Το Τσιμηντήρι είναι μία νησίδα που βρίσκεται μεταξύ Αντιπάρου και Δεσποτικού, στο κόλπο του Αγίου Γεωργίου.

Θεωρείται, ότι παλαιότερα ενωνόταν  με το Δεσποτικό μέσω μίας στενής λωρίδας γης, και ενδεχομένως με την Αντίπαρο. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα αρχαία χρόνια η στάθμη του νερού ήταν κατά 2,5 χαμηλότερη.

Από εκεί και πέρα η ομάδα του κ. Γιάννου Κουράγιου είχε ξεκινήσει επιφανειακή έρευνα ήδη από το 2011, κατά την οποία εντοπίστηκαν τέσσερα κτίρια.

Το 2020 το μεγαλύτερο τμήμα της ανασκαφικής περιόδου αφιερώθηκε στο Τσιμηντήρι. Μετά το πέρας δύο εβδομάδων, έγινε ορατή μία μεγάλη κυκλική κατασκευή που μάλλον ήταν ένα είδος πλατείας για την τέλεση των χορευτικών λειτουργιών. Φέτος η έρευνα συνεχίστηκε στο κτήριο Ατ, ενώ εντοπίστηκαν και καθαρίστηκαν επιφανειακά πέντε κτίρια μεγάλων διαστάσεων.

Όλα τα κτίρια, πάντως, έχουν μεγάλες διαστάσεις και ισχυρή κατασκευή. Είναι κτισμένα με λίθους τοπικού πετρώματος και έχουν κατεύθυνση προς Νότια, το Δεσποτικό και το λιμάνι.

Από το άρθρο του κου Γιάννου Κουράγιου (Επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας) στο περιοδικό «Παριανά» (τεύχος 160) του κου Νίκου Χρ. Αλιπράντη.