Οι εκλογές αυτές ήρθαν στο τέλος της τετραετίας καθώς είναι η μεγάλη ευκαιρία να αξιολογηθεί συνολικά η περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επειδή ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα και να συγκρίνει με το παρελθόν της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να βγάλει τα συμπεράσματά του. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία δεν τη φοβόμαστε αυτή τη σύγκριση. Και γι αυτό ζητάμε την ψήφο για την αυτοδύναμη πορεία της χώρας.

Τα τέσσερα αυτά χρόνια, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προκλήσεις: υβριδική μεταναστευτική εισβολή, έναν επιθετικό γείτονα, μια πανδημία, ένα πόλεμο στην Ουκρανία, φυσικές καταστροφές, μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, μια κρίση πληθωρισμού. Αποδείξαμε, όμως, ότι μπορούμε να κρατάμε το τιμόνι της χώρας σταθερό, ακολουθώντας πιστά και το πρόγραμμά μας, χωρίς να πάψουμε ποτέ να προσαρμοζόμαστε στις κρίσεις.

Μειώσαμε πάνω από 50 φόρους και τις εισφορές, ελαφρύνοντας τα βάρη των φορολογουμένων κατά 7 δις. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Η εισφορά αλληλεγγύης είναι πια παρελθόν για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες. Καταργήσαμε τη φορολόγηση στις γονικές παροχές έως τις 800.000 ευρώ. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του Α.Ε.Π. από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ σήμερα. Για πρώτη φορά έχουμε μόνιμες αυξήσεις σχεδόν 8% στους συνταξιούχους ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια. Προσελκύσαμε επενδύσεις, αποκαταστήσαμε αδικίες στις συντάξεις, αυξήσαμε τους μισθούς, ψηφιοποιήσαμε το μεγαλύτερο μέρος του κράτους και το συνεχίζουμε, διασφαλίσαμε την ενεργειακή λειτουργία της χώρας, διασώζοντας και αποκρατικοποιώντας τη ΔΕΗ.

Και αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται να έχει ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, 6% για το 2022, όταν η Ευρωζώνη αναπτύσσεται με λίγο παραπάνω από 3%. Η Ελλάδα καταγράφει πολλαπλά ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών, εσόδων από τον τουρισμό. Ενώ η ανεργία μειώθηκε κατά 7 μονάδες και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται σταθερά.

Και είναι πολύ σημαντικό πως αποδείξαμε επίσης ότι μπορούμε να επιστρέφουμε αυτό το πλεόνασμα της ανάπτυξης πίσω σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Δώσαμε 9 δισ. για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για επιχειρήσεις και για νοικοκυριά. Δώσαμε παραπάνω από 40 δισ. για να στηρίξουμε την κοινωνία, στη διάρκεια της πανδημίας. Και τώρα που η οικονομία αναπτύσσεται μπορούμε να υλοποιούμε το υπόλοιπο μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος.

Για τα νησιά μας και ιδιαίτερα για τις Κυκλάδες που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, μετατρέψαμε τη συνταγματική διακήρυξη της προστασίας της νησιωτικότητας, από τα λόγια, σε πράξη. Με τη νομοθέτηση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής για το νησιωτικό χώρο και την κύρωση της ενιαίας θαλάσσιας στρατηγικής, η οποία έδωσε τη δυνατότητα για την θεσμοθέτηση και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Δεν είναι πολλές οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, οι οποίες έχουν πράξει τέτοιο έργο και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα, όσο η σημερινή. Γι αυτό μπορούμε να κοιτάμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στα μάτια στις εκλογές της 21ης Μαϊου.

  • Το άρθρο του Βουλευτή Κυκλάδων, Φίλιππου Φόρτωμα, δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»