Ξεκίνησε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στο Γλινάδο και θα διαρκέσει έως αύριο Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο στην μακρά αλυσίδα διοργανώσεων του καταξιωμένου αυτού θεσμού.

Διοργανωτής ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν θέματα από τη Μυθολογία, την Αρχαιολογία, τη Γλωσσολογία, την Πολιτική και Κοινωνική Ιστορία, τη Λαογραφία, την Πολιτιστική Διαχείριση, την Εκπαίδευση, τη Δημόσια μεταπολεμική Κοινωνικότητα, τη ναξιακή Προσωπογραφία, την Οικολογία και πολλά άλλα, που σχετίζονται με τον πολιτισμό της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.

Σφούνι: Το έμβλημα του Συνεδρίου

Το σφούνι είναι παραδοσιακό πήλινο σκεύος κρασιού, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την άντληση κρασιού από τα πιθάρια. Το σκεύος αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό του εμβλήματος του συνεδρίου “Η Νάξος διά μέσου των αιώνων”. Η μοναδικότητά του και το χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο σχήμα του ήταν οι λόγοι επιλογής του, σε συνδυασμό με τη διαχρονικότητά του, αφού αν και παραδοσιακό, παράγεται και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Τα παλαιότερα χρόνια το κρασί φυλασσόταν σε πιθάρια, τα οποία ήταν σκεπασμένα με μια πελεκημένη πέτρα, με την οποία κάλυπταν το στόμιο του πιθαριού. «Σφράγιζαν» το πιθάρι με τη χρήση ασβέστη, αφήνοντας μία οπή. Στην οπή αυτή τοποθετούσαν ένα μακρύ ξερό καλάμι, που φρόντιζαν να είναι ανοιγμένο στο εσωτερικό (σαν σωλήνας). Στο πάνω μέρος το καλάμι έκλεινε με ένα καθαρό πανί. Όταν ήθελαν να αντλήσουν κρασί από το πιθάρι, έβγαζαν το πανί από το καλάμι, τοποθετούσαν το σφούνι επάνω στο καλάμι και ρουφούσαν από το στόμιο του σκεύους. Το σφούνι γέμιζε και έτσι μετέφεραν το κρασί στο τραπέζι. Με τη διαδικασία αυτή, απέφευγαν να ανοίξουν το πιθάρι, προφυλάσσοντάς το από τον αέρα, που θα επηρέαζε τη σύσταση του κρασιού. Με τον ίδιο τρόπο, κάθε πέντε χρόνια, το συνέδριο «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων» ως σφούνι «ρουφάει» από το «βαρέλι της γνώσης» χρήσιμες πληροφορίες και τις προσφέρει ως γλυκόπιοτο κρασί στους ακροατές και στους αναγνώστες.

‌‌

‌‌