«Πρεμιέρα» στην ισραηλινή άσκηση Blue Flag 23 θα κάνουν οι «Οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας με τους πιλότους και τους τεχνικούς της 343 Μοίρας «Αστέρι» να προετοιμάζονται πυρετωδώς για το μεγαλύτερο αεροπορικό «ραντεβού» της Μέσης Ανατολής.

Τα ελληνικά F-16 Viper, τα πιο σύγχρονα αυτή τη στιγμή στον κόσμο, θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε επιχειρησιακό περιβάλλον στη φετινή Blue Flag και ήδη τραβούν πάνω τους τα βλέμματα όλων, αφού τόσο το Αεροπορικό Επιτελείο όσο και η κατασκευάστρια Lockheed Martin ανυπομονούν να δουν τα υπερσύγχρονα μαχητικά να ξεδιπλώνουν τις αναβαθμισμένες δυνατότητες τους.

Μάλιστα, η επιλογή της 343 Μοίρας «Αστέρι», η οποία θα εκπροσωπήσει τα ελληνικά χρώματα σε μία από τις πιο σύνθετες και απαιτητικές ασκήσεις του κόσμου, κρύβει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό αφού οι «Κρητικοί» ήταν οι πρώτοι που έλαβαν μέρος στη Blue Flag το 2014. Σχεδόν 10 χρόνια μετά, η 343 επιστρέφει στην έρημο Νεγκέβ με ό,τι καλύτερο διαθέτει το οπλοστάσιο της και ετοιμάζεται για μία εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης και ικανοτήτων.

Για την Πολεμική Αεροπορία, η συμμετοχή των F-16 Block 72 στη συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμαστούν τα Viper σε μεγάλη ποικιλία σεναρίων εναέριας μάχης. Οι Επιτελείς του ΓΕΑ αναμένεται να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη συμπεριφορά του μαχητικού σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, για τη χρήση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και για τον «άσσο» που κρύβουν οι ελληνικές «Οχιές», το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, APG-83.

unnamed-6.jpg

Στο «μικροσκόπιο» θα και η συνεργασία των F-16V με τα ισραηλινά F-35, αεροσκάφη που θα αποκτήσει εντός των επόμενων ετών και η Ελλάδα, αλλά και με άλλους τύπους εξελιγμένων αεροσκαφών. Οι δυνατότητες των F-16 Viper μοιάζουν αρκετά με των μαχητικών 5ης γενιάς καθώς μοιράζονται πάνω από το 95% του λογισμικού και το 70% των στοιχείων του ραντάρ τους με το F-35 και έτσι, τα δύο αεροσκάφη χάρη στα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες που διαθέτουν μπορούν να ανταλλάσσουν πολύτιμες πληροφορίες δημιουργώντας ένα ενοποιημένο πεδίο επιχειρήσεων.