ωστόσο και ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται από τις περιοδείες που κάνει και το θόρυβο που έχει προκαλέσει η υποψηφιότητά του να κερδίζει σημαντικό έδαφος. Σταθερά στο κυνήγι της κούρσας παραμένουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει ανοίξει τον βηματισμό του και πέρα από τα κομματικά στελέχη της «Ομπρέλας», αλλά και ο Νίκος Παππάς που επιχειρεί να επανασυσπειρώσει τους «προεδρικούς». Πιο συμβολικό χαρακτήρα έχει η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα.

Αμφότεροι οι υποψήφιοι, Αχτσιόγλου και Κασσελάκης, φέρονται να είναι το "κλειδωμένο" δίδυμο που θα προκύψει από την κάλπη της Κυριακής, τον α’ γύρο της κούρσας. Είναι προεξοφλημένο πως θα απαιτηθεί και β’ γύρος, άλλωστε, αφού το μαγικό ποσοστό "51%", το οποίο προ Κασσελάκη θεωρείτο απολύτως εφικτό να επιτύχει η Αχτσιόγλου, με την είσοδο Κασσελάκη στον χορό της διαδοχής, αποκλείστηκε –σε επίπεδο εκτιμήσεων τουλάχιστον– εδώ και εβδομάδες.

Ο Στ. Κασσελάκης εκθρόνισε και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από τη δεύτερη θέση, την οποία στην αρχή της κούρσας διαδοχής φερόταν να κερδίζει με άνεση από τον Νίκο Παππά.

Ο Νίκος Παππάς έχει υποστεί αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη ζημιά από τον Στ. Κασσελάκη: Η άρση της υποστήριξης Πολάκη (και του στρατού του), εκεί όπου μπορούσε να "βασιστεί" ο Ν. Παππάς για να "χτυπήσει" τον Ευ. Τσακαλώτο, βασίμως εκτιμάται πως θα αποδειχθεί συντριπτικό πλήγμα για τον πρώην υπουργό, επικεφαλής της Κίνησης Μελών, άλλοτε πλειοψηφικής και πιο ισχυρής Τάσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου βρίσκονταν οι λεγόμενοι "προεδρικοί", με όχι πάντα ταυτόσημες θέσεις και απόψεις αλλά με γενική "σύμπνοια" ως προς το πού πρέπει πάει το κόμμα (σ.σ στο Κέντρο και, κατά προτίμηση, το ΠΑΣΟΚ).

Στη δημοσκόπηση που διενήργησε ο Στράτος Φαναράς και η Metron Analysis για λογαριασμό του Mega και παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης, σαφής εικόνα δεν δόθηκε, δεν ήταν δυνατόν να δοθεί ούτως ή άλλως σε μια τόσο παρακινδυνευμένη πρόβλεψη, δεδομένου ότι είναι "άγνωστο" το εκλογικό σώμα, τα ευρήματα, ωστόσο, είναι οπωσδήποτε ενδιαφέροντα: Η Έφη Αχτσιόγλου έχει ισχυρό προβάδισμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο Στ. Κασσελάκης εμφανίζεται πρώτος με διαφορά οκτώ μονάδων, σε όσους δήλωσαν πως θα πάνε να ψηφίσουν στην κάλπη της Κυριακής. Στον β΄ γύρο, προηγειται με μια μονάδα ο Στ. Κασσελάκης μεν αλλά, καθώς ο Ευ. Τσακαλώτος εμφανίζεται τρίτος με το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 17%, η κ. Αχτσιόγλου έχει διαθέσιμη δεξαμενή για να αρδεύσει ψήφους. Σε αντίθεση με τον ανθυποψήφιό της που έχει πιάσει "ταβάνι". Το 7% των ψηφοφόρων (βάσει της δημοσκόπησης πάντα) που συγκεντρώνει ο Ν. Παππάς, ακόμη και σύσσωμο να κατευθυνόταν (που δεν πρόκειται) στον εξ Αμερικής ορμώμενο υποψήφιο, δεν επαρκεί για να τον χρίσει νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασκήσεις και σενάρια διάσπασης

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη δεν "ξύπνησε" μόνον μια υποτονική διαδικασία, όπως ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και "άσβεστα" πάθη, εμφυλιοπολεμικά, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που σιγοβράζουν εδώ και χρόνια. Ελλείψει Αλέξη Τσίπρα πλέον, όμως, ο μετασχηματισμός της "διάσπασης" από σενάριο που όλοι ξόρκιζαν σε απολύτως πιθανή εξέλιξη (και όχι κατ’ ανάγκην) κακή, έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι, βέβαια, συνεχίζουν να την ξορκίζουν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, ο Στ. Κασσελάκης, για παράδειγμα, ομνύει στην ενότητα σε καθημερινή βάση τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν διστάζουν να συζητήσουν ανοιχτά το θέμα με επίκεντρο ασφαλώς τον πολιτικό μέντορα του νέου επίδοξου προέδρου, Παύλο Πολάκη.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος πρόεδρος χρειάζεται 50%+1 για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί οι διαφορές θα λυθούν στις 24 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στα δυο στελέχη που ξεχώρισαν.

Αναλυτικά όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη διαδικασία:

Πώς ψηφίζω για Πρόεδρο;

Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ.

Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Πώς ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι εγγραφούν στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Μάθε πού ψηφίζεις στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ