O Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου -που μάχεται για την υλοποίηση των καταστατικών στόχων του από το 1978-, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη τόσο του Δήμου Πάρου, όσο και της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας Πάρου, αλλά και την αιγίδα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων», σε δημιουργική συνεργασία με τον διακεκριμένο chef Βασίλη Καλλίδη, τη γνωστή συγγραφέα - δημοσιογράφο οίνου και γεύσης Νίκη Μηταρέα, τη νεαρή Παριανή Οινολόγο Έλενα Λουκή, τους εξαιρετικά κατηρτισμένους αποφοίτους και τους έμπειρους εκπαιδευτές Μαγειρικής Ηρώ Φωκιανού και Γιώργο Κάρλα, από τον Τομέα "Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (chef)" της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ) Σύρου, Τμήμα Πάρου και φυσικά, τα επίσημα Οινοποιεία της Πάρου, καθώς και Ναουσαίους μικροοινοπαραγωγούς, αλλά και πλήθος εθελοντών, διοργανώνει, για έβδομη πλέον χρονιά, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, τη διαδραστική διημερίδα «OINIKEΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΑΡΙΩΝ», με τον ξεχωριστό για φέτος τίτλο «Οίνου Εμπνεύσεις», να αντικατοπτρίζει τις ιδιαίτερες αναζητήσεις της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Η διημερίδα αποτελεί μια προσπάθεια προβολής της οινικής ιστορίας της Πάρου, ανάδειξης της τωρινής οινοπαραγωγής και ενίσχυσης της μελλοντικής πορείας της τοπικής παραγωγής κρασιού, αλλά, παράλληλα, μια δράση προώθησης και ενίσχυσης του «οινικού τουρισμού» αφενός και αφετέρου την καθιέρωση ενός ετήσιου Φεστιβάλ αυτής της θεματικής, με πανκυκλαδικό, πανελλαδικό και γιατί όχι, διεθνές ενδιαφέρον.
Η συγκεκριμένη διημερίδα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη:
-Στο πρώτο εξ αυτών οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν σε σύγχρονα Οινοποιεία, με παράλληλη αναφορά στην ιστορία και την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Πάρου, θα πραγματοποιήσουν γευστικές δοκιμές, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στον τρύγο και στο πάτημα των σταφυλιών σε πατητήρι, με τον παραδοσιακό τρόπο.
-Στο δεύτερο μέρος, η εξειδικευμένη θεματική ομιλία της Οινολόγου Έλενας Λουκή θα οδηγήσει σε νέα οινικά μονοπάτια τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν, επίσης, την παρασκευή ελληνικών συνταγών μαγειρικής με βάση το κρασί -οινομαγειρέματα- θα δοκιμάσουν τα συγκεκριμένα πιάτα -οινοκεράσματα- και παράλληλα, θα συνομιλήσουν με τον αγαπημένο chef Βασίλη Καλλίδη, την Παριανή συγγραφέα - δημοσιογράφο Νίκη Μηταρέα, καθώς και με αποφοίτους και εκπαιδευτές, την Ηρώ Φωκιανού και τον Γιώργο Κάρλα από τον Τομέα "Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (chef)" της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ) Σύρου, Τμήμα Πάρου και την εκδότρια - δημοσιογράφο Κατερίνα Μαρινάκη.
Τέλος, θα παρακολουθήσουν παρουσίαση από τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς του νησιού των προϊόντων τους, έχοντας τη δυνατότητα δοκιμής των κρασιών και φυσικά, θα γλεντήσουν παραδοσιακά, με Παριανή Ορχήστρα, στο κλείσιμο της διημερίδας.
--