Η αφρικανική σκόνη έχει πνίξει για μία ακόμη φορά τη χώρα, με την κατάσταση να είναι πραγματικά αποπνικτική, ειδικά στα νότια. Η Κρήτη εξαφανίστηκε μέσα στο καφέ πέπλο, εν μέσω θερμοκρασιών κοντά στους 30°C. Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν την επικινδυνότητα για την υγεία, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στον αέρα, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως το φαινόμενο θα έχει διάρκεια έως αύριο, οπότε θα αρχίσει να υποχωρεί από τα δυτικά.

Η αφρικανική σκόνη, σε συνδυασμό με τις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η Αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσειπαροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γι` αυτό οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.

«Αν αναπτύξω συμπτώματα και δεν γνωρίζω ότι πάσχω από κάποια νόσο, δεν πρέπει να θεωρήσω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αφρικανικής σκόνης. Η αφρικανική σκόνη στον υγιή άνθρωπο δεν κάνει τίποτα. Σημαίνει ότι έχω κάποιο νόσημα του αναπνευστικού και δεν το έχω ανακαλύψει» επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σήμερα παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση σκόνης, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι είναι περισσότερη ακόμα και από αυτή που είχαμε πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Αλέξανδρος Μέμος, βρέθηκε στον λόφο του Φιλοπάππου. Όπως μετέδωσε η Σαλαμίνα είχε εξαφανιστεί από το τοπίο από το σύννεφο αφρικανικής σκόνης, που έχει καλύψει τον Αττικό ουρανό. Παράλληλα μετά βίας διακρινόταν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και τον Πύργο του Πειραιά.

Την ίδια ώρα οι θερμοκρασία παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις στις περιοχές του νότου, συγκριτικά με τα βόρεια της χώρας.

Η μετεωρολόγος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Νικολέτα Ζιακοπούλου, έκανε λόγο για «εντυπωσιακές οι καιρικές αντιθέσεις στη χώρα». Όπως είπε ο θυελλώδης καταβάτης νοτιάς με ριπές 10 και 11 μποφόρ, εκτόξευσε τη θερμοκρασία στη βόρεια Κρήτη και το Νομό Χανίων στους 35 βαθμούς, την ίδια ώρα η Φλώρινα και το Μέτσοβο βίωναν έναν βροχερό καιρό με μόλις 10 βαθμούς κελσίου, διαφορά 25 βαθμών, μεταξύ Βορρά και Νότου.

Από την Τετάρτη η σκόνη θα υποχωρήσει, ενώ οι θερμοκρασίες αναμένεται να εξομαλυνθούν.

Καλαμάτα: «Κοκτέιλ» ζέστης, σκόνης και ισχυρών ανέμων – Απόκοσμες εικόνες (βίντεο)

Απόκοσμο είναι το σκηνικό του καιρού που επικρατεί στην πόλη της Καλαμάτας αλλά και σε ολόκληρο τον νομό Μεσσηνίας.

Η θερμοκρασία λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έχει «σκαρφαλώσει» στους 32 βαθμούς κελσίου, όπου σε συνδυασμό με τον ισχυρό θερμό άνεμο που φυσά αλλά και την αφρικανική σκόνη, συνθέτουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρά.

Καλαμάτα: «Κοκτέιλ» ζέστης, σκόνης και ισχυρών ανέμων – Απόκοσμες εικόνες (βίντεο)

Οι άνεμοι στον Μεσσηνιακό κόλπο πνέουν ΝΑ θυελλώδεις αγγίζοντας κατά διαστήματα και τα 8 μποφόρ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την παραλία της Καλαμάτας, δεν διακρίνεται η περιοχή της Βέργας καθώς και το όρος «Καλάθι» του Ταϋγέτου.

Καλαμάτα: «Κοκτέιλ» ζέστης, σκόνης και ισχυρών ανέμων – Απόκοσμες εικόνες (βίντεο)

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν αύριο Τετάρτη το απόγευμα, όταν και αναμένεται να «αποχωρήσει» το κύμα της αφρικανικής σκόνης.

Καλαμάτα: «Κοκτέιλ» ζέστης, σκόνης και ισχυρών ανέμων – Απόκοσμες εικόνες (βίντεο)