Του Μιχάλη Ασημάκη

Οξύτατα προβλήματα στέγασης αντιμετωπίζουν χιλιάδες αναπληρωτές καθηγητές που έχουν διοριστεί σε νησιά, τουριστικά θέρετρα και φοιτητουπόλεις οπως τα Γιάννενα και η Θεσσαλονίκη, λόγω της αλματώδους αυξησης των ενοικίων.

” Με 850 ευρώ ο νεοδιοριζόμενος και με τα ίδια περιπου ο αναπληρωτής είναι αδυνατον να ανταπεξέλθουν σε τόσο αυξημένα έξοδα ” τονίζει ο προεδρος της ΟΛΜΕ Θόδωρος Τσουχλος.

Τα σπίτια είναι πανάκριβα και είτε επιλέγουν να μείνουν διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, Airbnb, σε φθηνά ξενοδοχεία κατώτερης ποιότητας, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια είτε ακόμη χειρότερα σε κάμπινγκ.

«Παλαιότερα κοιμόντουσαν στα αυτοκίνητα μέχρι που να αδειάσουν τα νησιά από τουρίστες», υπογραμμίζει ο κ Τσούχλος εισηγούμενος να βρεθεί μια φόρμουλα μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών, Άμυνας, Παιδείας και των οικείων δήμων ώστε να τους δοθούν διαμερίσματα σε ικανοποιητικές τιμές καθώς και κουπόνια για την σίτιση τους.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους 32.000 αναπληρωτές εντοπίζονται στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, καθώς και τα Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και νοτιότερα η Καλαμάτα και το Ναύπλιο. Οι καθηγητές από την πλευρά τους αναφέρουν στα ότι η πολιτεία δεν τους διασφαλίζει ούτε καν τα στοιχειώδη, αντίθετα τους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο επειδή κάθε χρόνο ενημερώνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, την 1η Σεπτεμβρίου, για το που θα τοποθετηθούν ανά την επικράτεια με αποτέλεσμα να χρονικό περιθώριο μέχρι τις 20 του μήνα για να μετακινηθούν εκεί και να βρουν σπίτι.

Υπό αυτές τις συνθήκες όπου φέτος οι τιμές στα ξενοδοχεία και στα διαμερίσματα λόγω της μεγάλης αύξησης του τουρισμού οι συνδικαλιστές εκφράζουν φόβους ότι πολλοί αναπληρωτές δεν θα προσέλθουν να αναλάβουν υπηρεσία αφού πέραν των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν και την ακρίβεια στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στη θέρμανση.

Το πρόβλημα ακόμα πιο έντονο στην Πάρο

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στην Πάρο καθώς η τουριστική σεζόν έχει παραταθεί μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά. Οι τιμές είναι απλησίαστες και πολλοί ιδιοκτήτες μισθώνουν τα καταλύματα από την 1η Οκτώβρη μέχρι τις 15 Ιούνη. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να αξιοποιήσουν τα σπίτια τους και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τη μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Έτσι ο εκπαιδευτικός αναγκάζεται από τη μία να καταβάλει ένα υψηλότατο ενοίκιο για ένα σπίτι που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο τον χρόνο. Επίσης για σχεδόν ένα μήνα πρέπει να επωμιστεί το βάρος της πληρωμής ενός ξενοδοχειακού καταλύματος, μέχρι να αδειάσουν τα προς παραχώρηση σπίτια.