Έφυγε ο τελευταίος των μεγάλων. Έφυγε το σύμβολο της πνευματικής ανάτασης της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, πλήρης ημερών σε ηλικία 96 χρόνων.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασε σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου.

Τί να προτογράψει κανείς για τη ζωή και το έργο του ;

Ήταν μία πολυσχιδής προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία . Στη τέχνη είχε μάθει να μην βάζει στεγανά. Υπήρξε συνθέτης, τραγουδοποιός, συνθέτης ταινιών, καλλιτέχνης ηχογράφησης και πολιτικός.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και ως μια από τις επιδραστικές προσωπικότητες της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Ως πολιτικός υπήρξε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στη κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου. Τις τρεις με το Κ.Κ.Ε και μία ως ανεξάρτητος με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Παρόλα αυτά, με επιστολή του που είχε αποστείλει προς τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Ανδρέα Κουτσούμπα, με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 2020, είχε πει ότι θέλει να πεθάνει σαν κομμουνιστής.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: : «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής».

Επιπροσθέτως, ο μεγάλος Μίκης ζήτησε από τον Ανδρέα Κουτσούμπα να επιληφθεί (μαζί με άλλους δύο συνεργάτες του) των διαδικαστικών της κηδείας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με άλλες επιστολές του είχε ζητήσει να ταφεί στον τόπο καταγωγής των γονέων του, στον Γαλατά Χανίων. Εκεί βρίσκεται άλλωστε και ο οικογενειακός τάφος, με τις σωρούς των γονέων του και του αδερφού του.

Αν και ο αποθανών φαίνεται να είχε ρυθμίσει ό,τι είχε σχέση με την κηδεία του, η κόρη του Μαργαρίτα επέμενε η σωρός να ταφεί στο εξοχικό της οικογένειας στο Βραχάτι Κορινθίας. Έτσι οι εκτελεστές της διαθήκης του προχώρησαν σε προσωρινή διαταγή και ασφαλιστικά μέτρα. Την Τρίτη 7/9 η δικαιοσύνη αποφάσισε να γίνει πράξη η τελευταία επιθυμία του Μίκη και να ταφεί κανονικά στον Γαλατά Χανίων. Μάλιστα απαγόρευσε στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του (Μαργαρίτα, Γιώργος, χήρα Θεοδωράκη) να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή με τα διαδικαστικά της κηδείας.

Σύμφωνα με (ανεπιβεβαίωτες) δημοσιογραφικές πληροφορίες, το όλο ζήτημα προέκυψε ύστερα από την έντονη αντίδραση της κόρης του Μαργαρίτας και μόνο.

Με το άκουσμα του θανάτου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, ο πρωθυπουργός αποφάσισε την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους, ενώ η σορός του τέθηκε σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, ενώ τον Επικήδειο θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Τέλος θα παραστούν ο πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.