Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε σήμερα τους 15.000 νεκρούς, την ώρα που σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν επιζώντες με αντίξοες συνθήκες, υπό δριμύ ψύχος.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν έχουν φθάσει τις 12.391 στην Τουρκία και τις 2.992 στη Συρία, με άλλα λόγια οι νεκροί είναι 15.383 ως αυτό το στάδιο.

Την ίδια ώρα, προσβάσιμος κατέστη χθες ο μοναδικός διάδρομος που συνδέει την Συρία με την Τουρκία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο οποίος είχε υποστεί σημαντικές φθορές από τις σεισμικές δονήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «αυτός ο σεισμός, πέρα από αυτήν την κρίση, είναι σαν την τέλεια καταιγίδα που κανείς δεν επιθυμούσε ποτέ».

Ενισχυμένη η ελληνική αποστολή

Με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει πλέον τις 15.000, με δεύτερη ομάδα ενισχύθηκαν χθες οι Έλληνες πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στη δοκιμαζόμενη περιοχή της Τουρκίας, απεγκλωβίζοντας ζωντανή μια ακόμη νεαρή κοπέλα, τη στιγμή που εκατοντάδες ευχαριστήρια μηνύματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της γειτονικής χώρας (πριν από την επιβολή νέων περιορισμών από το καθεστώς Ερντογάν) από Τούρκους πολίτες, αναγνωρίζοντας την παροχή βοήθειας από την Ελλάδα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές της τραγωδίας.

Στο ενδιάμεσο, η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί την εκκένωση της Σανλιούρφα και γύρω οικισμών, για να αποφευχθούν περισσότερες απώλειες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera. Με δεδομένο πως χιλιάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία μετά τους σεισμούς της Δευτέρας, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι κατασκευές που στέκονται ακόμη όρθιες μπορεί επίσης να έχουν αποδυναμωθεί και να αποτελούν απειλή για τους πολίτες, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.