Δυναμώνει το «Κίνημα της Πετσέτας» στη σκιά της χθεσινής εισαγγελικής παρέμβασης του Αρείου Πάγου, μετά τη σωρεία καταγγελιών σχετικά με καταλήψεις τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο.
Στην ΕΡΤ μίλησε την Τετάρτη ο Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες, επισημαίνοντας πως ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν καταλάβει παράνομα ολόκληρες παραλίες. Από πλευράς του, ο δήμαρχος του νησιού Μάρκος Κωβαίος, παραδέχεται πως υπάρχει πρόβλημα, αλλά επιμένει πως η δημοτική αρχή κάνει ό,τι μπορεί εκ του νόμου.«Οι αρχές να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα»

«Δεν θέλουμε να φύγουν οι ξαπλώστρες από το νησί μας. Αυτό που ζητάμε είναι κάτι σχεδόν επαναστατικό για την Ελλάδα, δηλαδή την εφαρμογή της νομιμότητας. Ζητάμε τα νόμιμα. Ζητάμε από τις Αρχές να πράξουν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους ώστε να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα» δήλωσε ο κ. Γαβάλας.

Όπως είπε οι παραλίες στο νησί είναι πολλές και υπάρχουν νόμιμες εγκαταστάσεις σε οργανωμένες παραλίες στις οποίες ο δήμος και η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου έχει νόμιμα παραχωρήσει τμήματα του αιγιαλού. «Εκεί ο επιχειρηματίας μπορεί να αναπτύξει τις ξαπλώστες και τις ομπρέλες νόμιμα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει», συμπλήρωσε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες. Όπως κατήγγειλε υπάρχουν πολύ μεγάλες υπερβάσεις των ορίων που έχουν οριστεί από τη σύμβαση παραχώρησης.

«Οι καλύτερες παραλίες είναι πλήρως κατειλημμένες»

«Μιλάμε για θεμελιώδεις κοινωνικές ελευθερίες. Μιλάμε για την ελευθερία του ανθρώπου όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ελεύθερο χώρο, ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό» σημείωσε ο κ. Γαβαλάς.

Κληθείς να απαριθμήσει σε ποιες παραλίες εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ομπρελοκαθίσματα επισήμανε ότι οι καλύτερες παραλίες του νησιού είναι πλήρως κατειλημμένες και μόνο ένα μικρό μέρος είναι διαθέσιμο για τον κόσμο που δεν θέλει να πληρώσει για να ξαπλώσει στην αμμουδιά.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών όταν κάποιος επιλέξει να απλώσει την πετσέτα τους στην παραλία, μη κάνοντας χρήση κάποιας ξαπλώστρας ανέφερε ότι εκτός από την παράκληση να φύγει, υπάλληλος τον προσέγγισε υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση στην αμμουδιά.

Συγκεντρώθηκαν 2.200 υπογραφές για ελεύθερες παραλίες

«Βιώνουμε μια συνθήκη όπου έτσι κι αλλιώς η ασυδοσία είναι τόσο διάχυτη. Ο καθένας κάνει ότι θέλει. Ο καθένας μπορεί να ζητήσει ότι θέλει γιατί δεν έχει ελέγχει ποτέ, πόσο μάλλον να του έχουν καταλογιστεί συνέπειες» τόνισε σχετικά.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε «υπάρχουν τουλάχιστον δύο γνωστές σε εμάς περιπτώσεις όπου οι παραλίες είναι κατειλημμένες στο 100% χωρίς να υπάρχει άδεια έστω και για ένα τετραγωνικό μέτρο. Αυτές είναι οι παραλίες που μάλιστα έχουμε επισκεφτεί στις δύο πρόσφατες εκδρομές μας».

Πάρος
Δαμιανός Γαβαλάς


Αναφορικά με το εάν αυτές οι πρωτοβουλίες είναι σε γνώση των τοπικών Αρχών, ο κ. Γαβαλάς αποκάλυψε ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει αποσταλεί αίτημα, το οποίο το έχουν υπογράψει 2.200 πολίτες. Στο αίτημα που απευθύνεται σε Δήμο, Κτηματική Υπηρεσία, Εισαγγελέα Εφετών, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Λιμεναρχείο κλπ, οι πολίτες ζητούν από τους αρμοδίους να πράξουν τα νόμιμα.
Όπως κατήγγειλε ο κ. Γαβαλάς, μαζί με το έγγραφο τα μέλη του «κινήματος της πετσέτας» έχουν επισυνάψει και ένα ογκώδες έγγραφο στο οποίο καταγράφονται με ονοματεπώνυμα δεκάδες περιπτώσεις εξόφθαλμων παραβάσεων στον αιγιαλό της Πάρου.

Αναφορικά με το πώς αντέδρασε ο δήμος Πάρου στα αιτήματα των πολιτών δήλωσε ότι «η ίδια η υπονόμευση της δημοτικής αρχής στην κίνησή μας, μάς υποχρεώνει να βρισκόμαστε στο δρόμο, να βρισκόμαστε σε παραλίες».

«Υπαρκτό το πρόβλημα», λέει ο δήμαρχος

Στην ΕΡΤ μίλησε και ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Γαβαλά και των μελών της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες.

Μιλώντας για τη νομοθεσία που είναι συγκεκριμένη και την ΚΥΑ που βγαίνει κάθε τρία χρόνια και ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ Δήμων και Κτηματικής Υπηρεσίας, που είναι ο ιδιοκτήτης των παραλιών, ο κ. Κωβαίος ξεκαθάρισε ότι οι παραλίες ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών και ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα.

«Υπάρχουν πάρα πολλές παραλίες, καταπληκτικές που είναι ελεύθερες. Υπάρχουν παραλίες που είναι πάρα πολύ καλοί επαγγελματίες, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες όπου κάποιοι επιχειρηματίες αυθαιρετούν» δήλωσε ο κ. Κωβαίος. Όπως είπε, μόνη αρμοδιότητα των δήμων είναι μέχρι τον Ιούνιο να μαζέψουν τα παραστατικά ώστε να γίνουν τα συμβόλαια, τα οποία θα υπογράψει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Έκανε λόγο για υποστελέχωση των υπηρεσιών και την ύπαρξη μόνο δύο δημοτικών αστυνομικών που κάνουν ελέγχους σε όλες τις τουριστικές παραλίες.

Θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα είπε ότι οι αυθαιρεσίες απαντώνται μόνο σε ορισμένες παραλίες και ο ίδιος, ως δήμαρχος, έστειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου έγγραφη καταγγελία.
Αναφορικά με το εάν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παράνομα τμήμα του αιγιαλού δήλωσε ότι έχουν ελεγχθεί και οι εκθέσεις (πραγματογνωμοσύνης) έχουν σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία.

Όπως είπε αρκετοί επιχειρηματίες δεν έχουν λάβει ακόμα τις απαντήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία που αργεί χαρακτηριστικά και έχουν βάλει τραπεζοκαθίσματα. Ενέργεια που όπως παραδέχτηκε είναι αυθαίρετη. Ο κ. Κωβαίος κατέληξε λέγοντας ότι «το πρόβλημα πραγματικά υπάρχει και είναι υπαρκτό. Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας».

Πηγή: ertnews.gr